Conventia de prestari civile nu se asimileaza contractului individual de munca. In concluzie persoana nu are calitatea de angajat, nu beneficiaza de salariu, etc.
Nu ati apelat la sindicat? Poate va ajuta ei. In general acestia au consilier juridic angajat, putandu-va asigura apararea in aceasta situatie.
Asta in cazul in care sunteti membru :)
Raspunsul meu era chiar pertinent, dar daca doriti raspunsuri doar de la avocati, atunci puteti astepta mult si bine, deoarece chiar nu cred ca o sa fuga multi sa citeasca legislatia specifica invatamantului pentru a va putea satisface pe dv.
PS. Imi cer mii de scuze ca am incercat sa va ajut!
Potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr. 1414/04.11.2009 sunt exceptate de la aplicarera acestor prevederi doar "persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres in Constitutie". Din cate stiu eu primarul si viceprimarul nu intra in aceasta categorie.
Nu, OG nr. 15/2008 a fost aprobata cu modificari prin Legea nr. 221, apoi a fost modificata prin OUG nr. 136/2008, 151/2008, 1/2009 si 31/2009. Chiar daca primele doua OUG sunt neconstitutionale, prevederile Legii 221 nu sunt aplicabile pt. ca OG 15 a fost modificata prin celelalte doua OUG.
Potrivit prevederilor art. 452-461 CPC, in calitate de tert poprit aveti obligatia de a indisponibilizati sumele prevazute in titlul executoriu care v-a fost comunicat de banca (Art. 120 OUG 99/2006 Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii).
In primul rand, OUG nr. 230/2008 care interzicea cumului pensiei cu salariul a fost declarata neconstitutionala, astfel ca in momentul de fata nu exista nici o problema din acest punct de vedere.
In al doilea rand, din moment ce doamna e deja pensionata nu prea inteleg de unde ideea unei noi pensionari. In cazul in care ar fi ales salariul in defavoarea pensiei, ar fi renuntat doar la drepturile banesti care decurg din aceasta calitate.