Multumesc pentru raspuns, asa voi face.
Sincera sa fiu, m-a speriat un pic perioada de 15 zile, eu imi platesc taxele, etc, la timp, daca stiu ca sunt intemeiate.
Nu as vrea sa ma trezesc cu aparatamentul executat silit pentru o suma ce nu a fost calculata corect de cei de la Agentie. In perioada aceea de 2 ani mi-a fost cam greu sa imi dau seama daca si cat mi-au platit ca indemnizatie+alocatie pentru ca intotdeauna se platea la date diferite si erau sume diferite, nu stiam niciodata daca e pentru luna in curs sau pentru cea trecuta (suma primita).
Azi am primit o notificare scrisa de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie sociala Cluj, cum ca pentru perioada 1-30 octombrie 2010 (deci pentru acum 2 ani!!!) trebuie sa restitui 1700 ron, care mi-au fost platiti necuvenit cu titlu de indeminzatie pentru cresterea copilului.
Cu alte cuvinte sa platesc niste bani care zic ei ca nu i-au calculat bine.
Bun. Acum: copilul meu este nascut pe 21 octombrie 2008, deci pana in 21 octombrie 2010, orice plata facuta de ei a afost perfect legala si nu vad de ce ar trebui restituita.
Mai mult, vroind sa fac contestatie, am scos extrasul de cont si am facut calcule din care a reiesit ca de fapt ei sunt cei care trebuie sa imi dea bani, intrucat mi-au platit cu 200 de ron mai putin pe luna, in ultimele 5 luni inainte de a implini copilul 2 ani.
Vreau sa merg la ei sa depun contestatie scrisa si sa cer sa primesc un tabel detaliat continand sumele ce mi se cuveneau si sumele ce au fost platitte, lunar, in acei 2 ani de viata ai copilului cand am stat acasa cu el.
Intrebarea: In baza carei legi (articol din codul civil, etc) pot sa cer sa primesc aceste calcule a sumelor ce mi-au fost platite, in scris?
Ei nu mi-au trimis nimic, decat o decizie cum ca am de platit 1700 ron, atat, fara nici un detaliu de calcul. Si cica am 15 zile sa ii platesc, inainte sa fiu executata silit.
adica vreau sa primesc si eu in scris, o copie dupa calculele ce au stat la baza trimiterii acelei notificari si nu stiu in baza carei legi am voie sa cer asta de la o institutie publica.
Buna ziua.
Intrebare: pentru a putea derula o mica afacere prin intermediul unui website (sa construiesc un website care ofera intermedieri locuri de munca in schimbul unei mici cotizatii) trebuie sa am firma? Sau ajunge doar PFA? In ambele cazuri, care ar fi codul domeniului de activitate PFA-ului sau firmei respective?
Din nou sunt de acord.
Dar, fara sa pun la indoiala intregritatea persoanei care a initiat discutia..
Prin absurd sa presupunem ca victima depune plangere penala acum. Procesul nu incepe imediat, dureaza...Daca victima in acest timp merge acasa si nu is ingrijeste excoriatiile, acestea se pot usor infecta. Apoi trebuiesc administrate antibiotice. Air apoi antibioticele cauzeaza alte probleme. Pot aparea inclusiv erori medicale, etc, care pana incepe procesul, pot duce la acumularea multor zile de ingrijiri. Cand va incepe procesul, ei bin, voila: victima poate ca are deja 50-60 de ingrijiri in totalitate. pentru care va primi mult mai multi bani.
Si acum intrebarea: a cui e vina pentru inmultirea numarului de zile de ingriiri: a soferului, sau a victimei care in aceasta situatie ipotetica (desi sunt multe cazuri reale de acest gen) nu si-a ingrijit excoriatiile atunci cand trebuia?
Sigur, sunt de acord.
Dar eu ma refeream la moralitatea victimei...Intrebare: eu, ca vitima, cu 3 zile de ingrijiri, sunt un om onest si accept impacarea cu autorul si accept de la acesta 1000-2000 ron despagubire (care sigur acopera >100% cele amintite de dvs) sau ma lacomesc si depun plangere penala + civila si urmaresc sa scot vreo 5000 sau mai multi ron? Eu una aleg oricand prima varianta..Dar sunt multi, foarte multi care aleg a doua...
