avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Activitate florin323

Activitate florin323

Răspuns la discuția Rambursare anticipata credit
Salut, cum am raspuns si mai sus comisionul de rambursare anticipata la creditele de consum este de maxim 1% la valoarea rambursata anticipat (daca are dobanda fixa).
Răspuns la discuția Schimbare titular credit
Este vorba probabil de o refinantare a acestui credit printr-un credit nou (aplicant principal sotia si alti codebitori). Asadar aceste costuri care vi se solicita pot fi costurile de acordare & analiza ale noului credit si eventuale comisioane de rambursare anticipata ale vechiului credit (poate fi vorba de asemenea si de cheltuieli cu evaluarea imobilului, etc.) Solicitati banci sa va inmaneze „Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori" si acolo veti gasi aceste detalii.
Răspuns la discuția Rambursare anticipata credit
Comisionul de rambursare anticipata in acest caz este maxim 1% din suma rambursata anticipat (se plateste si pentru refinantarea creditului prin alta banca).
Răspuns la discuția Biroul de credite.
Buna,

Plangere la protectia consumatorului pt ca banca nu v-a raspuns in termen de 30 de zile asa cum este obligata. => banca primeste amenda si va trimite un raspuns (daca situatia este cum o descrieti dvs atunci raspunsul cu siguranta este favorabil).
Buna ziua,

Mergeti la banca in cauza si solicitati aceasta informatie! Cu sigutanta va vor ajuta!
Buna ziua,

Am 2 credite cu ipoteca la o banca, credite luate in conditii preferentiale in anul 2008. In urma schimbarii locului de munca, in luna martie a.c., conform contractelor de credit, banca a schimbat dobanzile aliniindu-le la dobanzile acordate clientilor externi ai bancii din prezent (asa cum este prevazut in contractul de credit).
Urmatoarele aspecte ma intereseaza:
1. banca a procedat la modificarea dobanzilor fara a ma notifica in prealabi si fara a avea semnatura mea pe actele aditionalel; este legal acest lucru?
2.pot sa refuz oferta bancii daca nu sunt de acord cu ea?
3. banca a aplicat in mod eronat dobanda marita la unul dintre credite, motiv pentru care am decis sa nu mai efectuez plati catre banca; astazi am fost sunt de la banca si mi s-a spus ca a fost rectificata eroarea ;
- pot solicita in acest caz sa imi stearga comisioanele penalizatoare aplicate de banca incepand cu data de la care se efectueaza corectarea erorii de dobanda?
- pot solicita bancii stregerea raportarilor de rate intarziate catre BC si CRC?
- pot da banca in judecata pentru a solicita daune, tinand cont ca in acest timp am fost sunat si stresat de catre angajatii bancii de la departamentele de colectare, in ciuda faptului ca le spuneam ca banca nu respecta contractul ? (mai ales ca este posibil ca din cauza acestor probleme sa imi pied si actualul loc de munca!)

Multumesc anticipat.


Răspuns la discuția imprumut de la sc nebancara
Salut, in primul rand trebuie sa platesti acest imprumut direct la banca - solicita agentului care iti incaseaza rata sa iti dea contul de la banca (este mult mai ieftin) deoarece daca vine agentul acasa sa-ti colecteze banii, platesti si comisionul acestuia. Apoi discuta cu ei si vezi care este suma de plata saptamanala si trebuie sa incepi sa efectuezi aceste plati, eventual iti recomand sa te imprmuti de la cunostiinte, altfel suma de plata daorata acestei firme va creste considerabil.

ioanamihaela a scris:

doberv a scris:

ioanamihaela a scris:

OUG 50 se aplica la formele de imprumut cu dobanda variabila si nu se aplica la creditele cu dobanda fixa ce se bazeaza pe EUROBOR/ROBOR/LIBOR+marja fixa. Totusi ar fi bine sa cititi si ordonanta. .


la ce articol din ordonanta este stipulat ca nu se aplica ordonanta la creditele cu dobanda fixa ?
ori nu am citit eu bine ori dvs.


Art.37 prevede ca dobanda va fi raportata la EUROBOR/LIBOR...+ marja fixa la contracte cu dobanda variabila,iar din art.95 rezulta ca aceleasi prevederi se aplica si la creditele in derulare. Deci puteti constata ca OUG 50 nu se aplica la creditele cu dobanda fixa.

Ordonanta se aplica atat creditelor noi cat si celor aflate in derulare (indiferent de tipul de dobanda:fixa sau variabila).
Ordonanta are rolul de a transmite clientului un mod transparent de calcul al dobanzii din contract (doreste sa inlature acele formulari de genul: "banca isi rezerva dreptul sa revizuiasca dobanda (dar nu este obligata) in functie de anumiti indicatori interni - rata interna de rentabilitate (pt care nu exista o formula de calcul), evolutia pietei financiar-monetare (!), cursul valutar etc.)
Prin aceasta ordonanta dobanda are un mod transparent de calcul: fie fixa (X%, dobanda care nu se poate schimba decat cu acordul clientului), fie variabila -un indicator (ex:Euribor, Robor, etc. la 1, 3, 6, 12 luni) + marja bancii (care si ea este fixa-de asemenea nu poate fi modoficata decat in conditii specifice - fie prin lege fie prin acordul clientului atunci cand scade, de exemplu...).
MirelaIon04 a scris:

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc


Aceasta ordonanta nu prevede ca dobanzile scad (!). De ce presupuneti dvs acest lucru?
Răspuns la discuția card credit
Este vorba de un overdraft atasat cardului de salariu (de debit). Orice banca isi rezerva dreptul ca la expirarea contractului de overdraft (inteleg ca este vorba de doi ani in acest caz) sa ia decizia de a nu mai prelungi/sau de a prelungi linia de descoperit de cont atasata cardului de salariu (motivele pot fi diverse, in acest caz pare a fi vorba de intarzierile de plata pe care clientul le inregistreaza la alte banci...). Si da, in contract, orice banca stipuleaza clar ca isi rezerva dreptul de a prelungi sau nu aceste linii de credit (este valabil si pt cardurile de credit).
In cazul in care, cum este si cazul de fata, banca decide sa nu mai prelungeasca aceasta linie de credit, atunci, conform contractului, este indreptatita sa isi recupereze suma datorata de catre client cat mai repede.