avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Activitate Tetra

Activitate Tetra

Buna ziua,
Fiul meu are contractat in urma cu doi ani un imprumut la ING. Pană în luna mai a platit rata la zi. In luna mai, din anumite motive nu a putut sa plateasca rata, in luna iunie a platit doar dobanda, in luna iulie a platit cu 100 de lei mai putin decat rata, iar in luna august a platit , rata aferenta lunei august, deci ar avea o restanta de 2 rate si jumatate. Mentionez ca tot la aceasta banca are si cardul de salarii, iar ieri cand a intrat salariul pe card, nu a putut scoate nici un leu, fiindu-i blocati toti banii de salariu. Astazi. cand a intrat de nou pe card, nu mai avea nici un leu, A sunat la banca, care nu au stiut ce sa ii spuna si care pe deasupra ii spuneau ca are o intarziere de peste 120 de zile, desi intarzierea este sub 90 de zile. Este corect ca banca sa iti puna propire pe toti banii de salariu? Daca nu, ce se poate face?
Buna seara,
Ma numesc Mihaila Doina si sunt profesor si lider de sindicat la o scoala din localitatea Fălticeni. In luna septembrie trebuia sa primim banii pentru hotărârile judecătorești, dar in ședința de consiliu local, domnii consilieri au considerat ca este prilejul să își plătească polițe unii altora. Astfel consilierii ACL au votat împotriva repartizării unor sume de bani primite de la Guvern pentru plata unor drepturi salariale cadrelor didactice.
Ce se poate face din punct de vedere juridic, pentru a ne primi drepturile și ce acțiuni putem face împotriva acestor consilieri, care își permit să ia asemenea hotărâri.


Numele meu este Mihaila Nelu, nascut la data de 20 mai 1948 si pana pe data de 23 iunie am fost profesor la Colegiul ”Vasile Lovinescu” Falticeni, jud. Suceava. In anul 2013 trebuia sa ies la pensie, dar conform legilor in vigoare la data respectiva, mi sa prelungit contractul de munca cu inca un an. Anul acesta incepand cu data de 23 iunie mi-a fost desfacut contractul de munca conform deciziei ISJ nr. 3305 din 04.06.2014 si a deciziei Colegiului ”Vasile Lovinescu” nr. 1088 din 27.06.2014. Mi-am facut dosarul de pensie, pe care l-am depus in data de 30. 06.214, la Casa de Pensii din municipiul Suceava, in vederea calcularii pensiei si a primirii deciziei de pensionare.
Pe data de 25.07.2014, am primit de la Casa de Pensii o adresa, prin care mi se cerea sa ma prezint de urgenta pentru a-mi ridica dosarul de pensionare. M-am prezentat astazi 29.07.2014, si am cerut lamuriri de ce sunt obligat sa imi ridic dosarul. Mi-a fost invocata OUG 49/din 30.06.2014 prin care la art. 86 sunt urmatoarele prevederi
86. La articolul 284, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se pensioneaza pentru limita de varsta, anticipat si anticipat partial, la data incheierii anului scolar in care implineste varsta standard de pensionare sau, dupa caz, in situatia pensiei anticipate si anticipate partiala, varsta standard redusa cu cel mult 5 ani."

87. La articolului 284, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Prin derogare de la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul personalului didactic care se pensioneaza in conditiile alin. (2), contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de admitere a cererii de pensionare."
Nu mi se pare legal ca sa mi se aplice retroactiv prevederile acestei legi, eu avand deja decizia de incheiere a contractului de munca incepand cu data de 23 iunie 2014. De la Casa de pensii mi sa spus ca este vinovata scoala, ca nu trebuia sa mi se dea decizia de incheiere a contractului de munca decat cu data de 1 septembrie conform acestei legi, dar scoala mi-a dat decizia de incheiere inainte de a intra in vigoare aceasta lege. Mentionez ca am colegi care au primit decizia ca si mine, dar ei au venit si au depus dosarul pe data de 26 iunie, iar lor li se da decizia de pensionare incepand cu data de 23 iunie.
Ce se intampla cu cele 2 luni si 7 zile in care eu nu voi figura nici ca pensionar, nici ca angajat, ce trebuie sa fac sa cer somaj? Va rog sa ma ajutati in aceasta situatie.
Va multumesc!
Cu stima, prof. Nelu Mihaila

Buna ziua,
Sunt lider de sindicat la o scoala din jud. Suceava si as dori niste informatii autorizate, pentru colegii mei care sau pensionat anul trecut si care urmeaza sa se pensioneze anul acesta. Noi am castigat prin procese niste drepturi salariale, pe care statul ni le va returna pana in 2016. Sumele la unele persoane sunt destul de consistente (chiar si in jur de 60000 ron). Cand se face calculul pentru pensie aceste sume nu le sunt introduse in salar, iar ei pierd foarte mult la pensie. Ce se poate face ca sa li se faca reincadrarile corecte, si sa se faca modificarile necesare in cartile de munca, sau ce alte posibilitati exista ca acesti oameni sa beneficieze de drepturile lor?
De asemeni ne-ar interesa daca ar exista o posibilitate ca statul sa le dea toti banii odata, atunci cand ies la pensie, pentru ca am avut o colega care a iesit la pensie si intre timp a decedat si nu a mai beneficiat de acei bani.
Va multumesc!



