avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Activitate DOAR_NOI

Activitate DOAR_NOI

Raspuns Doamnei consultant @ondino.
Cu multumiri pentru raspuns si timpul acordat fac urmatoarea precizare: Lucrez pentru acesti angajatori (5 la numar) in baza contractelor individuale de munca, unul cu norma intreaga, celelalte cu timp partial. Problema apare la stabilirea bazei de calcul in vederea calcularii acestor concedii medicale, eu in ultimile 6 luni fiind in c.i.c., am primit indemnizatie pentru crestere copil...astfel conform oug 158 ar trebui ca pornind de la media veniturilor pe ultimile 6 luni sa se calculeze indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca-concediu medical.
Dar Casei de sanatate nu i se pare corect ( dar nu poate motiva concret printr-un articol de lege) ca salariata in astfel de situatie, sa primeasca concediu medical inclusiv de la angajatorii cu timp partial intrucat asta ar insemna aceeasi baza de calcul si implict prea multi bani zic ei ???!!!
Spre deosebire de situatia cand s-ar calcula un c.m. la un angajator cu timp partial in functie de veniturile obtinute ( salariul de la acel angajator) in ultimile 6 luni, asa cum s-au calculat de fapt concediile de sarcina si lauzie anterioare intrarii in cic, acum atat la angajatorul cu norma intreaga cat si la cei cu timp partial eu am aceeasi baza de calcul (6 luni x indemnizatia) de aici rezulta ca toti angajatorii indiferent de tipul c.i.m. vor plati aceeasi suma pentru concediu medical...acest lucru nu-l accepta casa de sanatate , spun ca nu este logic sa primesc 5 indemnizatii de concediu medical cu aceeasi suma, desi ...conform oug 158 asa stau lucrurile si nu vad cum altfel se poate stabili baza de calcul in aceasta speta.
Astept cu interes parerea dvs.
Intrucat conform Codului Muncii art.31 (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului la incheierea c.i.m. se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 zile (cititi c.i.m. al dvs si vedeti care este aceasta perioada) , daca inca sunteti in perioada de proba aveti posibilitatea data de art 31 alin (3) ca printr-o notificare scrisa , fara preaviz sa incetati c.i.m..fara a fi necesara motivarea acesteia. Mult noroc !
Fiind o situatie poate mai rar intalnita in practica, am constatat ca institutia abilitata sa clarifice o astfel de situatie respectiv CAAS, prin intermediul unui inspector contactat telefonic mi-a oferit urmatoarele raspunsuri :
1. Salariatul nu beneficiaza de C.M. la cim cu timp partial intrucat, el a obtinut doar o indemnizatie de c.i.c. :( , desi art.33 mentionat mai sus spune altceva)
2. Angajatorul la care salariatul desfasoara activitatea cu timp partial sa ia ca baza de calcul veniturile realizate in ultimile 6 luni anterior acordarii indemnizatiei de crestere copil, adica venituri realizate in dec.2009-mai 2010 #-o.... ceea ce mi se pare absurd, conform oug 158, care precizeaza clar stabilirea bazei de calcul...
3. Angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea cu timp partial poate ca inregistreze aceste concedii medicale, dar ii poate fi refuzata plata de catre CASS, sau poate chiar sa ii fie platit si la un eventual control sa trebuiasca sa restituie banii inapoi.
4.Ultimul raspuns m-a uluit, acesta suna asa : Daca aveti dvs solutii la acest caz procedati ca atare. Deci....eu ce sa inteleg ??
Inteleg doar ca legile sunt incomplete, nu s-au luat in calcul toate situatiile posibile care pot apare la un moment dat, generand astfel de intrebari la care nu stim raspunsul corect. Daca dintre colegii de forum a mai avut cineva o astfel de situatie ii sunt recunoscatoare pentru informatii.
Ma adresez dvs cu rugamintea de a-mi oferi informatii in urmatoarea situatie:
Pana la data de 17.06.2012 m-am aflat in concediu ingrijire copil pana la varsta de doi ani, incepand cu data de 18.06.2012 mi-am reluat activitatea in baza contractelor individuale de munca la mai multi angajatori, avand un contract de munca cu norma intreaga si altele cu timp partial.
In data de 25.06.2012 am suferit o fractura de brat superior ( mana dreapta mai exact) in urma careia am primit certificat de concediu medical cod 01.
Avand in vedere ca baza de calcul a acestui concediu medical este formata din veniturile incasate ca indemnizatie pentru c.i.c.pentru ultimile 6 luni, care sunt drepturile si cum se calculeaza concediul medical la angajatorii la care desfasor activitatea in baza contractelor de munca cu timp partial ?
Conform Art. 33 din OUG nr.158/2005 care prevede ca, pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator sa inteleg ca beneficiez de concediu medical la fiecare angajator ?
Multumesc anticipat, orice informatie este binevenita !
Răspuns la discuția VENITURI NEIMPOZABILE ANUL 2011
Am urmarit cu interes acest subiect si iata raspunsul pentru utilizatorul Kolea41 :
codul fiscal cu normele valabil 2012, a se vedea art.42 venituri neimpozabile, litera a normele. Apare ca noutate fata de anul trecut alineatul 4^1 .

