Pentru justificarea scutirii de TVA la export, cum se face certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export?
In ce consta aceasta certificare mai exact si cum se realizeaza?
Am intrebat la vama. Se practica acest mod, mai rar, dar se stie de aceasta practica. Din punct de vedere al livrarii efective, am inteles ca se poate, dar din punct de vedere al fiscalitatii din Romania cum e? Intrebarea mi-am pus-o, din acelasi motiv ca si colegul Alexandru Palaghia si anume, o livrare intracomunitara trebuie justificata cu dovada ca transportul s-a facut la client in Germania, conform Codului Fiscal. Ori transportul se cere a fi facut direct in Elvetia, din motive financiare (banuiesc eu), sarindu-se peste clientul din Germania.
Iarasi o situatie mai aparte. Un client din Germania, solicita sa se emita factura pe codul lui de TVA din Germania, insa livrarea produselor sa se faca la un client de-al lui in Elvetia. Fiind iesire din spatiul intracomunitar, i-am zis ca nu este posibil fara vama, insa el spune ca ar trebui sa mearga daca ne trimite factura si declaratia vamala de la el catre clientul din Elvetia, si pe care sa le includem la documentele de livrare.
Nu stiu cum sa privesc felul asta de livrare. Este intracomunitara, desi nu am livrarea in UE?
Buna ziua,
As vrea o opinie vis-a-vis de prevederile codului fiscal cu privire la limita de 150 lei/persoana ca si cheltuiala sociala reprezentand cadouri in bani sau in natura.
In cazul unor cadouri in bunuri, acei 150 lei trebuie priviti ca valoare avand inclusa TVA sau nu?
Se poate ajunge, in cazul in care este considerata, ca valoare fara TVA, la situatia in care e mai convenabil sa primesti bunuri. Persoana care primeste bani, in valoare de 150 lei, poate cumpara mai putine bunuri pentru ca trebuie sa plateasca si TVA-ul.
Va multumesc.
Un furnizor livreaza materie prima, atasand certificat de calitate care sa ateste ca este corespunzatoare calitativ. Materia prima intra in productie (in consum ct. 601) si produsul final se livreaza la beneficiar care constata ca produsele nu respecta cerintele de calitate. S-a constatat ca de vina este furnizorul care a livrat materia prima, aceasta fiind necorespunzatoare calitativ, cu toate ca a avut certificat de calitate.
Se doreste imputarea catre furnizorul vinovat. Este suficienta facturarea de daune reprezentand contravaloarea materiei prime + TVA si inregistrarea in contul 758 + 4427?