Doresc recunoasterea unei hotarari straine de incredintare minor din afara casatoriei pronuntate intr-un stat din UE.
Partile au domicilii si in Romania, dar in judete diferite.
Conform art 1099 C.pr.civ. competenta apartine tribunalului din circumscripția căruia isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul cel care a refuzat recunoasterea hotararii.
Fiind vorba de o hotarare de incredintare minor nu sunt necesare efectuarea de mentiuni in registre ca la divort, astfel nu am o institutie cui sa ma adresez pentru recunoasterea hotararii de la care sa primesc un eventual refuz.
In aceasta situatie ce instanta este competenta:
- instanta de la domiciliul reclamantului, de la domiciliul paratului sau Tribunalul Bucuresti?
Da, sunt parinti care interzic rudelor (bunici, unchi) sa vada copii si refuza chiar sa primeasca pachetele cu jucarii si lucruri pentru copii de la aceste rude.
Întrebarea mea era una foarte clara, ar putea instanta sa oblige mama sa permită bunicilor sa ofere cadouri si copilului sa le folosească/sa se joace cu cadourile primite?
Având in vedere dispozitiile legale și eforturile facute de rude pentru a mentine legatura cu copii, cât și faptul că nu există niciun pericol pentru copii, instanța va admite un program de vizita, chiar si mai redus decat cel solicitat. Intrebarea era daca va admite si cele doua capete de cerere formulate.
Într-o cerere formulata de bunicii paterni, unchii si mătușile din partea tatalui, pentru drept de vizita nepot:
1. Instanta poate obliga mama să permită bunicilor paterni, unchilor și mătusilor sa faca cadouri nepotului , sa oblige mama sa permita nepotului să foloseasca acele cadouri (haine, jucarii, etc.)
2. instanta poate stabili, ca după ce nepotul implineste 8 sau 10 ani, să oblige mama să permită nepotului să mergă in excursii in strainatate cu bunicii, sau sa mearga la unchi/mătusi in vacanata in strainatate?
Buna ziua!
As dori sa achizitionez cateva obiecte de inventar si mijloace fixe pentru un cabinet, recent infiintat.
Intrebarea mea este:
Pot achizitona si plati aceste produse cu un card de credit pesonal (nu dispun de suma necesara), iar cumpărător sa fie cabinetul?
Pot inregistra aceste produse în contabilitatea cabinetului și apoi sa scad aceste cheltuieli, dacă produsele au fost cumparate pe cabinet, dar platite cu un card de credit personal?
Va multumesc!
Care ar fi procedura pentru a obține o hotărâre definitivă dintr-un dosar în care nu sunt parte, această hotărâre urmând a fi folosită ca și practică judiciară în dosarul meu.
Vă mulțumesc!
Într-un dosar civil, la prima instanță, s-a efectuat o expertiza a semnăturii la Institutul de Criminalistica Iasi, iar concluziile expertizei au fost ca semnatura nu apartine numitului XY. In apel s-a efectuat o noua expertiza la Institutul National de Criminalistica Bucuresti, iar concuziile au fost ca semnatura este a numitului XY.
Acum, în apel, mai am posibilitatea de a efectua o contraexpertiza, mai exista vreun organism, ceva de genul unei comisii superioare care sa se pronunte pe cele doua expertize contradictorii? Care ar fi modalitatea de contestare?
Va multumesc!