Buna seara,
As dori sa primesc un raspuns la urmatoarea situatie.
In anul 2009 am contractat un imprumut de 15000 lei de la o firma de credit nebancara. Creditul l-am facut pe 4 ani. Timp de 2 ani, am platit ratele lunar, fara intarzieri. In 2010 cand au fost micsorate salariile, eu fiind bugetar, mi-a fost din ce in ce mai greu sa platesc ratele la timp si am cerut cu insistenta firmei sa imi faca o reesalonare. Dupa 6 luni mi-au facut reesalonarea. In luna august nu am platit decat o treime din rata, iar in septembrie nu am platit deloc rata, deoarece am avut un deces in familie, mi-a murit tata, iar sotul a fost operat de urgenta fiind suspect de cancer. Din octombrie am platit mai mult decat era rata (344), adica: 400, 500. Insa banii pe care ii plateam erau luati in contul penalitatilor, iar in felul acesta am ajuns in acest moment sa am 3 rate restante, chiar daca eu am platit in fiecare luna, valoarea ratei sau chiar mai mult, ultima data platind 600 lei. In ultimul timp am fost sunata insistent de un reprezentant al firmei, care mi-a vorbit pe un ton ridicat si cu amenintari, eu incercand sa ii spun ca voi plati lunar mai mult decat rata, incercand incet sa ajung cu rata la zi, pentru ca sunt constienta ca penalitatile se aduna si tot eu trebuie sa le platesc. M-am trezit acum cu un comunicat, prin care mi se cere toata suma ( adica imprumutul plus dobanda), iar daca nu platesc spune ca mi se va face executare silita.
As dori sa imi dati un sfat si sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. Pot fi executate bunuri imobiliare, chiar daca nu am girat cu nici un fel de bun?
2. In cazul in care mi se va pune propire pe salar, se poate sa imi ia mai mult de 1/3 din salar?
Intreb aceste lucruri desi eu platesc lunar mai mult decat este rata, adica 344 lei, deci nu se poate spune ca este rea vointa
Răspuns la discuția firmele de recuperare
In cazul in care ti se retine pe statul de plata si un alt credit facut (de ex. rata la un CAR), ambele retineri trebuie sa insumeze 1/3 din salar? Dar ce se intampla cand creditul este facut la o institutie nebancara si nu ai girat cu nimic, ai platit, e drept cu intarzieri ratele, dar sau adunat penalitatile. Iti poate cere firma sa le platesti tot imprumutul, chiar daca tu ai platit ratele, e drept cu intarziere?
Răspuns la discuția reziliere contract romtelecom
Nu mi-au facut o alta oferta ci am mers pe aceeasi oferta pe care am avut-o si pana atunci.
Buna ziua,
In aprilie 2008 am incheiat un contract cu Romtelecom pentru telefon si internet. Anul acesta in aprilie am cerut rezilierea contractului deoarece eram nemultumita de calitatea internetului dar si de pretul platit, gasind o oferta mai avantajoasa pentru telefon si internet. Acuma mi se cere sa platesc o taxa de reziliere anticipata pentru internet, dar nu si pentru telefon, desi in momentul semnarii contractului am stabilit acest contract pentru 2 ani. Luand legatura cu cei de la romtelecom mi s-a spus ca as fi fost intrebata acm un an daca merg in continuare cu telefonul si internetul de la ei. La acel moment am spus ca merg in contiunuare cu ei deoarece nu aveam o alta oferta mai buna la momentul respectiv. As dori sa stiu daca este legal ce face Romtelecomul, din moment ce au am incheiat un contract scris cu ei doar pe 2 ani, contract ce a expirat anul trecut in aprilie. Cum trebuie sa procedez ca sa nu platesc aceasta taxa care mie mi se pare abuziva?
Buna ziua,
As dori sa imi raspundeti la o intrebare inlegatura cu acest subiect.
Sunt profesor titular in Suceava. Eu insa locuiesc in Falticeni si in anul scolar 2008-2009 la o scoala din orasul de resedinta, a fost scos un post la pretransfer. Ca sa pot sa ocup acest post, am facut o cerere de restrangere de activitate, deoarece cei care luau primii posturile, erau cei care aveau restrangere de activitate. In momentul in care am participat la sedinta comuna de pretransfer, mi sa spus ca acel post nu poate fi ocupat, deoarece exista un profesor care are o hartie data cu 5 ani in urma, prin care era titularizat si pe acest post (postul a fost scos in urma iesirii la pensie a cadrului didactic titular). Anul trecut am facut din nou cerere de restrangere pentru a putea ocupa cateva ore care erau disponibile in orasul unde locuiesc. In acest an nu mai vreau sa fac cerere de restrangere de activitate deoarece orele sau redus si nu mai am pe ce ore sa vin. La scoala la care sunt titulara, trebuie sa se dea totusi o restrangere de activitate deoarece suntem 3 titulare pe o catedra si jumatate. Directorul mi-a spus ca as putea sa intru eu automat in restrangere pentru ca am solicitat asta in anii trecuti. Daca ar fi sa se faca concurs de dosare (conform Statutului cadrului didactic) eu am cel mai mare punctaj, deci nu eu as intra in restrangere de activitate. Am citit Legea invatamantului si Statutul cadrului didactic, dar nicaieri nu scrie ca daca ai facut intr-un an cerere si nu s-a rezolvat restrangerea, in anul urmator tot tu intri in restrangere de activitate. Va rog frumos daca puteti sa imi dati un raspuns in aceasta privinta.
Va multumesc, si va urez Un an nou cu cu sanatate!!