Nu deranja cu nimic, cu atat mai mult cu cat gardul e pus de parintii mei pe cheltuiala lor. Vita prin gard era ca un nod sinuos de sfoara, daca ma intelegeti. Nu ajungea in gradina lui, decat 1 cm prin aer, cat avea diametrul .
Deci, avea dreptul sa o taie?
Iar in legatura cu pomul, ce pot face in viitor, cand mai indrazneste sa-si puna scara? Sa reclam la politie?
De ceva timp, vecinul imi creaza sicane. Am mai scris despre asta. Pana acum nu mi-a permis sa-mi izolez casa pe partea lui, pt ca am un geam de lumina si de aer la baie spre gradina lui (facut acum 40 de ani) si mi-a cerut sa-l inchid. Nu pot sa-l inchid, fiindca n-as mai avea nicio alta cale de aerisire si lumina la baie. Mi-a facut un paravan, la o distanta de 25 cm de zidul meu, incat nu mai am lumina deloc. Am lasat-o moarta, crezand ca se linisteste.
Acum insa, e vorba despre sicane pe fata. Am un pom care are cateva ramuri, foarte sus, pe la 4m. Chiar asa sus n-am ajuns sa le tai. Si-a pus scara si a cules roadele, de pe partea lui. N-am spus nimic, desi a facut-o cu mine de fata. Am aflat acum ca de fapt n-ar avea voie sa se atinga de pomul meu, decat daca ii culege roadele de pe jos din ograda proprie. Ceea ce nu s-a intamplat.
Am o vita-de-vie de vreo 50 de ani, care intr-un loc, a intrat printr-un ochi de gard pe o portiune de cca 10 cm si a facut cale intoarsa tot in gradina mea. Mi-a taiat-o de cateva zile. Nu am observat decat astazi, fiindca mi s-a uscat vita pe o suprafata de 1m patrat. Nu stiu ce sa mai fac. Se vede clar ca e rautate crasa. Va rog, sfatuiti-ma. Oare singura solutie e sa-l actionez in judecata?
Din pacate, recursul lui a fost admis. (cu modificarea in parte a sentintei- nu stiu nimic mai mult, pana vom primi decizia instantei). Pot face ceva pentru a contracara decizia data prin recurs?
Am aceeasi problema legata de izolarea casei pe exterior, prin proprietatea vecinului. Nici acesta nu-mi da permisiune. Sunt doi frati: cel care locuieste aici si altul care nu locuieste aici. Sunt coproprietari (desi nu le este inca facuta succesiunea imobilului- nu stiu daca acest lucru are vreo relevanta). Al doilea imi acorda permisiunea. As putea efectua lucrarile la spatele locuintei mele doar cu acordul celui de al doilea?
Sau va fi nevoie sa obtin un ordin judecatoresc pentru servitute temporara de lucru si in ce consta obtinerea acesteia?
Multumesc. Am gasit.
Felicitari celor care au reusit si bafta celor care nu se vor lasa doborati de rezultate.
Niciodata nu e prea tarziu sa continui ce ai inceput. Reusita consta in perseverenta.
Buna seara,
Sunt coproprietar cu o ruda de-a mea. Pentru a intra pe proprietatea noastra, trebuie sa trecem prin curtea acestei rude. In prezent suntem in proces de servitute de trecere (de aproape 5 ani), casa noastra fiind pe loc infundat.
De cand am inceput procesul, aceasta ruda face scandaluri nejustificate uneori zilnic. Intr-un timp am facut reclamatii la Politie, dar acolo ne cere mereu martori si oricum nu s-a rezolvat niciodata nimic. Drept raspuns, aceasta ruda, a inceput sa creeze motive si sa faca nenumarate reclamatii la Politie fara temei si cu martori mincinosi care si ei se iau la randul lor de noi. Nu vreau sa implic pe cei care cunosc situatia, deoarece toti se tem, stiind cat poate fi de dezechilibrata aceasta persoana. Adevarul e ca nimeni din cei care vin la noi nu vrea sa aiba de-a face cu ea. De cca 4 ani am renuntat la a mai reclama nebuniile acesteia si orice replica verbala, dar de vreo 3 luni, nu o mai intereseaza ca toleram urletele, injuriile, calomniile si este si mai apriga in a ne face zilele de iad. A inceput chiar sa aiba pretentii in a iesi la drumul public doar cand ar fi ea de acord. Printre altele ne cere sa-i platim drept de uzufruct pt ca trecem prin curtea acesteia spre strada. Un mic exemplu de motiv de cearta: am scos pubela la poarta , (nu ne lasa sa folosim trotuarul cimentat pe motiv ca se deterioreaza), asa incat o scoatem prin curtea acesteia unde este plin de maracinis. A facut un mare scandal ca i-am batucit buruienile si s-a apasat pamantul cu greutatea pubelei.
