avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Activitate Business_man

Activitate Business_man

Răspuns la discuția Demers recuperare auto
Dar nu se poate merge direct la politie, si facuta plangere? Sau chemata politia la fata locului si sa le explic situatia, sa le arat actele doveditoare precum ca sunt proprietar si sa-mi iau masina pe loc?
Buna.
Prietena are o masina pe numele ei, inregistrata la primarie, taxe platite. In luna octombrie 2014 am dorit sa vindem acea masina, iar o persoana ne-a contactat, si ne-a spus ca doreste sa cumpere masina in rate. Din cauza ca eram pe picior de plecare din tara...am dat-o. Urmand ca, cumparatorul sa puna lunar suma de ... in contul X. Din pacate, cumparatorul nu a pus nici macar 10 bani in contul respectiv, la telefon nu raspunde (desi suna).
Acum prietena doreste sa ia masina inapoi. Amandoi suntem plecati din tara la munca...dar ea o sa se intoarca in Romania sa rezolve situatia zilele acestea.
Am copia de buletin al cumparatorului, si NU sa facut nici un act de vanzare-cumparare, si NICI nu sa semnat nimic. Practic, am dat cheile si actele si numarul de cont si asta a fost totul. Am avut oarecare incredere deoarece stiu unde lucreaza cumparatorul. Practic, nu i-am vandut masina...se poate numii ca i-am imprumutat-o, dar acum NU vrea sa o returneze, nici nu pot lua legatura cu, cumparatorul.
In ideea ca prietena trebuie sa se intoarca cat mai repede la lucru si nu are prea mult timp la dispozitie, cum ar trebui sa procedeze legal sa recupereze masina cat mai repede?

Ma gandesc ca trebuie sa mearga la politie, sa faca plangere precum ca..ce? Cat ar dura (aproximativ) pana politia ar rezolva situatia?
Sa mearga pe civil sau pe penal?
Cum o sa-i fie returnata masina? O sa o aduca proprietarul in fata sectiei de politie sau ?

SAU?

Sa mearga acasa la cumparator, si sa-i zica la persoana respectiva sa-i de-a masina, si daca incepe cu scandal, prietena sa sune la politie si cand vine politia sa le explice faptul ca doar ia imprumutat masina si acum nu vrea sa i-o restituie, si sa le arate dovada ca prietena ii proprietar de drept?

Va multumesc in avans pentru toate sfaturile utile.
P.S. Din surse sigure, stiu ca, " cumparatorul" are masina in curte in acest moment.
1. Am mers la notar si am explicat ce dorim sa facem. Notarul a zis ca eu neavand acte prin care sa dovedesc ca masinaria este a mea, ne poate face o "chitanta de mana". Am platit 150 ron la notar, a pus un timbru notarial si ne-a dat cate o copie. Deci nu stiu cum se cheama.
2. Contractul fiind expirat (de cateva zile), mai are vreo valoare daca merg cu el la executor?
3. Cum sa il "notific"? Eu, personal printr-o scrisoare sau executorul? Acel contract are titlu executoriu?
4. Medierea este imposibila, fiind din parti paralele ale Romaniei.
5. Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Week-end placut.
Acum un an, am vandut unei PF un obiect (masinarie) de mari dimensiuni, urmand sa-mi plateasca in rate lunare egale timp de un an, iar ca si garantie ne-am inteles verbal ca nu ia masinaria pana nu expira contractul si am toti banii. Am facut o chitanta de mana la notar in care am specificat doar ca am vandut obiectul respectiv la cutarescu, el avand obligatia sa-mi trimita in cont, lunar suma de...Fara alte precizari.
In primele 3 luni mi-a pus in cont rata intreaga, dupa care pe motiv ca nu sta bine cu banii, mi-a pus doar 30% din rata lunara, lunar.
Zilele astea tocmai a expirat contractul. Banii nu i-am primit nici macar jumatate din total si mai rau este ca respectivul nu "are timp" sa vina sa ia acel obiect de pe terenul meu (proprietate privata). Am nevoie de spatiu de depozitare si acea masinarie ma incurca (intinzandu-se pe 300 mp).
Ce pot face? Il pot forta intr-un fel sa-mi recuperez banii si sa-l fortez sa-si ia masinaria cat mai repede de pe teren?
Cum? Care sunt pasii legali? Avand in vedere ca el nu prezinta interes pentru a respecta contractul, pot sa vand masinaria altcuiva? Trebuie sa restitui banii? Pot sa o scot in drum? Cine decide ce pot face?
Multumesc.
Răspuns la discuția Anulare donatie dupa vanzare
Multumesc de raspunsuri.
Vorbind ipotetic (pentru un caz asemenator) donatia se poate vinde in timp ce exista proces pe rol? Sau este "sechestrata" pana la decizia finala?
Răspuns la discuția Urmarit prin INTERPOL
Nu ai specificat ce rol are sotia in toata povestea asta!
Acum 10 ani am primit un teren cu casa prin donatie (fara obligatii).
Acum 2 ani, am vandut terenul respectiv cu tot cu casa.
Acum cateva luni, donatorul (mama) ma dat in judecata pentru anularea donatiei pe motive ca am batut-o, jignito, etc (eu nici nu am fost prezent in ultimii 2 ani pe raza adresei mamei).
Casa respectiva are autorizatie de constructie direct pe numele meu.
Ce sanse sunt sa se revoce donatia? Se mai poate revoca avand in vedere ca deja este vanduta (la notar) de 2 ani? Donatoarea nu stie ca totul a fost vandut.
Multumesc.
Răspuns la discuția Neplata unei refinantari
Nu, banca nu a declarat creditul scadent si nici nu i-a cerut informatii cu privire la ce a facut. Si da, masina este in proprietatea lui (el este proprietar pe acte), deocamdata...

