avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Activitate butterfly_1976

Activitate butterfly_1976

Buna seara!
Angajatorul imi propune sa fiu platita conform CIM in care figureaza suma minima pt studii superioare iar restul prin conventie civila. Care sunt avantajele/dezavantajele pentru angajat si angajator?
Multumesc.
Buna dimineata! Am si eu nevoie de o lamurire, pentru mine intoarcerea la serviciu inseamna o angajare de novo (anterior CCC am fost PFA).
1.La intoarcerea la serviciu inainte de 2 ani se acorda acea suma compensatorie (500 ron/luna) pana cand copilul implineste 2 ani chiar daca initial am optat pentru varianta de CCC de 2 ani care nu stipula aceasta compensatie?
2. Iar daca revenirea la serviciu se va face cu jumatate de norma se acorda 50% din suma? Cine acorda acest ajutor?
3. Am dreptul la concediu de odihna in anul 2013 daca reiau activitatea de la 1 mai?
Multumesc.
Buna seara,
Am dobandit un apartament de la parintii mei prin contract de donatie in urma cu mai multi ani deoarece era o modalitate mai ieftina decat actul de vanzare-cumparare. As vrea sa anulez acest act pe motiv ca acolo e specificat "donam unicei noastre fiice" in conditiile in care eu mai am o sora. Nici nu cred ca actul e valid in aceste conditii.
Cum procedez pentru a-l anula?
Va redeveni in mod legal apartamentul parintilor mei?
Multumesc anticipat.
Multumesc. Inteleg ca exista asadar un CCMUNN 2011-2014 aflat in prezent in vigoare? Sotul este ofiter si m-ar interesa daca poate solicita acest ajutor. Calculul e simplu dar greu de verificat.
In concluzie: stiti pe cineva care sa fi beneficiat in 2011 de acest ajutor?
Multumesc.
Buna ziua!
Se mai acorda un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului? Era un beneficiu conform CCMN 2007-2010, se pastreaza in 2011? Se acorda in sistem privat sau si bugetarilor? Daca sotia este PFA poate beneficia sotul?
Intre timp am mai inaintat un pic in demersurile mele, poate ajut pe cineva care are aceleasi nelamuriri. Asadar scriam eu:
butterfly_1976 a scris:

Sunt PFA (de fpt profesie libera) cu toate contributiile achitate la zi si insarcinata. intentionez sa solicit concediu de maternitate incepind cu sa;ptamana viitoare. am estimat o suma la ANAF care e mai mica decat cea realizata deci pt calculul sumei corespunzatoare platii concediilor de maternitate si a alocatiei in CIC m-ar aventaja regularizarea. Pentru asta ar trebui sa suspend actvitatea PFA la ANAF si sa solicit regularizarea.
Care ar fi ordinea pasilor?
1. Solicit medicului de familie concediul de maternitate
2. merg la ANAF si incep formalitatile de suspendare PFA si solicit regularizarea
3. Cu decizia ANAF merg la CASMB si duc formularul de concediu, noile cifre contabile si platesc la sanatate diferentele de rigoare. Ma mai primesc ei daca am suspendat activitatea profesionala?