Majoritatea avocatilor incurajeaza victimele accidentelor sa ceara despagubiri de tot felul, fie si pentru o vanataie sau 1 zi de ingrijire. Asta pentru ca daca se ajunge la proces, vor avea si ei de lucru. Cu cat mai lung procesul si mai multe infatisari, cu atat mai bine...In plus, asa e romanul, se plange din orice... Din cauza ca dvs incurajati actiuni de genul acesta, sunt deja multi romani care provoaca intentionat sa fie accidentati pentru a obtine despagubiri...Chiar imi este rusine ca traiesc intr-o tara in care justitia e asa...Sa stiti ca si pentru majoritatea soferilor, oricum, este la fel de traumatizant, cel putin moral, ca au avut accident, ca si pentru victima.
Sincer, mai bine ati milita pentru emiterea unei ordonante noi care sa aduca reglemantari mai aspre privind procesul / conditiile obtinerii permisului auto. Asa veti reduce accidentele, nu incurajand victimele sa ceara bani.
Buna ziua,
In februarie 2008, sotul meu a provocat intr-un accident, vatamarea corporala a unei persoane care apoi a depus plangere penala.
In decembrie 2009 a inceput procesul (a fost prima infatisare, detaliile nu prea conteaza).
In 2011, anul acesta, procesul s-a incheiat prin sentinta definitiva si irevocabila.
Sentinta definitiva ii anuleaza permisul auto pentru 1 an de aici inainte.
Dar... in timpul procesului, judecatoarea a refuzat oricum sa ii acorde drept de conducere (cel putin asa sustine avocata lui), deci nu a avut nici permis, nici dovada inlocuitoare timp de 1 an.
Asa ca mie mi se pare ca deja si-a executat pedeapsa de a nu conduce 1 an, atata doar ca si-a executat pedeapsa inaintea pronuntarii sentintei finale, nu dupa.
Intreb si eu ca omul nestiutor:
1) daca deja nu a avut voie sa conduca 1 an in timpul procesului, de ce mai trebuie sa stea inca 1 an fara drept de conducere? Ce justitie e asta?
2) nu ar fi trebuit sa i se acorde prezumptia de nevonovatie pana la sfarsitul procesului si sa fi avut dreptul la conducere in timpul procesului, pana la dovedirea vinovatiei? (desi a pledat vinovat de la inceput)
3) de ce la o plangere penala depusa in martie 2008, procesul a inceput abia in decembrie 2009? Intre timp, victima a putut sa se accidenteze / imbolnaveasca din diverse motive, iar apoi sa depuna hartii la dosar ca acele imbolnaviri au fost din cauza accidentului, ajungand de la 8 zile de ingrijiri medicale, cate a primit initial la momentul accidentului, la 120 de zile (!) in timp de 1 an si ceva pana a demarat procesul!!! A tot adunat zile, cate 2, cate 4, cate 8, pana s-au facut 120 zile. De ce, daca dupa accident, medicul a spus ca are nevoie de 8 zile de ingrijiri, de ce autorul accidentului nu este judecat dupa acel numar de 8 zile din acel moment?
4) a fost obligat si la plata de cheltuieli judiciare de 600 RON. Nu e cam mult? Partea asta de cheltuieli judiciare e stabilita in functie de cat ii place judecatorului mutra ta? Sunt altii care au platit doar 100 RON pentru procese mult mai stufoase...
Sincer, ma tot intreb ce justitie e asta. Sigur, e vinovat si imi pare tare rau pentru persoana accidentata, desi ne-a santajat inainte de depunerea plangerii penale..dar ii doresc numai bine si sanatate si sa se faca bine, chiar imi pare rau ca s-a ajuns la asa ceva. Sotul meu avea si are nevoie de carnet pentru a-si intretine familia, are o meserie care necesita asta, avem rate si copil mic. Chiar nu inteleg de ce trebuie sa stea 2 ani fara permis, cand sentinta este pentru 1 an...