avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Activitate lovely_black_mamba

Activitate lovely_black_mamba

Buna,
Am cumparat un apartament intr-o casa veche (casa nationalizata) si unul dintre proprietari este de fapt Consiliul Local. La un moment dat locuinta a fost data unui chirias care a deschis un bar, construind si o terasa "temporara" pe terenul din curtea casei, teren aflat in indiviziune cu ceilalti 5 proprietari din casa, teren care insa este inchiriat de la Primarie.
Evident, anii au trecut, si barul acela nu mai este dar terasa a ramas (a mai aparut insa o mica construcite lipita de bar creata de alti "chiriasi" ai acelui apartament).
M-ar interesa cum as putea cere desfiintarea respectivei terase care ocupa o buna parte din front-ul la strada.
M-ar ajuta cu ceva sa cer iesirea din indiviziune a mea si asta ar "declansa" reviziurea situatie terenului curtii ?
Am cumparat un apartament intr-o casa veche unde curtea si acoperisul sunt in indiviziune. Din 6 vecini, unul si-a construit mansarda (fara acordul vecinilor si presupun ca si fara autorizatie) blocand astfel mie si la un alt vecin accesul in pod si beci (pt ca a ocupat si locul prin care se facea accesul) iar al doilea vecin problematic si-a facut o constructie din lemn si sticla (pe care a facut un fel de terasa acoperita si inchisa) in care noi ceilalti vecini nu avem acces.
Aceasta terasa (practic un chiosc mare inchis) o da in chirie impreuna cu apartamentul pe care il are (si aici au functionat in diferite perioade mici restaurante).
Cum as putea sa cer distrugerea terasei si a mansardei? Practic eu am pierdut accesul in pod si beci, si un sfert din curte este ocupat de o monstruozitate plina uneori de betivi. Ambele constructii sunt fara autorizatie (cel putin mansarda sigur nu are) si distrug per ansamblu valoarea proprietatii mele. Practic eu nu locuiesc acolo dar o dau in chirie mereu.
De asemenea, la un control al celor din constructii, as putea fi amendat si eu impreuna cu ceilalti vecini pt constructiile ilegale de pe proprietatea "noastra" ?
Buna,

Am contractat un apartament care nici dupa aproape 3 ani de la data de predare scrisa in contract nu mi-a fost predat (blocul este gata insa lipsesc anumite acte).
Eu pana acum nu am dat constructorul in judecata si as vrea sa stiu daca exista o perioada de prescriptie dupa care pierd dreptul de a da constructorul in judecata (pt a recupera avansul sau pt a prelua apartamentul, etc...).
Imi poate da cineva mai multe detalii?
Multumesc anticipat !
Răspuns la discuția Cesionare ansamblu de locuinte
In Cluj Napoca...
Am cumparat un apartament intr-un ansamblu de locuinte (ce trebuia construit de o persoana fizica). Au trecut aproape 2 ani de cand trebuia sa fie gata insa inca nu a fost terminat. Parte din blocuri sunt la faza de finisari dar alte patru blocuri nu au fost ridicate. Acum persoane din blocurile ridicate dar si din cele neridicate au primit notificari cum ca ansamblul o sa fie cesionat catre o firma.
Imi puteti explica va rog ce implicatii are aceasta cesiune asupra cumparatorilor?
Ma intereseaza in principal:
1. trebuie sa ne dam acordul pentru aceasta cesionare?
2. avand in vedere ca dezvoltatorul "original" era persoana fizica iar acum se face cesiunea catre o firma, ar putea scuti dezvoltatorul cu care noi am semnat contractul de obligatiile legale in caz ca si firma "noua" da faliment?

Suspectez (avand in vedere ca firma catre care se face cesionarea a fost creata in August 2010) ca cesiunea catre firma asta "semi-fantoma" este de fapt o miscare a dezvoltatorului original care vrea sa se asigure ca nu raspunde penal in cazul in care blocurile nu vor mai fi terminate. Este valida ipoteza mea?