Dupa emiterea ultimei facturi si punerea in ordine a situatiei contabile se merge la ANAF unde se completeaza
- o cerere de suspendare a activitatii (incepind cu ziua intrarii in medical adica prenatal atasind copie dupa fila eliberata de medicul de familie)
- declaratia 070 cu aceeasi data de incepere a suspendarii (d-na de la ghiseu m-a intrebat pe cat timp e suspendarea dar nefiind sigura am decis 31.12.2012 urmand oricum sa fac alte declaratii la reluarea activitatii).
- declaratia 220 (cea estimativa de la inceputul anului) dar cu noile cifre contabile, reale, pt ca nu se poate face regularizare inainte de incheierea anului fiscal dar se depune aceasta declaratie din nou iar pe baza ei se va emite o noua decizie de impunere.
Am apucat sa platesc doua transe din impozit anul acesta asa ca urmatoarele doua vor tine cont de noul impozit calculat prin noua declaratie.
Pare logic ce am scris mai sus dar la ghiseu mi s-a spus ca e "grav" ca exista diferente intre estimarea anterioara si aceasta am fost nevoita sa apelez la seful serviciului pt a afla ca totul e in ordine, conform legii.
La casa de sanatate nu am ajuns inca, tb mers pana pe data de 5 a lunii urmatoare si astept sa emita medicul de familie hartia pt iulie pt a nu face doua drumuri. Daca vi se par utile informatiile voi reveni cu detalii.
Nu am inteles de ce nu am platit taxa de suspendare a activitatii;)
Multumesc si eu domnului Valeriu care ma lamureste de fiecare data. Totusi acum imi scapa ordinea pasilor care ar trebui facuti, asa ca revin:
Intentionez sa solicit concediu de maternitate incepind cu saptamana viitoare. Am estimat o suma la ANAF care e mai mica decat cea realizata deci pt calculul sumei corespunzatoare platii concediilor de maternitate si a alocatiei in CCC m-ar aventaja regularizarea. Pentru asta ar trebui sa suspend actvitatea PFA la ANAF si sa solicit regularizarea.
2. merg la ANAF si incep formalitatile de suspendare PFA si solicit regularizarea, suspendarea fiind la o data ulterioara intrarii in concediul de maternitate.
3. Cu decizia ANAF merg la CASMB si duc formularul de concediu, noile cifre contabile si platesc la sanatate diferentele de rigoare.
Care ar fi alternativa? Nu suspend PFA, iau concediu medical, primesc suma conform estimarii facute la inceputul anului si fac suspendarea abia la inceperea CIC? Se fac regularizari ulterior?

Multumesc anticipat
Vai de mine, e mai rau decat credeam... pai as vrea pre si postnatal si stiam ca acest concediu medical nu intrerupe continuitatea celor 12 luni anteriore nasterii copilului. A durat mai mult de 1 an sa obtineti banii pt postnatal?X-(
Poate mai are cineva si solutii mai optimiste, cu prenatal inclus...
Răspuns la discuția Concediu pre/postnatal
Nu e deloc un motiv de #-o. Daca legea nu-i permite o indemnizatie de cresterea copilului mai important chiar mi se pare desfasurarea stagiului de rezidentiat care nu poate fi intrerupt inainte de a-l incepe (tb sa va interesati in acest sens, ar putea pierde postul de rezident ocupat prin concurs). Eu v-as sfatui sa mearga la stagii "printre picaturi" in primele luni (daca mai exista posibilitatea alegerii sa ia un stagiu mai putin important, fara prezenta obligatorie) si va primi salariul de rezident, mai mare decat alocatia minima, plus alocatia pt copil si in functie de legislatie eventual si stimulentul de reinsertie (daca ar fi indreptatita sa primeasca CCC).
Buna seara! As avea nevoie si eu de un sfat. Sunt PFA (de fpt profesie libera) cu toate contributiile achitate la zi si insarcinata. intentionez sa solicit concediu de maternitate incepind cu sa;ptamana viitoare. am estimat o suma la ANAF care e mai mica decat cea realizata deci pt calculul sumei corespunzatoare platii concediilor de maternitate si a alocatiei in CIC m-ar aventaja regularizarea. Pentru asta ar trebui sa suspend actvitatea PFA la ANAF si sa solicit regularizarea.
2. merg la ANAF si incep formalitatile de suspendare PFA si solicit regularizarea
3. Cu decizia ANAF merg la CASMB si duc formularul de concediu, noile cifre contabile si platesc la sanatate diferentele de rigoare. Ma mai primesc ei daca am suspendat activitatea profesionala?
Care ar fi alternativa? Nu suspend PFA, iau concediu medical, primesc suma conform estimarii facute la inceputul anului si fac suspendarea abia la inceperea CIC? Se fac regularizari ulterior?
Eu nu prea inteleg cum ar trebui procedat.... sper sa ma lamuriti dvs.
Multumesc.