avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Activitate iolanda15

Activitate iolanda15

Salariații unei instituții publice au obținut o hotărâre judecătorească de obligarea a angajatorului la plata unor drepturi salariale.
Sentința tribunalului, a primei instanțe este executorie provizoriu de drept, la data de 22 octombrie 2021.
Salariații nu au solicitat în anul respectiv punerea în plată a drepturilor salariale obținute prin sentința executorie provizorie de drept.
În apel, curtea de apel a pronunțat la data de 12 martie 2023 o decizie definitivă, favorabilă salariaților.
Drepturile salariale ale personalului din instituții publice câștigate prin hotărâri judecătorești devenite executorii în anul respectiv sunt supuse unei proceduri legale de eșalonare pe o perioadă de 5 ani conform prevederilor ordonanței de urgență aflată în vigoare.
Având în vedere faptul că sentința primei instanțe a fost executorie provizoriu de drept la data de 22 octombrie 2021, iar în apel a rămas definitivă la data pronunțării 12 martie 2023, care este data de la care se calculează eșalonarea plății drepturilor salariale? Din anul 2021 sau din 2023?
Este aplicabilă procedura de eșalonare prevăzută de art.VI – alin.(1) din Ordonanța de urgență nr.168*) din 8 decembrie 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative, publicat în Monitorul Oficial al României nr.1186 din 09.12.2022, sau procedura de eșalonare prevăzută pentru hotărârile judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2021 stabilită la art.39 din Ordonanța de urgență nr. 114*) din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene?

Când se consideră că a devenit executorie hotărârea judecătorească pentru a se proceda la eșalonare plății drepturilor salariale, din 2021 cand a fost pronunțată sentința primei instanțe executorie provizorie de drept sau din 2023 de la data rămânerii definitive prin decizia Curții de apel?
Cum pot obține de la C.A.S. decontarea analizelor medicale plătite din buzunarul propriu? Sunt asigurată la Casa de Asigurări de Sănătate in calitate de salariat și mi se rețin lunar contribuții in cuantum de 700 lei. Însă când am nevoie de servicii medicale cum sunt: consultațiile de specialitate, analize medicale și tratament, nu pot beneficia de acestea întrucât mi se spune că nu mai sunt fonduri de la CAS, iar programarea se poate face peste duoă luni, abia din luna iunie, dar până atunci biletul de trimitere expiră și nu va mai fi valabil în iunie, și tot așa, eu nu pot să beneficiez de servicii medicale deși sunt asiguratâ și din salariu mi se rețin contribuții lunare consistente. Am doi copii pentru care deasemenea ajung să plătesc din buzunarul propriu consultații, analize și tratament. Am plătit astăzi 1200 lei consultație și analize medicale și vreau sa știu dacă pot cere decontarea acestei sume de la Casa de Asigurări de Sănătate sau trebuie să formulez o acțiune în instanță?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati putea sa cereti conexarea dosarelor pe dispozitiile art.139 Cod de procedura civila, pentru ca intre ele exista o stransa legatura, solutia instantei putand fi data de instanta la care a fost conexat dosarul. Obiectul dosarelor fiind in stransa interdependenta o posibilitate de luat in calcul ar fi conexarea, pentru ca nu se poate pronunta instanta pe exercitarea drepturilor parintesti daca nu este el tatal copilului. ori d-voastra tocmai aveti un dosar pe rol prin care faceti tagada paternitatii. Daca se va conexa dosarul de exercitare drepturi parintesti la dosarul de tagada paternitatii unde d-voastra sunteti reclamanta atunci cheltuielile de judecatata in cazul in care ati castiga procesul ar putea fi suportate in totalitate de catre parat sau daca se constata culpa ambilor parinti in cazul judecat, instanta ar putea sa dispuna plata cheltuielilor de judecata de catre ambii parinti in mod egal.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Există posibiltatea ca descendentul să fi aflat de curând că cel decedat este tatăl lui si atunci poate fi pus in termenul de acceptare a succesiunii de 1 an, de la data la care face dovada că a aflat recent că este copilul celui decedat.
Așa cum nici soția celui decedat sustine ca nu a stiut de existenta copilului recunoscut de soțul ei, tot așa se poate întâmpla si cu fiica defunctului, să nu fi stiut că el este tatăl ei, iar acest fapt să fi fost aflat recent după moartea celui care a lăsat moștenirea.
Buna ziua!
Prin HG nr. 217/2020, s-a stabilit că nu se consideră zile lucrătoare pentru care se pot acorda zile libere plătite, zilele lucrătoare din perioada vacanțelor școlare.

