Intre timp am mai inaintat un pic in demersurile mele, poate ajut pe cineva care are aceleasi nelamuriri. Asadar scriam eu:
butterfly_1976 a scris:
Sunt PFA (de fpt profesie libera) cu toate contributiile achitate la zi si insarcinata. intentionez sa solicit concediu de maternitate incepind cu sa;ptamana viitoare. am estimat o suma la ANAF care e mai mica decat cea realizata deci pt calculul sumei corespunzatoare platii concediilor de maternitate si a alocatiei in CIC m-ar aventaja regularizarea. Pentru asta ar trebui sa suspend actvitatea PFA la ANAF si sa solicit regularizarea.
Care ar fi ordinea pasilor?
1. Solicit medicului de familie concediul de maternitate
2. merg la ANAF si incep formalitatile de suspendare PFA si solicit regularizarea
3. Cu decizia ANAF merg la CASMB si duc formularul de concediu, noile cifre contabile si platesc la sanatate diferentele de rigoare. Ma mai primesc ei daca am suspendat activitatea profesionala?
Dupa emiterea ultimei facturi si punerea in ordine a situatiei contabile se merge la ANAF unde se completeaza
- o cerere de suspendare a activitatii (incepind cu ziua intrarii in medical adica prenatal atasind copie dupa fila eliberata de medicul de familie)
- declaratia 070 cu aceeasi data de incepere a suspendarii (d-na de la ghiseu m-a intrebat pe cat timp e suspendarea dar nefiind sigura am decis 31.12.2012 urmand oricum sa fac alte declaratii la reluarea activitatii).
- declaratia 220 (cea estimativa de la inceputul anului) dar cu noile cifre contabile, reale, pt ca nu se poate face regularizare inainte de incheierea anului fiscal dar se depune aceasta declaratie din nou iar pe baza ei se va emite o noua decizie de impunere.
Am apucat sa platesc doua transe din impozit anul acesta asa ca urmatoarele doua vor tine cont de noul impozit calculat prin noua declaratie.
Pare logic ce am scris mai sus dar la ghiseu mi s-a spus ca e "grav" ca exista diferente intre estimarea anterioara si aceasta am fost nevoita sa apelez la seful serviciului pt a afla ca totul e in ordine, conform legii.
La casa de sanatate nu am ajuns inca, tb mers pana pe data de 5 a lunii urmatoare si astept sa emita medicul de familie hartia pt iulie pt a nu face doua drumuri. Daca vi se par utile informatiile voi reveni cu detalii.
Nu am inteles de ce nu am platit taxa de suspendare a activitatii;)