BogdanLupu a scris:
. il intreb pe domnul judecator cand va da primele sentinte cu executare pentru criminalii de pe sosele.
Criminalii de pe sosele ... o problema reala si pentru mine, fiind sofer ..situatia oricum e complicata, pentru ca legiutorul nostru a inteles sa aplice aici forma de vinovatie a culpei, cu care nu sunt de acord. Corect, e culpa, de regula cu prevedere, asa cum scrie in codul penal, dar eu as rationa in felul urmator: domeniul contraventionalului e asimilat penalului, or incalcand o contraventie se poate retine intentia, rezultatul nefericit fiind trecut in sarcina culpei. Asadar am avea o contraventie intentionata, iar rezultatul o infractiune din culpa. Astfel, ar exista premisele unei pedepse cu executare. Dupa cum probabil stiti, exista o jurisprudenta vasta in astfel de infractiuni, iar majoritatea pedepselor sunt cu suspendare pentru ca asa e sanctionata culpa de legiuitor. S-au pronuntat si pedepse cu executare in cazuri mai grave, dar asta nu e un motiv de multumire, cel putin pentru mine.
In cazul acelor infractiuni la regimul circulatiei soldate cu victime, in care NU s-au incalcat reguli de circulatie, dar rezultatul producandu-se din motive independente de vointa soferului, nu cred ca se poate trimite un om la inchisoare.
E o discutie ce ar putea dura, cu argumente pro si contra atat pentru suspendarea executarii pedepsei, cat si pentru executare.
Cat despre cazul Huidu, ca presupun ca te-ai gandit la el, trebuia executare ...