avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Activitate dia_8

Activitate dia_8

Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani.
Anul acesta as dori sa le vand pe amandoua.
Precizez ca nu am de gand sa mai instrainez alte imobile in urmatorii ani si nici inainte nu am mai vandut.
Intrebarea mea este daca aceste doua tranzactii pot fi considerate operatiuni imobiliare cu caracter continuu si as putea fi obligata sa achit TVA.
Va multumesc.
Vă multumesc pentru răspuns, însă nu mi-e foarte clar. Dacă procedez așa cum am descris eu, încalc vreo prevedere legala? Pentru ca daca ia persoana care îmi lucreaza terenul și subvenția, nu am nicio garanție ca îmi plătește și mie suma cuvenita, adică măcar echivalentul subvenției.
Sunt persoana fizica. Detin o suprafata de teren agricol pe care o lucreaza efectiv alta persoana in baza unui contract de prestari servicii, pentru care aceasta persoana primeste toata productia agricola. Eu declar insa terenul la APIA si platesc impozitul pe productia obtinuta, impusa pe baza de norma de venit la Fisc.
Va rog sa-mi spuneti daca aceasta forma de colaborare este corecta atat din punct de vedere APIA, cat si ANAF, sau trebuie sa colaboram pe baza de contract de arenda.
Va multumesc mult!
Incerc sa gasesc un avocat care sa fi castigat o cauza impotriva unei decizii ANAF privind deductibilitatea diurnei la un PFA fara salariati.
Conform parerii multor consultanti fiscali aceasta problema este tratata abuziv de catre ANAF. Cu toate acestea, se pare ca sunt multe cauze pierdute in instanta. Totusi, am aflat ca ar fi si unele castigate. Am nevoie de un avocat priceput in aceasta speta.
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca este legal ca un contribuabil I.I. sa fie controlat de organele fiscale din judetul unde titularul locuieste cu familia, desi I.I.-ul are domiciliul fiscal in alt judet? Precizez ca nu exista delegare din partea organelor fiscale ale judetului cu domiciliul fiscal al I.I. catre cele din judetul unde locuieste titularul.
Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun avantaj pentru I.I. daca achizitionez teren agricol pe intreprinderea individuala al carui titular sunt. Precizez ca intentionez sa desfasor activitati agricole (am CAEN corespunzator) si voi obtine venituri din aceste activitati. Ma intereseaza insa daca merita sa achizitionez terenul agricol prin I.I. sau doar pe persoana fizica, avand in vedere ca terenul nu este activ amortizabil, deci nu pot deduce treptat cheltuiala cu achizitia lui.
In Codul Fiscal mai exista precizarea, pe care nu stiu daca o inteleg corect:
Costul platit pentru achizitia terenului se va deduce la momentul vanzarii acestuia
Acest lucru ar insemna ca daca vand terenul cu un pret egal cu cel pe care l-am platit la achizitie, voi inregistra un venit din vanzare egal cu cheltuiala dedusa, deci nu exista niciun avantaj. Daca vand insa cu un pret mai mare decat cel cu care am achizitionat, atunci diferenta este profit si platesc impozitul aferent. Acelasi impozit il voi plati si daca achizitionez cu un pret si vand mai scump, daca sunt persoana fizica. Dupa mine, nu vad niciun avantaj daca achizitinez terenul pe I.I. Ce parere aveti, e corecta analiza mea?

Va multumesc anticipat!
Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti cum se califica o eroare dintr-o incheiere de sedinta de la Curtea de Apel, in care se precizeaza ca un avocat a reprezentat una dintre parti, a luat cuvantul in cadrul sedintei, dar el, in realitate nici nu a fost prezent. In plus, acel avocat nu a depus niciun document scris in apararea partii pe care o reprezenta teoretic (desi avea depusa o delegatie) pana la momentul sedintei de judecata de la Curtea de Apel. Efectiv, la acea sedinta, partea a fost reprezentata de un alt avocat (apartinand altei societati de avocatura), care a si sustinut tot procesul pana in momentul respectiv, dar care nici n-a fost mentionat in incheierea de sedinta. In urma acelei sedinte, Curtea a ramas in pronuntare, dar a amanat hotararea cu o saptamana, pe motiv ca mai studiaza dosarul. Cu o zi inainte de pronuntarea efectiva, dupa amanare, avocatul despre care am scris ca aparea in incheierea de sedinta, desi nu a fost prezent, a depus la dosar cateva pagini de concluzii scrise, singurul document pe care l-a intocmit si depus dealtfel. Si, surpriza...Curtea s-a pronuntat in favoarea partii pe care o reprezenta acest avocat "fantoma" a doua zi, desi aceasta a insemnat o contrazicere totala a hotararii instantei de fond si pierderea procesului pentru mine.

Suspiciunea mea este ca lucrurile nu s-au intamplat tocmai corect.

Intrebarea mea catre dvs. ar fi, daca elementele pe care le-am prezentat mai sus pot fi considerate incalcari ale procedurilor instantei sau doar catalogate ca si simple erori sau nici macar atat. Ma gandesc sa fac o plangere undeva (poate CEDO, DNA) pentru ca sentinta este nedreapta si sunt aproape sigura ca a fost influentata... Ce ma sfatuiti?

Cu stima si multumiri.
Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea privinta. Am de recuperat o suma de bani de la un debitor care nu detine bunuri imobile, nu este angajat, dar desfasoara o activitate de prestari servicii printr-un PFA. Daca obtin prin instanta o hotarare de executare silita, care e procedura de recuperare a debitului? Mai precis, as dori sa stiu daca executorul poate popri contul de PFA, adica se pot retine sumele incasate de debitor prin PFA (venit brut) sau doar de venitul net, care rezulta la sfarsit de an, prin depunerea declaratiei 200 la ANAF? De asemenea, ar fi posibila cererea popririi la sursa de la care se incaseaza banii (clientii PFA-ului)? Daca da, cum se pot afla acestia? Poate fi banca obligata sa furnizeze aceste date, daca clientii PFA-ului ar face plati regulate, in baza unui contract?


Va multumesc mult.
Am 6 ha.
Multumesc. Da, am autorizatie, dar nu specifica decat ce soiuri pot planta, pe ce suprafata si sa ma incadrez in perioada de plantare de 2 ani de la emiterea autorizatiei. Deci nicio referire la anul cand va intra pe rod. Aveti o alta sugestie?
M-am gandit sa trimit un raspuns in scris la Fisc si sa le explic situatia. Poate asa se gandesc mai bine si imi dau o solutie pertinenta.