Avand in vedere faptul ca dvs. vi s-a retinut permisul de conducere pe teritoriul altui stat si vi s-a eliberat o dovada inlocuitoare, nu aveati dreptul sa conduceti pe niciu teritoriu pana la expirarea suspendarii (Conventia de la Viena din 1968). Mai devreme sau mai tarziu, statul in cauza va informa Statul Romana cu privire la ce fapta ati comis pentru care s-a impus retinere p.c.
Din punct de vedere legal, suspendare exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice a expirat, aceasta fiind de 120 zile ( 90 cfm art. 102 alin 3 lit A si 30 cfm art. 106 alin 2). Puteti circula, doar ca starea permisului de conducere ramane ”suspendat” pana cand mergeti la serviciul rutier care v-a emis permisul, pentru a preda dovada inlocuitoare a permisului.
Conform legislatiei romane nu puteti detine 2 permise de conducere. Da, este posibil sa-l preschimbati pe cel dobandit in Spania, cu un permis romanesc. Va recomand sa intrebati la Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule pe raza caruia domiciliati care sunt documntele necesare in vederea preschimbarii. Dupa preschimbare (veti preda permisul italian) prin ambasada Italiei din Bucuresti, autoritatile italiene vor fi informate cu privire la preschimbarea permisului.
Permisul de conducere ramane la politie rutiera care l-a retinut pana la solutionarea dosarului penal. Daca ati primit ordonanta puteti prin la politia respectiva/o puteti trimite prin posta, impreuna cu o cerere de restituire a permisului de conducere. Dupa solutionarea acesteia, permisul de conducere va fi trimis la politia rutiera care va are in evidenta. Atentie! Pentru fapte infractionale, sunteti obligat sa sustineti si sa promovati testul la regulile de circulatie. Acesta il veti sustine la politia rutiera care va are in evidenta. Sa aveti asupra dvs, dovada de retinere al permisului de conducere.
Cred ca in situatia dvs. nu este vorba depre o perchezitie. Aceasta masura este dispusa ca urmare a comiterii unor fapte penale. A fost un control al persoanei, control al bunurilor (autoturismul), al bagajelor, masuri ce sunt legale, atata timp cat exista suspiciuni cu privire la comiterea unir fapte ilicite sau ca transporta bunuri ce provin din infractiuni. Cititi Legea 218/2002.
Nu disperati! Situatia dvs. nu este chiar atat de grava. Momentan nu va puteti ridica nici autorizatia provizorie de circulatie, nici numerele provizorii. Nici nu mai sunt valabile. In practica judiciara, in situatia dvs. de regula, daca circumstantele comiterii faptei nu impun altfel, parchetul dispune scoatere de sub urmărirea penală cu aplicarea unei amenzi administrative. In ceea ce priveste permisul de conducere, dupa solutionarea dosarului penal, mergeti cu ordonanta la Serviciul Rutier al judetului pe raza caruia ati comis fapta si solicitati restituirea permisului de conducere. Daca permisul de conducere este eliberat de Republica Modolva, dupa stabilirea perioadei de suspendare de 90 zile (cfm. art. 106 alin. 2 din OUG 195/2002), puteti merge la notar, pentru a declara in scris ca in maxim 24 de ore veti parasi teritoriul Romaniei si ca pe perioada suspendarii p.c. nu veti conduce niciun autovehicul in Romania.
Cmf. OUG 195/2002, daca nu ma insel art. 111 (cred ca lit. F), sa stiti ca se elibereaza dovada inlocuitoare cu valabilitate 15 zile si in cazul unui permis retinut din cauza ca este expirat. Cat despre anularea permisului de conducere, acesta se anuleaza doar in urma unei sentinte/decizii penale - art. 114 din acelasi act normativ. Asa ca nu este cazul dvs. Stati linistit. Este posibil ca permisul dvs. sa fie unul tip vechi ( a carui evidenta a fost tinuta doar manual). Insa odata cu preschimbarea acestuia, o sa figurati in baza de date nationala ca posesor de p.c. din anul in care l-ati obtinut.
@ Mika70
Da, sigur. Il puteti preschimba. Mergeti la Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule pe raza caruia domiciliai cu permisul vechi si cartea de identitate si veti fi informata ce acte va sunt necesare ( in principiu taxa de 68 lei la CEC sau BCR, fisa medicala etc).
Puteti actiona in instanta si sa solicitati inlocuirea amenzii contraventionale cu avertisment. De asemenea probati ca ati platiti despagubirea si celelalte amenzi si motivati ca salariul lunar este suficient pantru a mai plati. Totodata sa faceti o copie si dua chitanta prin care ati achitat contravaloarea rovinietei pe anul in curs, ca sa dovediti ca regretati si va conformati legilor.
doina_dana a scris:
Deci in hotarare scrie asa:
majoreaza pedeapsa aplicata inculpatului pt savarsirea infractiunii prev. de art. 87 alin.5 din OUG nr.195/2002 de la 1 an inchisoare la 2 ani inchisoare,prin inlaturarea circumstantelor atenuante prev. de art.74 alin 1 lit.a Cod penal.Majoreaza de la 3 ani la 4 ani termenul de incercare pt care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a celei accesorii.
Deci daca recursul a fost respins pe 10/01/2011, dupa 1 an sau dupa 2 ani poate sa obtina permisul?
Sotul dvs. poate da examen pentru permis de conducere dupa 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti. Trebuie doar sa cititi in hotarare, daca nu cumva, pe perioada incercarii ii este interzis sa conduca autovehicule.