Buna ziua,
Azi, 21.05.2018 am primit o amenda de 1000 lei de la ANPC.
In fapt, un client a revenit la magazinul nostru in data de 2 mai 2018 si a cerut restituirea contravalorii unui produs achizitionat in decembrie 2017, un selfie stick.
Din pacate, vanzatoarea a informat gresit clientul cum ca acel produs nu mai are garantie.
Dupa ce a plecat clientul, vanzatoarea a informat conducerea despre situatie dar nu a avut datele de contact ale cumparatorului. A doua zi, clientul a facut reclamatie la OPC, zic eu, pe drept cuvant, pacat ca nu a reclamat in scris la magazin.
Azi am primit amenda, 1000 lei, pe care intentionam sa o contestam maine la Judecatorie.
Deci noi dam garantia dar a gresit angajata.
As dori sa se anuleze procesul verbal si amenda pentru doua aspecte:
Problema mi se pare ca este ca procesul verbal scrie ca amenda a fost data in baza art. 20 din Legea 449/2003, iar acest articol prevede:
" Art. 20. - (1) Certificatul de garanţie, emis în baza garanţiei comerciale,
trebuie să cuprindă menţiuni cu privire la drepturile conferite prin lege
consumatorului şi să ateste în mod clar că aceste drepturi nu sunt afectate
prin garanţia oferită.
(2) Certificatul de garanţie, emis pe baza garanţiei comerciale, trebuie să
precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garanţie, durata
medie de utilizare, modalităţile de asigurare a garanţiei - întreţinere, reparare,
înlocuire şi termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea şi adresa
vânzătorului şi ale unităţii specializate de service.
(3) Certificatul de garanţie trebuie redactat în termeni simpli şi uşor de
înţeles."
Legea nr. 449/2003 face distincție între garanția legală de conformitate și garanția comercială,
Asadar, dupa cate inteleg, art. 20 din Legea 449/2003 se refera certificatul la garantia comerciala nu la garantia legala de conformitate si firma noastra nu trebuie sa emita certificat de garantie ci este suficient bonul fiscal.
A doua chestiune este ca inspectoarea ANPC a taiat peste partea din procesul verbal in care avem dreptul de a plati jumatate din amenda conform art. 28 alin. 1 din OG 2/2001. Oare nu ne interzice un drept?
Nu stiu daca trebuia sa emitem certificat de garantie scris, recunosc. Si nu am emis niciodata pentru acest tip de produs ( selfie stick) deoarece nu stiu daca intra in categoria produselor de folosinta indelungata conform Anexa la HG 394/1995. Insa mereu, pana la aceasta situatie, am dat alt produs sau banii inapoi - la alegerea clientului, in cazul in care clientul a revenit cu selfie stick defect.
Va multumesc pentru rabdarea cu care ati lecturat si sper sa ma lamuriti daca a gresit ANPC bazand procesul verbal pe art 20 din Legea 449 si/sau daca se poate anula PV in baza faptului ca nu ni se da dreptul de a plati jumatate din amenda.
depinde de natura litigiului.astfel:
1) daca s-a pronuntat un recurs in caz penal,termenul de introducere a unei contestatii in anulare difera in functie de cazul invocat si de titular.
Ca idee,pt cazurile:
- prevazute in art 386 lit a-c si lit e c pr pen-termenul este de cel tarziu 10 zile de la inceperea executarii respectivei hotarari., pt persoana impotriva careia s-a dispus executarea
pt cazurile prevazute de art 386 lit a-c si lit e c pr pen,termenul pt celelalte parti este de 30 zile de la data pronuntarii hotararii
- pt cazurile prev de art 386 lit d, cererea poate fi introdusa oricand, indiferent de parti
in caz de litigiu de natura civila,,se au in vedere 2 teremene, in functie- daca hotararea irevocabila poate fi adusa la indeplinire prin executare silita sau nu.
astfel,pt hotararile irevocabile care pot fi aduse la indeplinire prin executare silita, termenul de depunere a contestatiei este dupa pronuntare:
inainte de inceperea executarii;
in timpul executarii ei, dar numai pana la savarsirea ultimului act de executare.
pentru cele care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia in anulare poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat la cunostinta de hotarare(indiferent de modalitate), dar nu mai tarziu de un an de la data la care hotararea a ramas irevocabila.(data pronuntarii)
atentie!!
contestatia in anulare nu poate fi promovata cu succes pt motive de netemeinicie., ci doar pentru nesocotirea unor norme procedurale.
temeiul juridic al contestatiei in anulare este art 317-318 c pr civ
Avand in vedere ca hotararile instantelor de recurs nu se comunica dar ca as dori sa fac o contestatie, spuneti-mi va rog care este termenul de depunere al contestatie in anulare: 15 zile din ziua pronuntarii sau al motivarii?
De ce pun intrebarea: cum imi motivez contestatia daca nu stiu de ce instanta s-a prununtat defavorabil in ce ma priveste?