Exista ceva solutii la aceasta problema?
Am fost deja cu avocatul insa tot nu s-a rezolvat nimic. Adica exact asa cum spuneati si dumneavoastra el poate ipoteca totusi apartamentele fara ca noi sa putem face nimic. Ceilalti cumparatori sunt in exact aceeasi situatie
Referitor la ideea de a "vorbi" cu el, deja s-a incercat insa constructorul prefera sa foloseasca metoda fortei brute, adica el nu sta sa negocieze/vorbeasca cu nimeni. El vrea ca tot ce spune el si orice spune el noi sa facem.
Ca sa dau un exemplu: acum la demisol se gasesc parcari (pe care constructorul nu le-a vandu nimanui. Adica nici macar nu ne-a propus parcari subterane ci doar "afara"). Constructorul ne-a cerut acum sa semnam o declaratie (la notar) prin care noi sa fim de acord ca demisolul sa devina restaurant, care ar putea fi deschis pana la ora 12 noaptea. Asta nu e tot, deoarece in declaratia aia este specificat ca noi RENUNTAM la dreptul de a face reclamatii la Politie, garda de mediu, etc, etc in caz ca restaurantul nu-si respecta "orarul". De asemenea se precizeaza ca in cazul in care noi am face totusi reclamatie, am putea fi "amendati" cu 1000 de euro si declaratia respectiva specifica faptul ca in cazul in care vom vinde apartamentul unei alte persoane (oricand, ...peste 1,3,5,10 ani) va trebui sa obligam cumparatorul sa respecte si el aceste clauze.
Vorbesc cat se poate de serios, nu este gluma, constructorul chiar a trimis anumiti oameni la un notar (care primise anterior declaratia de la constructor) ca sa semneze hartia asta. Ciudat este ca hartia nu avea nici o referire la numele constructorului (nici ca persoana fizica nici ca persoana juridica). Evident, nimeni nu a semnat declaratia asta insa cosntructorul ameninta ca nu ne va face intabularile pana cand nu semnam, sau va pune ipoteca pe restul blocurilor.
Toti am vrea sa se termine apartamente insa nu putem accepta conditiile astea (restaurante, blocurile nefinisate, apa care inca nu functioneaza, etc...)
Precizez de asemenea ca in cazul meu, apartamentul trebuia sa fie predat in 16 Decembrie 2008, adica acum 1 an si aproape jumatate. Evident, penalizarile pe care ar trebui sa le plateasca sunt foarte mici si nici pe astea nu vrea sa le recunoasca. O persoana deja a castigat un proces pentru a obtine penalizarile (insa persoana a platit toti banii pe apartament.)

Va multumesc!
legalmgm a scris:

Dat fiind faptul ca sunteti doar un promitent-cumparator, nu aveti calitatea si deci nu puteti impiedica constructorul (proprietar ?) sa-si ipotecheze imobilul.
Totusi, faptul nu va prejudiciaza interesele deoarece la incheierea actului de vanzare-cumparare (final), vanzatorul trebuie sa ridice complet toate sarcinile ce eventual ar greva apartamentul Dvs.


Multumesc mult pentru explicatii. De asemenea multumesc si celorlalti care au raspuns. Problema este ca acest constructor vrea sa le ipotecheze si sa ne oblige dupa aia sa mergem sa semnam contractele insa blocurile sunt inca cu probleme (casa scarii si spatiile comune nu sunt terminate, exista multe resturi de caramizi, scanduri, moloz, etc in jurul blocurilor). Evident, contactele au fost semnate in favoarea constructorului pentru ca nu se precizeaza clar starea spatiilor comune deci nu prea avem "scapare" si trebuie sa acceptam "spatiile comune" in starea in care ni le da el. Parte din finisari sunt facute dar doar cam 50% deci mai trebuie bagati multi bani acolo.
De asemenea precizez ca s-a obtiut cf-ul (chiar apartamentarea) insa casa scarii nu a fost facuta, iar la apa nu au fost inca puse pompele care ar asigura un debit corespunzator pentru toti locatarii. Acum sunt doar cativa si apa este "asigurata" printr-un furtun simplu. Cum a fost posibil sa primeasca toate "avizele" in situatia curenta si cum am putea noi trage la raspundere pe cei care au permis asta?

Si avand in vedere ca noi nu avem ante-contractele inregistrate la cadastru, este posibil ca acest constructor sa vanda apartamentele noastre altor oameni (carora le va face inclusiv contracte de vanzare-cumparere, intabulare, etc)? Intreb asta deoarece el asa ameninta in ultimul timp.

Inca o data va multumesc pentru timpul dumneavoastra
Am cumparat un apartament intr-un bloc nou (de fapt am dat doar un avans). Din pacate nu am stiut ca s-ar putea inregistra contractul la cadastru iar acum la cadastru s-a facut o schimbare a numarului cadastral. Adica in antecontractul meu apare un numar de cf dar la cadastru nu mai exista numarul asta iar terenul pe care a fost construit blocul a primit un alt numar.
Din aceasta cauza nu pot inregistra ante-contractul, constructorul refuzand cu obstinatie sa imi dea un act aditional de "echivalare" a numerelor de cf.
Acum constructorul are nevoie de bani si se zvoneste (adica el se lauda) ca o sa ipotecheze blocul (de fapt 4 blocuri).
Mi-ati putea explica pe scurt cum as putea face sa-mi inregistrez totusi ante-contractul sau cum as putea sa-l impiedic pe constructor sa-mi ipotecheze apartamentul ? Sau daca il ipotecheaza, ce anume se schimba pentru mine ?
Evident, in situatia mea sunt de fapt toti oamenii din cele 4 blocuri mentionate (si inca alte 3 blocuri ce inca nu au fost ridicate)