Buna ziua, Detin impreuna cu sora mea (am mostenit) jumatate dintr-o casa in Vatra Dornei. Casa dateaza din 1903, insa nu face parte din patrimoniu, nu este muzeu, etc. Ca multe case vechi din zona, fatada are elemente arhitecturale, precum si culoarea oarecum specifice zonei. Spun oarecum, pentru ca in ultimii 20 de ani, nu pare ca cineva sa mai fi tinut cont de aceste detalii. Casa nu este locuita, eu si sora mea fiind in Bucuresti. Zilele trecute am primit somatie de la primaria VD, in care ni se pune in vedere ca avem la dispozitie 6 luni in care sa executam lucrari de interventie asupra fatadei, cu refacerea elementelor arhitecturale, asupra tamplariei, acoperisului. Casa nu este un pericol pentru nimeni, nu ii cad ziduri sau balcoane. Plus ca de-a lungul timpului, jumatatea care nu ne apartine a fost inchiriata si aceste elemente arhitecturale au fost sparte si inlaturate. Nerespectarea somatiei duce la cresterea impozitului pe cladire/teren cu pana 300%. Cat de legal este acest tip de somatie? Se poate face ceva? Renovarea casei costa peste 10000 euro, bani pe care nu ii am. Mentionez ca acum un an am fost la Primarie pentru a le solicita ajutor pentru renovarea casei, stiind ca bunicul meu renova casa si facea decont la Primarie, insa raspunsul primit (din pacate pe cale orala) a fost: noi nu avem bani pentru renovarea Primariei si dvs. doriti bani pentru casa?
Am primit doar mesajul ca s-a incheiat contractul si ca sunt asteptata la lichidare. Am intrebat aici ca sa fiu in tema si sa stiu ce as putea semna si ce nu.
Buna seara,
Am o intrebare. M-am angajat (eu si alte 9 persoane) pe 02.03.2020, cu un contract individual de munca, pe o perioada determinata, de 6 luni si cu o clauza de 30 de zile perioada de proba. In data de 16 a venit starea de alerta si noi am fost bagati in concediu fara plata pt 30 de zile, apoi in altul pt alte 30 zile si in al treilea concediu pt restul zilelor pana la 01.06 cand urma sa reincepem munca, numai ca, fireste am fost anuntati ca am fost disponibilizati. Intrebarea ar fi: cum ar trebui facuta aceasta disponibilizare? Ce ar trebui sa semnam la lichidare? Avem drepturi compensatorii sau este legal sa fie invocata clauza perioadei de proba (pe care nu am apucat sa o trecem) si sa ne ceara demisia?
Va multumesc!
Buna ziua. Am si eu o speta. X decedeaza in luna mai. Deoarece in imobilul acestuia nu mai locuieste nimeni, Y in calitate de mostenitor decide sa suspende anumite contracte de utilitati care nu mai sunt folosite, inclusiv Telekom, prin urmare, la inceputul lunii mai, se deplaseaza la un sediu Telekom, unde, in baza certificatului de deces, face cerere de suspendare contract. La sfarsitul lunii mai, Telekom emite factura care este achitata. In iunie, Telekom emite din nou factura care este achitata. Incepind insa de la factura din iunie, Y incepe sa primeasca telefoane in vederea achitarii facturii din luna iunie. Acesta pune la dispozitia Telekom dovada platii facturii, insa Telekom nu inceteaza cu telefoanele. Dupa un an, Telekom vinde creantele unei companii de recuperare creante (Coface), carora le este explicat din nou ca este vorba despre o neintelegere si factura este achitata. Coface in hartuieste aproape saptamanal pe Y cu telefoane si mesaje, dupa care se pare ca din nou sunt vandute creantele altei companii (Kruk) si reincepe circul. Au trecut 2 ani si Y continua sa fie constant hartuit de recuperatori pentru 25 de lei, care au fost si achitati pana in scadenta facturii. Ce este de facut? Poate fi dat Telekom in judecata pentru hartuire? Exista vreo sansa de castig? V-ati intalnit cu vreo situatie similara? Orice sfat/parere este binevenit(a)! Va multumesc anticipat!
Buna ziua. Dat fiind faptul ca minorii beneficiaza de servicii medicale de stat gratuite, daca acestia sunt angajati li se retine contributia la sanatate? Sau...reformulind...care sunt contributiile la stat ale unui minor angajat, la fel ca ale unui adult?
Bunica mea are niste certificate de trezorerie pe numele sotului decedat.
Intrebarile care se nasc ar fi urmatoarele:
- acestea trebuiesc mentionate explicit pe succesiune pentru a putea fi rascumparate de catre altcineva in afara titularului?
- cum se calculeaza valoarea acestora, dat fiind faptul ca ele sunt emise (si trebuiau a fi rascumparate) in 2002 si 2003, inainte de denominalizarea leului? Prin simpla taierea a ultimelor 3 zerouri nu cred ca se poate face, pentru ca astfel nu ar mai fi indeplinit minimul necesar (suma minima posibila care acum este de 10000 lei aprox. 2300 euro) de investit intr-un astfel de certificat
Amiabil ar fi fost ideal....insa mergand pe aceasta idee amiabila au intrat pe proprietatea mea pe principiu ca oricum nu conteaza cativa cm si nu se apuca nimeni sa faca reclamatie pt asta. Ideea este ca eu vorbesc cu morile de vant, ei fiind perfect impacati cu situatia creata. Oricum, va multumesc pentru raspuns!
Mama mea este proprietarul unei case+teren in Bucuresti. Vecinul care locuieste pe strada paralela, respectiv casa care la limita din spate a proprietatii, a daramat casa parinteasca si construit o casa/mini bloc (3 etaje + pod/mansarda). Evident a venit la un moment dat la mama mea pentru a-i cere permisiunea sa construiasca mai aproape de limita de proprietate si mama s-a dus cu ei la notar sa le dea permisiunea scrisa. Problema este ca, "mai aproape" a insemnat de fapt pe limita, iar finisarea casei vecinului a insemnat daramarea gardului mamei, gard care delimita proprietatea, cu promisiunea ca dupa finisare gardul va fi montat la loc....insa, ce sa vezi....acesta nu mai poate fi montat, pentru ca, dupa cum spuneam limita de proprietate a fost depasita. Ce se poate face in acest caz? Cui sa ma adresez? Unde se poate face reclamatie?
Va multumesc anticipat!