Proprire pe salar....nu lucreaza, bunuri imobile...nu are.
Buna, va rog sa ma lamuriti intr-o problema mai "ciudata":
Mihai a facut un credit de nevoi personale la banca X de 15000 ron, dupa un timp face o refinantare la alta banca Y de 19000 ron si ramane si cu 4000 ron "in mana".
Banca Y la care a facut refinantarea trimite banii (15000 ron) catre banca X unde avea creditul, cu scopul de a il inchide. Mihai, a scos banii din cont (refinantarea) si i-a folosit in interes personal, in prezent fiind dator la banca X cu 15000 ron si la banca Y cu 19000 Ron . Din cauza ca nu a dus dovada de inchidere de cont de la banca X, banca Y nu ii elibereaza cei 4000 ron .

Dupa o perioada in care Mihai plateste cateva rate lunare la ambele banci, acesta ramane fara servici (si-a dat demisia).
In momentul de fata nu are nici un venit, nu ia nici somaj si nu are cum sa mai plateasca la nici o banca.
Creditele sunt de nevoi personale fara garantii, fara giranti, iar pe numele lui are doar o masina care nu figureaza in Romania deoarece este inmnatriculata pe BG.

In urma unor discutii cu el, Mihai zice ca nu mai plateste la banci niciodata, ca nu o sa mai lucreze niciodata in Romania, iar masina nu poate fi executata silit din cauza ca nu figureaza in tara ca fiind a lui.

Intrebari:
Banii de refinantare fiind cheltuiti in interes personal, se calculeaza ca si un credit de nevoi personale de 19000 ron sau este evaziune fiscala/inselaciune si se vor aplica pedepse penale, avand in vedere ca acei bani sau acordat cu un scop, si nu pentru a ii folosi in interes personal?

Masina inmatriculata in BG se poate executa silit? Avand in vedere ca nu figureaza nicaieri in Romania.

Daca pleaca "in afara" si timp de cativa ani nu o sa mai lucreze in Romania, datoria se va prescrie?

Va rog ajutati-ma cu niste raspunsuri deoarece prietenul meu este foarte sigur pe el ca o sa scape, ca nu o sa aibe probleme...etc, si chiar nu stiu cu ce sa il fac sa inteleaga ca, cu bancile nu te joci.
Multumesc.
Răspuns la discuția Impunerea unui autovehicul
Exact prin asta am trecut si eu, din pacate, singura solutie a fost sa o inmatriculez in BG (deoarece nu iti cere fiscal) dupa care, tu fiind proprietar in acte, poti sa o inmatriculezi in RO fara certificat fiscal.