Beneficiez de zile libere platite in baza Legii nr.19/2020 pentru supravegherea copiilor mei cu varsta sub 12 ani pe perioada suspendarii invatamantului din cauza pandemiei de coronavirus.
Vă rog, sa-mi spuneti daca exista prevederi legale noi care sa stabileasca prelungirea masurilor stabilite de Lg 19/2020 privind zile libere platite pt parinti pentru supravegherea copiilor si pe perioada vacantei de Pasti, in perioada 04. Aprilie -21 Aprilie?
Ce vom face cu copii in aceasta perioada a vacanței, în condițiile in care Hotararea 217/2020 prevede ca in perioada vacanțelor școlare, nu se consideră zile lucrătoare pentru care se pot acorda zile libere plătite? Ne vom intoarce toate mamele la muncă? Copiii cu cine vor ramane având in vedere ca in plina pandemie de coronavirus nu sunt posibilitati de a mai fi lasati cu bunicii sau nu pot fi gasite bone pentru a fi supravegheați?
Mulțumesc anticipat!
Va rog sa ma lamuriti. Indemnizatia prevazuta de Legea 19/2020 pentru acordarea unor zile libere platite pentru supravegherea copilor in perioada suspendarii invatamantului este supusa retinerilor pentru contributii si impozitului pe venit?

Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.
art.3
„(1) Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(2) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare, sumele pentru plata indemnizației prevăzute la alin. (1) se decontează din acest fond numai pe perioada prevăzută la art. 1 alin. (4).

(3) Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate potrivit alin. (2) vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilite prin hotărâre a Guvernului”.


In luna martie din 22 zile lucratoare, am lucrat 11 zile efectiv iar din 17.03.2020 am cerut 11 zile zile libere platite cf Legii 19/2020.

Cum se calculează salariul si indemnizatia in baza legii 19/2020?
Am salariul de baza 6876 lei si salariul brut 7223 lei, iar salariul lunar net de 4216 lei.

Daca 11 zile am lucrat efectiv si 11 zile beneficiez de zile libere platite cf. Legii nr.19/2020, cum se calculeaza salariul?
- pt. 11 zile, salariul brut este supus contributiilor si impozitului pe venit, iar,
-pt.11 zile libere platite cf Lg.19/2020 indemnizatia se stabilesște in procet de 75% din salariul unei zile lucratoare, fara a depasi 75% din castigul salarial mediu brut care este in anul 2020 de 5429 lei.
Se vor da doi fluturasi de salariu? unul cu salariul pt 11 zile muncite efectiv si al doilea pt celelalte 11 zile in care se acorda indemnizatia pt zile libere platite paritelui care sta acasa cu copii?
Salariul meu brut este de 7223 lei, voi fi limitata la salariul mediu brut de 5429 lei din care se va calcula 75%, fara a face diferenta ca 11 zile sunt deja lucrate si doar celelalte 11 zile sunt libere platite?
Se retin contributii si impozit pe venit din aceasta indemnizatie pt zile libere platite parintelui sau indemnizatia nefiind salariu nu este supusa niciunei forme de impozitare?
Indemnizatia pentru concediu de cresterea copilului pana la 2 ani de exemplu nu este impozitata fiind indemnizatie cu destinatie speciala.
La decizia de sancționare a funcționarului public este obligatorie îndeplinirea procedurii prealabile de contestare la emitentul deciziei, conducătorul instituției, în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei, conform procedurii stabilite la art.7 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ?
Daca trebuie sa fac procedura prealabilă de contestare a deciziei de sancționare la emitentul actului administrativ care m-a si sancționat, termenul de 30 de zile în care conducerea instituției trebuie să răspundă la procedura prealabilă nu se suprapune cu termenul de 30 de zile pentru introducerea unei acțiuni de contestare a deciziei de sancționare în instanță?