De cate ori ne vin musafiri, se leaga de acestia sa o salute, sa nu deschida singuri usa cu cheia (desi noi le-am permis etc.)
Am castigat procesul de servitute de trecere, insa suntem in recursul facut de ea. Si acum asteptam...
M-am gandit intr-un timp daca este vreo lege care sa permita evaluarea psihica acestei persoane fara acordul ei.
Va rog sa ma ajutati sa pot aduce liniste familiei noastre .
Sunt proprietara casei pe un loc infundat. Datorita faptului ca in urma cu multi ani cand a avut loc procesul de iesire din indiviziune, nu am obtinut servitute de trecere deoarece, pe atunci terenul era al statului roman, dar ni s-a admis dreptul de trecere cu plata unei chirii anuale la primaria localitatii. Dupa 1995, proprietarul si-a revendicat terenul, fara a mentiona ca mai exista un coproprietar care trece pe acel teren, iar acum sunt in proces de obtinere a servitutii de trecere pe care l-am castigat, dar ne cere sa-i platim despagubiri pe teren pt folosinta de peste 30 de ani a iesirii spre drumul public, cat si "folos de tras" de acum inainte.
Intrebarile mele sunt: daca locuiesc pe un loc infundat totusi va trebui sa-i platesc ? Cine va stabili suma? As putea ataca hotararea data de Prefectura prin care i s-a revendicat terenul fara a spune ca mai exista un coproprietar care beneficiaza de iesire la drum public pe acel teren? Am aflat de revendicare abia de 5 ani, drept pentru care am intentat acest proces de servitute de trecere. Adaug ca cel cu care suntem coproprietari este procesoman, daca asta mai are relevanta.
Va multumesc.
Art. 616.cOD CIVIL - Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.
Buna ziua,
Am si eu o problema asemanatoare. In urma cu mai bine de 30 de ani parintii mei au atasat casei vechi o baie si o camera, exact pe linia de hotar intre noi si vecin. Parintii vecinului, acum decedati, si-au dat acordul verbal in ce priveste un geam de lumina si de aerisire la baie ( desi are sticla transparenta, e prevazut cu un oblon de lemn cu jaluzele fixe la o inclinare de 45 grade, care se deschide catre gradina vecinului, dar pe care nu-l deschidem niciodata), iar partea din spatele camerei are jgheabul si burlanul de la camera atasata, care se scurge pe proprietatea vecinului, deoarece, in momentul aplicarii acestuia, vecinii decedati acum, au fost de acord sa fie asezat astfel, fiindca noi nu aveam posibilitatea de a face comunicarea jgheaburilor de pe partea din fata camerei cu spatele ei, din cauza unei dependinte ale celeilalte coproprietare ale noastre. Bineinteles ca totul a fost verbal.
Acum, unul dintre fiii proprietarilor, cel care locuieste in casa parintilor, ne imputa acestea si ne cere sa facem modificarile de rigoare. Am vorbit cu fratele acestuia, care are aceleasi drepturi asupra proprietatii lor prin succesiune, stie despre acordul dat de parintii sai in favoarea noastra si nu doreste sa incalce deciziile defunctilor parinti.
Nedispunand de bani, ne-am gandit sa facem un paravan metalic atasat peretelui, pentru a impiedica orice vedere spre vecin, dar pastrand accesul luminii si al aerului spre baie, iar in ce priveste jgheabul, sa modificam caderea lui si sa prelungim pe peretele casei cu un burlan astfel incat apa sa se scurga la noi in gradina. Mentionez ca pe schita casei noastre nu e specificata meta ( acea distanta de 60 cm din spatele casei ). Spun asta fiindca doresc sa nu incalc nicio lege civila sau de buna vecinatate, dar alta posibilitate de a aduce apa de ploaie din jgheabul din spate nu am decat daca daram dependinta cealalta, care nu e proprietatea mea, sau daca prelungesc printr-un jgheab mai lung pe peretele casei noastre inspre gradina noastra. Nu stiu in ce conditii se recunoaste aceasta ( e vorba de meta, e un termen corect?)
Va multumesc pentru rabdare si intelegere.