avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate siempreska

Activitate siempreska

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: O firma A are o datorie fata de firma B. Asociatii firmei A, au mai deschis o firma C (pentru ca A avea multe datorii). Prin urmare ne-am inteles sa facem o fidejusiune, prin care C sa devina fidejusorul firmei A fata de firma B (C a renuntat expres la beneficiul de discutiune).
Problema este ca nici pana acum nu au facut plata, nici A, nici C si firma B doreste sa-i dea in judecata. Cum trebuie procedat? Parate vor fi ambele firme A si C? Sau doar A?Daca parata va fi doar A, atunci reclamanta B poate folosi chemarea in garantie a firmei C? Nu stiu exact cum e mai bine....Multumesc!
Buna ziua! In CCM pe ramura electronica s-au stipulat urmatoarele: "(1) Conform prevederilor art. 8, alin. (2), din Legea nr. 130/1996, republicata, prevederile contractului colectiv de munca pe ramura sunt obligatorii la încheierea contractelor colective de munca ale unitatilor din ramura, cuprinse în anexa nr. 1. "
Prin urmare, daca unitatea in care lucrez nu se regaseste in anexa nr. 1 inseamna ca acest CCM nu i se aplica? Chiar daca teoretic unitatea activeaza in domeniul electronic?
In citatie nu scrie nimic despre intampinare...
In aceeasi situatie se afla si o cunostinta de-a mea, dar problema este ca procesul se judeca in Bucuresti, iar ea este din Arad.......este evident ca nu se va prezenta la proces. In cazul asta ce este de facut? Ea nu a depus niciun inscris, a avut loc un termen, dar s-a amanat judecata asa ca urmeaza al doilea termen. Se va judeca in lipsa ei? Trebuie sa depuna intampinare? Multumesc!
Buna ziua! O firma din Romania care importa din alta tara UE si distribuie prin intermediul unor firme de logistica prajituri si fursecuri prin tara, trebuie inregistrata la DSVSA? Nu are punct de lucru aici, doar un sediu fara activitate. Marfa e livrata direct in depozitele firmelor de logistica. Multumesc!
Răspuns la discuția Societati de consultanta juridica
Cred ca sunteti in eroare:
"Art. 82. - (1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi*) persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate in baza altor acte normative ori au fost incuviintate prin hotarari judecatoresti sa desfasoare activitati de consultanta, reprezentare sau asistenta juridica, in orice domenii, isi inceteaza de drept activitatea. Continuarea unor asemenea activitati constituie infractiune si se pedepseste potrivit legii penale.
(2) De asemenea, la data intrarii in vigoare a prezentei legi*) inceteaza de drept efectele oricarui act normativ, administrativ sau jurisdictional prin care au fost recunoscute ori incuviintate activitati de consultanta, reprezentare si asistenta juridica contrare dispozitiilor prezentei legi.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica profesiei de consilier juridic, care va fi exercitata potrivit dispozitiilor Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic

Noi discutam despre societatile de consultanta prin care isi desfasoara activitatea consilierii juridici. Legea 255/2004 modifica Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si prevedere clar ca nu se aplica profesiei de consilier juridic.
Răspuns la discuția angajare cu pasaport
Multumesc!
Buna seara! O persoana de alta cetatenie poate fi angajata in Romania pe baza pasaportului romanesc? (urmeaza sa dobandeasca si cetatenia romana). Nu am gasit niciun text de lege care sa se refere la o astfel de situatie...Multumesc!
Discuție speta
Buna ziua!
Va rog ajutati-ma cu cateva pareri in legatura cu urmatoarea speta: intr-un contract de arenda in derulare, cu drept de preemptiune la vanzare in favoarea arendasului, arendatorul vinde acest teren inainte de incheierea contractului de arendare si fara a respecta dreptul de preemtiune al arendasului. Arendasul i-a comunicat o oferta de pret la care nu a primit raspuns. (nu exista sanctiune in contractul de arendare pentru nerespectarea dreptului de preemtiune)
Ce masuri se pot lua impotriva arendatorului?
Arendasul ar vrea sa intre in proprietatea terenului, sau cel putin sa continue sa il exploateze pana la expirarea contractului de arendare.

Ce fel de actiune se poate face ? Se poate cere anularea contractului de vc incheiat (daca este la pret mai mic decat cel oferit de arendas) si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vc cu arendasul?

Multumesc!
Multumesc!