4^1. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind şi formele de sprijin acordate din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislaţia internă şi reglementările europene de exemplu:

- ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare, începând cu anul 2010, potrivit actelor normative de aprobare a respectivelor ajutoare de stat.

- sprijinul acordat producătorilor agricoli sub forma schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare potrivit Ordonanţei de urgenţă nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 139/2007, cu modificările ulterioare şi pentru modificarea art.2 din Legea nr.36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură şi actelor normative date în aplicarea acesteia;

- sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală prin Axa 1 Îmbunătăţirea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier prin Măsurile 112 - Instalarea tinerilor fermieri şi 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă.
Deci utilizatorul rorodidi avea dreptate, eu personal ii multumesc ca m-a determinat sa aprofundez acest subiect. Mai astept cu interes opinii din partea altor utilizatori.
Răspuns la discuția D394_semestrul II 2011
Da. In cazul in care dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. O zi buna !
Răspuns la discuția Decl 394
La ghiseu (versiune pentru depunere on-line incepand cu decl.394 aferenta lunii ianuarie 2012)
Răspuns la discuția D394_semestrul II 2011
Intrucat dvs.adresati intrebarea referitor la decl.394 aferenta semestrului II 2011, NU se declara achizitiile cu taxare inversa.
Incepând cu operatiunile efectuate pe teritoriul national în luna ianuarie 2012. ,se declara :
- orice operatiune taxabila pentru care este emisa o facture, inclusiv pentru avansuri, si cele care au înscrisa mentiunea “taxare inversa “;
- orice achizitie de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege, pentru care s-a primit o factura în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisa mentiunea “taxare inversa”. O zi buna !
Cele 42 zile sunt in intervalul 03.06.2011-14.07.2011.
Sunt interesata de problema cim cu timp partial. In Codul Muncii gasim :
Art. 101_1
(1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial. Deci nu este specificat un numar anumit de ore; in cazul de fata 1(una) sau 2(doua) ore. O discutie in acest sens am avut cu un inspector ITM caruia spunandu-i ca nu pot incheia contract cu 1 (una) ora asa cum scrie si colega de forum T.Luminita, intrucat la ITM local mi s-a impus incheierea CIM cu cel putin doua ore. Acel inspector mi-a adus ca exemplu art.din Codul Muncii sustinand ca se poate presta si o ora /zi. Dar atunci imi pun intrebarea cine are dreptate? inspectorul de la ITM judetean sau cel de la itm local in cazul meu. Raspunsul zic eu l-am gasit singura. In contractul individual de munca gasim la litera H.
Durata muncii:
1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de ___ ore/zi,___ore/saptamana.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: ________(ore zi / ore noapte)
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / contractului colectiv de munca aplicabil.
2. O fractiune de norma de _____ ore/zi (cel putin 2 ore/zi), _____ ore/saptamana.
acest cim se poate gasi la urmatoarea adresa [ link extern ] .
Astept si parerea altor colegi de forum. O seara linistita !