Buna ziua,
am si eu o intrebare referitoare la intocmirea receptiilor la un magazin alimentar, la care gestiunea este tinuta global valoric. As vrea sa stiu daca este necesar ca la intocmirea receptiilor sa se insire toate produsele de pe factura ,sau e suficient doar pe totalul facturii. Precizez ca pe factura sunt mentionate la fiecare produs in parte valoarea de vanzare. Si din acest motiv nu vad necesar sa mai insir inca o data toate produsele de pe factura. Ajutati-ma va rog si cu un temei legal daca se poate.
Va multumesc mult.
Buna ziua, va rog frumos daca stiti sa ma indrumati cum trebuie procedat. Am un magazin alimentar si am marfa perisabila cum ar fi fructe,legume,produse care au termen de valabilitate de 3 zile si nu reusesc sa le vand asa de repede si ca atare ar trebui sa le scot din gestiune ca marfa perisabila. Am tot citit hg 831/2004 dar acolo se refera doar la societatile platitoare de impozit pe profit si la anexele cu limitele admise de perisabilitate. Dar eu nu sunt platitoare de impozit pe profit. In cazul asta eu cum procedez sa pot sa imi scad gestiunea tinand cont de faptul ca gestiunea mea este global valoric. Fac pur si simplu o nota contabila 607=371? Si daca e asa ce trebuie anexat la nota? Va multumesc mult.
Buna ziua,
am si eu o nelamurire. Daca o societate intra in insolventa, mai poate acorda tichete de masa salariatilor? Reorganizarea in insolventa inseamna reducerea cheltuielilor, dar tichetele nu sunt considerate drepturi salariale?
Va multumesc mult.
Buna ziua,
Ma numesc Loredana Makkai si am o problema cu administratoarea din blocul in care locuiesc. In anul 2008 am cumparat un ap. la et.5-mansarda, ap.care nu este finalizat nici acuma(noi cei de la 5 fiind toti in proces cu firma care a executat lucrarea de mansardare) si de cand ne-am mutat tot apelam la administratoarea blocului sa schimbe tevile de apa rece din subsol, pentru ca sunt de cand s-a construit blocul, si sunt corodate, si din acetst motiv noi nu avem presiune la apa. Mai exact nu curge decat un firicel de apa. Administratoarea nu face nici un demers in aceasta privinta pe motiv ca " nu este problema ei" " ea este platita doar sa calculeze si sa incaseze cheltuieli de bloc". Am facut reclamatie la FALT care au venit, au constatat si au dat din umeri motivand ca nu tine de ei.Intrebarea mea este: nu exista nici o lege care sa oblige consiliul de administratie al blocului sa ia masuri vis-a-vis de problema noastra? Tot blocul a semnat receptia finala a lucrarii de mansarda,cand mansarda nu este nici acum finalizata, dar la semnare au primit toti cate 150 euro, iar acum cand noi cei care am cumparat ap. la mansarda suntem tratati cu indiferenta ca si cum nu facem parte din acelasi bloc.Referitor la acest lucru luna trecuta am hotarat,noi cei de la 5, sa nu mai platim cheltuieli de bloc pana nu se ia o masura la problema noastra care este de 2 ani de zile. Luni 30.08.2010 s-a facut sedinta de bloc, la care noi cei de la 5 nu am fost chemati, prin care s-a hotarat ca daca in termen de 10 zile nu platim cheltuielile restante ne taie apa si curentul. Va intreb ue : ei ne pot forta sa facem cum vor ei? iar noi nu avem nici un temei legal impotriva lor?
Adica noi conform legii suntem obligati sa platim, iar ei nu se pot obliga cu nimic?Dati-mi un sfat. Pot sa dau in judecata administratoarea?Sau cum pot sa beneficiez si eu de conditiile pe care le au toti in bloc. De a avea apa!!!!!!!!
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati.
Sotul meu are un baiat din prima casnicie care, in urma divortului a ramas la mama, copilul avand pe atunci doar 2 ani. Prin sentinta de divort ,sotul a castigat dreptul de a lua minorul la domiciliul tatalui, de doua ori pe luna(a 2-a si a 4-a sambata din luna)
fara supravegherea mamei,intre orele 10 si 18. Acest lucru s-a intamplat cam un an de zile,iar dupa aceea mama nu a mai dorit sa dea copilul invocand motivul ca nu mai doreste acesta sa vina la tata. Am incercat sa vorbim cu copilul dar nu a fost lasat de catre mama sa vorbeasca cu noi. Prin urmare am facut o plangere la politie vis-a-vis de nerespectarea unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile si lucrurile s-au oprit aici. Politia ne-a sfatuit sa nu mai chinuim copilul si sa asteptam rezultatul plangerii , rezultat care nu a aparut nici in ziua de azi.
(am aflat ulterior ca plangerea s-a pierdut si de aceea nu s-a mai intamplat nimic.)
In momentul de fata sotul meu si cu mine avem o fetita de 9 luni,iar sotul meu sta acasa in CIC. Banii pentru CIC i-a primit doar acum in februarie 2010, si ca urmare a acestui fapt nu a mai platit pensia alimentara pe aceasta perioada neavand nici un venit. Acuma va plati retro exact asa cum a primit si el,dar tocmai ne-am trezit cu citatie prin care fosta sotie sustine ca nu a mai primit pensia alim. de 2 ani. Lucru care nu este adevarat. Nu a platit doar de noua luni.Si oricum nu putea sa plateasca,pt.ca pensia a fost calculata procentual (25%)din venitul net,iar el neprimind nimic,sa-i dea 25% din cat? Pe langa toate astea am auzit ca daca mai ai un copil se micsoreaza pensia pt.primul copil.Dar cu cat?
Si cine hotaraste asta. Si functie de ce?
Am si eu o nelamurire. Daca o persoana are atestat de instrumentist de la scoala populara de arta si doreste sa isi deschida PFA cu specialitate de DJ ,inafara de actele obisnuite de a deveni PFA mai are nevoie si de un alt atestat? Si daca da ,de care? Si binenteles cum se poate obtine acest atestat.
La veniturile realizate prin contracte/conventii civile se datoreaza contributie la sanatate? Daca da ,atunic cine datoreaza aceasta contributie: angajtorul sau beneficiarul de venit, sau ambii? Si in cazul in care se datoreaza si automat se si plateste trebuie si declarat la sanatate? La ce rubrica?
Am si eu o intrebare. Sotul meu a fost dat in somaj din luna aprilie 2009. In luna mai 2009 s-a nascut fetita noastra pentru care eu am stat acasa cele 42 zile obligatorii postnatal. Asadar din iulie 2009 sotul meu a intrat in CIC si automat i s-a suspendat somajul. Intrebarea mea este daca dupa terminarea celor 2 ani de CIC, sotul meu v-a putea sa isi reia somajul? Si daca da, la calculul indemnizatiei i se va modifica ceva fata de prima perioada de somaj sau va ramane cu acelasi calcul? Va trebui din nou sa depune dosarul la somaj sau nu? Si pentru perioada de CIC cine ii va elibera adeverinta de venit?
S-A SCHIMBAT CEVA LA ATRIBUTIILE ANGAJATORULUI VIS-A-VIS DE SOMAJUL TEHNIC? AM AUZIT CA DE LA 01.02.2010 DE CAND ESTE DIN NOU VALABIL SOMAJUL TEHNIC , ANGAJATORUL TREBUIE SA PLATEASCA CEVA CONTRIBUTII? ESTE ADEVARAT?