Ca PFA, neplatitor de TVA (inreg. TVA pt achizitii intracomunitare).
La IV Livrari de bunuri .... / La persoane inregistrate in scopuri de TVA se trec doar cei la care am si aplicat TVA? adica clientii romani sau si clientii din EU, la firme inreg. in scopuri de TVA la care nu am aplicat TVA
In ianuarie am comandat ceva produse. Am primit o chitanta pe care scrie "avans nume produs" si promisiunea verbala ca in max o sapt am produsele. Peste 2 sapt mi-a mai cerut un avans cum ca a doua zi va livra produsele. Sunt la al 36-lea "maine". La fiecare "maine" mai primeam un discount din suma ramasa de plata doar sa mai astept o zi. La ultimele promisiuni mi s-a spus ca nu va trebui sa platesc restul doar sa mai astept 2 zile. Au trecut 10 zile de atunci, cu aproape 20 de "la ora X venim", inainte cu 5 min de ora X primeam "maine" fiindca e tarziu.
Pot face ceva avand acele chitante? Azi mi-a promis ca daca nu poate livra maine, imi va da avansul inapoi. Dar in acele 2 luni el s-a folosit de banii mei, eu am asteptat acele produse de care chiar am nevoie, putand sa comand intre timp de la altii.
Am sunat azi la Cluj si din pacate chiar daca codurile CAEN sunt din aceasi clasa (6201, 6202, 6209, 6311, 6312) norma se insumeaza.
Am PFA deschis in alt judet, dar am buletinul in Cluj si platesc aici in Cluj la finante.
As avea cateva intrebari:
Situatia 1
1.
Daca mi-as face flotant la adresa unde am deschis PFA-ul, ar ajunge sa platesc conform acelei norme din judetul respectiv?
Sau trebuie sa-mi schimb si buletinul pe adresa respectiva.
Situatia 2
2 . Pentru a trece la sistem real pot depunde cererea aici al Cluj? Sau trebuie sa merg in judetul unde am deschis PFA-ul?
3. La locuinta unde locuiesc acum, facturile nu vin pe numele meu sau al PFA-ului. Se pot deduce aceste cheltuieli?
4. Daca imi fac buletinul pe locuinta care este pe numele meu (unde ne vom muta in scurta vreme), unde platim o rata la banca, se poate deduce aceasta cheltuiala?
Conform Art. 14., Punctul (5) din OUG 117:
"Dacă un contribuabil desfășoară două sau mai multe activități care generează venituri comerciale, venitul net din aceste activități se stabilește prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități."
Am PFA cu norma de venit, si am trecute si 6 coduri CAEN secundare pe langa cel principal (5829 principal, si secundare 6201, 6202, 6203, 6209, 6311, 6312)
Asta inseamna ca se plateste pt fiecare cod CAEN norma?
Adica in loc de 32.410 RON cat este acum norma, voi avea norma a 6+1 coduri, adica 7x32.410 = 226.870 RON?
Pe langa acesta pot sa devin agent asigator persoana fizica?
In contract scrie:
"* Potrivit legislatiei in vigoare – art. 53 alin 1.2 si 3, Cap. II, Titlul III din codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, NUME FIRMA ASIGURARE ii revine obligatia de a retine, declara si vira impozitul retinut prin stopaj la sursa, iar agentul are obligatia de a se informa si a plati toate contributiile cu privire la toate taxele si impozitele, care cad in sarcina exclusiva a acestuia."
Care sunt aceste contributii, pe langa cei 16% care deja ii retine automat FIRMA DE ASIGURARE?
multumesc, intre timp am rezolvat cu inregistrarea in scopuri tva
si atunci acum sunt PFA / impozit norma de venit - servicii informatice / neplatitor de TVA - inregistrat in scopuri de TVA (primit CIF) / inregistrat in ROI
platesc impozit trimestrial la finante
platesc la sanatate trimestrial
platesc la pensii lunar
depun lunar 390 vies
facturez fara tva in romania
facturez fara tva la firme din UE care au cod de TVA