Termenul de 30 de zile pentru a răspunde angajatorul la procedura prealabilă nu ma scoate din termenul de 30 de zile pentru contestarea deciziei de sancționare în instanță?

Dacă introduc acțiunea de contestare a deciziei de sancționare în instanță înlăuntrul termenului de 30 de zile calculat de la data comunicării deciziei, nu se poate invoca împotriva mea excepția
introducerii premature a acțiunii în instanță pe motiv ca nu s-a așteptat răspunsul la procedura prealabilă timp de 30 de zile, deși cele dou termene s-ar suprapune?
Cum să procedez ca să nu-mi fie respinsă acțiunea pe cale de excepție:
-fie pe excepția lipsei procedurii prealabile în termen de 30 zile,
-fie pe excepția introducerii premature a acțiunii de contestare la instanță de contencios administrativ și fiscal
- fie pe excepția introducerii tardive a contestației la decizie în instanță cu depășirea termenului de 30 de zile pentru sesizarea instanței.

Cum trebuie să procedez pentru ca acțiunea mea in instanță să se judece pe fond fără probleme legată de vreo procedura prealabilă și termene?
Vă mulțumesc!.
Sunt functionar public.
Procedura de cercetare disciplinara a functionarului public este speciala si este stabilita prin Hotararea nr.1344 din 31.10.2007 coroborat cu Statutul functionarului public. Legea nr.188/1999 sau actualul Cod administrativ din 5 iulie 2019.
Nu am gasit nicio referire la convocarea prin citatie in timpul concediului de odihna. Actele normative mentionate mai sus nu prevad aceasta situatie a concediului de odihna.
Instiintarea asupra faptului ca
sunt in concediu de odihna a fost facuta la comisia de disciplina care este organizata independent si nu subordonata institutiei. De altfel aceasta comisie mi-a si inmanat citatia pentru cercetare disciplinara si tot la ea am facut si cererea motivata pt. reconvocarea mea.
Pot considera ca s-ar deschide calea unor abuzuri din partea comisiei de disciplina sau angajatorului daca s-ar accepta posibilitatea convocarii salariatului in timpul concediului de odihna la care are dreptul, pentru ca ar putea sa-l cheme la cercetari disciplinare din 2 in 2 zile pentru a-i distruge tot concediul de odihna.
Consider ca, concediul de odihna este un drept al salariatului de care nu poate dispune angajatorului dupa bunul lui plac, doar pentru a-si bate joc de salariat prin convocari la comisie de disciplina sau prin rechemari din concediu abuzive.
Cum as putea sa ma apar daca se va dispune sanctionarea mea in lipsa, fara cercetare disciplinara?
Am rugamintea de a-mi se da un raspuns juridic la urmatoarea situatie:
Am solicitat concediu de ogihna angajatorului cu cca. 10 zile inainte de data programata pentru inceperea concediului si mi s-a aprobat cererea de concediu. Angajatorul care a aflat cumva ca nu voi fi in localitate in perioada concediului de odihna a sesizat comisia de disciplina si cu 4 zile inainte de a intra in concediu am fost convocata pentru cercetare disciplinara in timpul concediului de odihna.
Precizez ca angajatoul avea posibilitatea de a ma cerceta disciplinar timp de jumatate de an insa nu a facut demersuri in acest sens decat numai acum cand stia ca voi fi in concediu de odihna. Eu cred ca aceasta este o forma de abuz a angajatorului care incerca sa imi distruga concediu la care am dreptul.
Comisia de disciplina si angajatorul poate sa dispuna sanctionarea mea daca nu ma prezint la comisia disciplinara in timpul concediului de odihna?
Mentioneaz ca am informat in scris comisia de disciplina asupra faptului ca ma aflu in concediu de odihna in ziua la care am fost chemata pentru cercetare disciplinara si ca nu voi fi in localitate si ca solicit reconvocarea pentru o data ulterioara incetarii concediului de odihna. La aceasta cerere nu am primit niciun raspuns.
Mai mentionez ca sunt functionar public.
Va multumesc!
Astept un raspuns urgent daca se poate.
Buna ziua!
Multumesc pentru raspuns. S-a rezolvat. Societatea asiguratoare a acoperit creditul cu polita de asigurare in totalitate. Dupa 3 luni, dar s-a rezolvat.