avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Activitate DayNight

Activitate DayNight

Buna seara!
Avand un dosar pe rolul Institutiei Prefectului X in baza Legii nr.9/1998 privind acordare de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, fiind unicul mostenitor al defunctului T.F. care a decedat in anul 2012 (certificat de mostenitor) pe cine chem in instanta pentru obtinerea pe cale judecatoreasca a calitatii de mostenitor si cadrul legal pe care se intemeieza cererea, fiind vorba de mostenirea din partea strabunicului T.M. care a decedat in anul 1949? Aceasta calitate de mostenitor imi trebuie la completarea dosarului de la Institutia Prefectului!
Niciun notar public nu s-a angajat in aceasta solicitare, refuzul a fost verbal.
Va multumesc!
Se poate lua concediu de odihna în timpul preavizului de 20 de zile lucratoare, acesta din urma se suspsenda sau angajatorul plateste angajatului disponibilizat zilele de concediu fara ai da zilele libere efectiv?
Multumesc frumos!
Răspuns la discuția Disponibilizare!
Sa inteleg ca termenul de contestatie curge din ziua semnarii preavizului chiar daca sunt internata!
In continutul preavizului scrie terment de contestatie 30 de zile, nu 45.
Buna seara.
In ziua cand am fost internata am fost chemata la unitate sa semnez preavizul de 20 de zile. Cat de corect este aceasta procedura? Eu m-am internat dimineata, iar de semnat preavizul l-am semnat dupa-amiaza, am fost sunata in acest sens.
Iar termenul de 30 de zile de a ataca acest preaviz la Tribunal de cand incepe sa curga, tinand cont ca sunt in continuare spitalizata?
Multumesc!
:closedtopic:
Răspuns la discuția Taxa de succesiune
Mulțumesc încă o dată.
Răspuns la discuția Taxa de succesiune
Bună.
Mă interesează exact articolul din legea notarilor care permit acestora să te ia cu împărțeala bunurilor defunctului. Tu nici bine nu-ți revii după șocul pierderii că te iau ei cu așa ceva!
Mulțumesc frumos.
Persoana care detine bunul ce face obiectul infractiunii trebuie sa detina acel bun in baza unui titlu, fie ca este contract de gaj, depozit, transport etc. Detinerea bunului nu reprezinta o posesie in sensul celei definite de Codul civil, ci o detentie precara, ceea ce presupune obligatia celui care detine de a returna bunul in momentul incetarii raportului juridic. Daca nu exista un raport patrimonial in baza caruia se detine lucrul, nu se poate retine infractiunea de abuz de incredere, ci este o infractiune de furt.

In plus, nu trebuie confundata obligatia de restituire a bunului detinut precar, cu obligatia de a restitui o suma de bani, care face obiectul unui raport de drept civil si in caz de neexecutare a obligatiei, creditorul se poate indrepta impotriva debitorului care refuza restituirea sumei, numai in instanta civila.

Nu exista infractiunea de abuz de incredere nici atunci cand persoana detine bunul in baza unui raport civil care ii da drept sa il foloseasca, sa si-l insuseasca sau chiar sa nu il restituie.

In ce priveste actele de insusire, dispunere sau refuz, trebuie facute urmatoarele precizari. Insusirea unui bun sau a mai multor bunuri de catre aceeasi persoana, detentor precar, nu constituie continutul mai multor infractiuni de abuz de incredere, ci numai a uneia. Dispunerea consta in acte de dispozitie, spre exemplu instrainarea bunului, pe care detentorul le face, desi titlul in baza caruia detine bunul nu ii permite executarea unui astfel de act. In fine, refuzul de restituire, poate sa fie expres sau tacit si consta in atitudinea faptuitorului de a nu inapoia bunul detinut. Poate forma element material al infractiunii si distrugerea bunului primit in gaj de la creditor.
Discuție Taxa de timbru
Dacă succesiunea a fost făcută în mai puțin de un an de zile de la decesul unie persoane, este scutire de taxă pe acest interval de timp (1 an)?
În caz contrat care este legea care a dus modificarea sau abrogarea sa?
Un Paște fericit tuturor!
Care este legea care permite unui notar public să trimită la domuciliul defunctului citație pentru a se prezenta la notariat în primele 6 luni de la survenirea morții pentru împărțeala bunurilor defunctului?
Răspuns la discuția divort
Bună.
Pentru ce dorești să o mai ai lângă tine dacă ea deja are o viață separată de tine?
Gândește-te foarte bine ce vei urma să faci.
Numai bine.
Pa.