Cred ca trebuie sa mergeti la un magazin cu actele care atesta dizolvarea firmei si o imputernicire de a cesiona contractul facuta de mana, nu autentificata, de catre asociatul ramas la momentul dizolvarii. Si bineinteles actele Dvs : carte de identitate si act de spatiu. Sau puteti telefona la Serviciul Clienti sa va dea mai multe detalii.
O zi buna.
Legea 276/2009
10. Dupa articolul II se introduce un nou articol, articolul III, cu urmatorul cuprins:
"Art. III. - Hotararile judecatoresti irevocabile se comunica partilor."
Am citit art. 322 C. Proc. civ. care la punctul 6. prevede
"Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
6. daca statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii sau cei pusi sub curatela nu au fost aparati deloc sau au fost aparati cu viclenie de cei insarcinati sa-i apere;"
Consider ca sanctiunea complementara a suspendarii activitatii unitatii pe o perioada de 3 luni este disproportionata în raport cu drepturile persoanei juridice. Astfel, consecintele unei astfel de sanctiuni, pot fi de multe ori iremediabile, putând conduce la faliment. Suspendarea activitatii unei persoane juridice poate avea drept consecinta nu numai nerealizarea de venituri pe perioada respectiva, ci si pierderea clientelei, care în decursul perioadei de suspendare se poate îndrepta spre alti prestatori de servicii. Reorientarea clientelei poate fi definitiva, putând persista si dupa încetarea masurii. Este lesne de înteles ca pozitia pe piata a unor persoane juridice sanctionate în acest mod poate fi iremediabil afectata.
De asemenea aceasta masura are efecte negative asupra angajatilor persoanei juridice care vor deveni lipsiti de un loc de munca pe perioada suspendarii.
Nu în ultimul rând, chiar si statul va fi afectat negativ de aceasta masura, care pe parcursul suspendarii activitatii persoanei juridice nu va încasa impozite nici de la aceasta si nici de la angajatii ei ( mentionez ca platim lunar contributii salariale si impozit pe salar de aprox. 3000-4000 lei, iar impozitul pe profit este de 2200 lei trimestrial. Nu mai vorbesc despre colectarea de TVA lunar intre 3000 si 10000 lei). Efectele negative se pot prelungi si pe termen mediu si lung, adica dupa încetarea masurii suspendarii, daca persoana juridica va falimenta.
În aprecierea caracterului disproportionat al sanctiunii complementare a suspendarii firmei, rugam instanta sa aiba în vedere si contextul economic actual, care oricum este defavorabil tuturor agentilor economici. În toate statele afectate de criza economica mondiala se iau masuri pentru protejarea agentilor economici, pentru a preveni pe cât posibil falimentul acestora. În acest context, este cu atât mai putin oportuna aplicarea unor sanctiuni excesive, întrucât riscul producerii falimentului ca urmare al efectului cumulativ al celor doua sanctiuni, este cu mult sporit.
Cu mentiunea ca am extras si modificat putin motivarea disproportionalitatii sanctiunii dintr-o speta gasita pe un site de specialitate - sper ca nu incalc regulamentul forumului - va rog sa imi spuneti parerea Dvs. Pot motiva astfel pe art. 322 pct. 6 C.Proc.civ. revizuirea recursului? Instanta s-a pronuntat ( fara sa motiveze inca)in 28.01.2011 si a admis partial recursul Garzii Financiare, inlaturand sanctiunea amenzii si aplicand doar sanctiunea complementara a suspendarii activitatii pe trei luni.
De asemenea care este termenul de revizuire si daca el curge de la data pronuntarii sau de la data motivarii de catre instanta de recurs a hotararii.
Buna ziua. Ca sa nu deschid un topic nou pe problema mea, va rog aici sa ma ajutati cu termenul in care pot depune contestatie in anulare. De ce va intreb asta: solutia in recurs a fost pronuntata dar nu a fost motivata si nici nu se comunica. Asadar eu trebuie sa depun contestia in termen de 15 zile din data pronuntarii sau de la data motivarii?
Sunt nedumerita pentru ca ma intreb daca nu ar trebui sa vad intai motivarea instantei inainte de a o ataca.
Multumesc.
Sunt in aceeasi situatie.
In schimb decizia de recurs nu am vazut-o iar avocatul mi- a spus ca nici nu se comunica. Mie mi se pare absurd sa ma apuc de una singura sa ma suspend, in plus am 4 angajati care vor ramane pe drumuri timp de 3 luni. Am contracte, chirie, credit...
Va intreb totusi: nu trebuie sa se emita un proces verbal de suspendare? Sa vina 2 inspectori si 2 comisari sa sigileze magazinul asa cum scrie in norme?
Altfel, e ca si cum parintele ii zice copilului sa stea la colt in genunchi pe toata perioada cat el e plecat la serviciu iar copilul se conformeaza. Nu?