Conform Standardului profesional nr. 35 - Expertize contabile emis de CECCAR ESTE OBLIGATORIU a se intocmi raport comun, tinand cont si de precizarile colegului Cioan. Daca a fost numit expert parte conform incheierii de sedinta si expertul desemnat de instanta nu a tinut cont, poate avea o mare problema in cadrul organismului profesional.
Da, sunt doua actiuni in justitie distincte care isi urmeaza cursul separat. In practica am intalnit un caz cand in civil insolventa societatatii s-a terminat rapid si unitatea s-a radiat ( fara a fi atrasa raspunderea vreunei persoane), pentru ca ulterior in procesul penal administratorul a fost condamnat cu suspendare si obligat sa achite aceste impozite si contributii cu retinere la sursa.
- in cauza unei societati comerciale cu procedura de faliment inchisa si radiata din ORC,
- noi suntem creditorul majoritar
Verificati in BPI sau pe portalul Tribunalului daca respectiva societate a declarat faptul ca avea datorii sau nu, daca practicianul in insolventa va comunicat faptul ca aveati dreptul de a va inscrie la masa credala, etc
Prin decizia judecatorului delegat de la ONRC administratorul, practicianul in insolventa au fost descarcati de orice responsabilitati prin radierea societatii si nu mai este posibil a actiona impotriva acestora.
In evidenta contabila d-voastra figurati concomitent atat ca si creditori cat si ca debitori fata de societate. Datoria si creanta sunt anterioare momentului in care societatea a intrat in insolventa, motiv pentru care practicianul in insolventa va compensa creantele d-voastra - drepturile salariale cuvenite restante daca au fost inregistrate in evidenta contabila cu datoriile (c-val factura emisa) asa cum se regaste ca obligatie in legea 85/2006
Completari la topicul precedent : instanta a dispus in Sentinta ca intimata sa plateasca contestatoarei o despagubire egala cu salariile indexate ......................
In aceste conditii nefiind efectuata expertiza contabila judiciara, pentru a fi stabilite si incasate drepturile salariale cuvenite contestatoarea a intocmit cu expertul contabil contract de prestari servicii pt a-i fi intocmit raport de expertiza extrajudiciara si a inaintat cerere de executare silita la un BEJ pentru reintegrare. La un interval de 2 zile dupa demarare executare silita intimata a intrat in insolventa, procedura care suspenda executarea silita .
Ce solutii legale vedeti pentru a obtine reintegrarea si incasarea sumelor cuvenite conform sentinta.
Raportat la opinia d-voastra am si eu o intrebare : daca un expert trebuie sa intocmeasca o expertiza contabila extrajudiciara in cadrul unei executari silite dar societatea este de aproximativ o luna in insolventa care sunt efectele expertizei ? Se mai poate inregistra creditoarea in tabelul preliminar al creantelor cu suma stabilita in raport ?