concentratia la etilotest (adica in aerul expirat) de 0.41 nu implica obligatoriu ca in sange a fost o valoare dubla (adica 0,82). ”etilotestul” este doar orientativ pt. polititst pt. a sti daca va duce conducatorul auto la recoltare de sange la spital. deci valoarea la etilotest este DOAR ORIENTATIVA SI NU ARE ALT ROL LA STABILIREA ALCOOLEMIEI (adica concentratia alcoolului in sange)!!!!!!!!!!!!!!.
daca de la oprirea in trafic de catre politist(sau de la ora accidentului) si pana la recoltarea primei probe de sange a trecut ceva timp (de ordinul zecilor de minute sau mai mult), atunci puteti cere recalcularea alcoolemiei din sange pe care ati avut-o in momentul accidentului, valoare ce va fi diferita de cea de la prima proba de sange. puteti consulta un expert medico-legal, multa bafta!!!
concentratia alcoolului din aerul expirat (”etilotest”) nu implica neaparat o valoare dubla in sange, este gresita aceasta opinie!! se poate cere un calcul retroactiv daca exita un interval mai mare de timp intre oprirea de catre politie si recoltarea primei probe de sange.
discutati cu un expert medico-legal. e posibil ca in momentul opririi de catre politie sa fi avut o alcoolemie mult mai mica (si asta conteaza!) decat cea pe care ati avut-o in sangele recoltat la spital. puteti cere un calcul retroactiv pe baza de declaratii corelate cu valorile gasite in sange. multa bafta
Recalcularea nu este deloc o teapa! Este o metoda stiintifica de a estima alcoolemia in momentul incidentului (ora accidentului sau opririi in trafic), corelata cu valorile din cele 2 probe de sange si declaratiile persoanei respective.
Apropo, ai uitat (intentionat?) sa ne spui si ce cantitate de bautura ai consumat!
Cred ca daca te-ai documenta mai bine ti-ai schimba opiniile despre recalcularea alcoolemiei! Numai bine.
RETINETI! Inainte de a face afirmatii nefondate, documentati-va! Nu exista o relatie directa dovedita la noi intre valoarea concentratiei de alcool in aerul expirat (la fiola!) si cea din sangele recoltat la spital. De aceea se face calculul retroactiv! Pentru ca altfel, dupa cum sustineti, am dubla valoarea din aerul expirat si am afla valoarea din sange, ceea ce este total incorect. Valoarea din aerul expirat este utilizata orientativ de politisti pt. a tria pe cei care vor fi dusi la spital pt. recoltare de sange. Atat si nimic mai mult!
Pana la Comisia superioara de la INML exista Comisia de avizare si control a actelor medico-legala la IML la care este arondat Serviciul medico-legal care a eliberat actul medico-legal initial. trebuie respectata aceasta ierarhie!
In general pentru echimoze si excoriatii se acorda 2-3 zile de ingrijiri medicale, oricum sub 10, daca nu sunt acompaniate de alte leziuni de violenta sau eventuale complicatii. Certificatul medico-legal se elibereaza numai la solicitarea persoanei fizice. Atentie insa caci daca accidentul a fost inregistrat la politie, aceasta va solicita prin adresa scrisa la medicina legala examinarea victimei si efectuarea unui raport medico-legal de constatare/expertiza.
Oricum, este foarte putin probabil ca pentru pierderea posttraumatica a unui dinte sa fie necesare 8 saptamani de ingrijiri medicale. Probabil ca este vorba si de alta afectiune asociata, fara legatura cu traumatismul suferit, sau de certificate de concediu medical primite in conditii ce ridica anumite suspiciuni referitor la leziunea pe care o mentionati si la cele 8 saptamani acordate pentru aceasta.
Numarul de zile de ingrijiri medicale acordate de catre medicul legist poate fi diferit (mai mare, egal sau mai mic) fata de numarul de zile de internare sau de concediu medical (care este pentru locul de munca). Medicul legist acorda zilele de ingrijiri medico-legale raportat la leziunile pe care le constata pe corpul celui examinat si la documentele medicale pe care acesta le prezinta (bilete de iesire/scrisori medicale, radiografii etc.). Aceste zile se acorda dupa un barem medico-legal in care sunt prevazute intervale cu zile de ingrijiri medicale pentru fiecare leziune in parte. Asadar medicul legist va trebui sa respecte acest barem si sa acorde zilele de ingrijiri raportat la leziunile constatate, la diagnosticele clinice, la investigatii efectuate, la eventuale complicatii aparute. Deci nu va mirati daca perioada de internare sau de concediu medical acordat de medicul care va trateaza este diferita fata de zilele din certificatul medico-legal. Certificatul de concediu medical se utilizeaza la serviciu pe cand cel medico-legal se utilizeaza in justitie.
In general pentru fractura unui os al membrului superior nu se acorda peste 60 de zile de ingrijiri medicale la medicina legala. Este insa important de stiut care os a fost fracturat (al bratului, antebratului etc.,), tipul fracturii (liniara simpla, cominutiva adica cu fragmente osoase, daca e cu deplsarea fragmentelor sau nu etc.), daca s-a efectuat interventie chirurgicala sau doar imobilizare simpla in gips. Evolutia fracturii depinde de mai multi factori, pe parcursul vindecarii se poate complica, iar la persoanele in varsta se vindeca mai greu, sau pot aparea complicatii. In aceste situatii numarul de zile de ingrijiri medicale poate sa treaca de 60, asa ca atentie, pentru ca se poate prezenta la IML cu acte medicale justificative si se vor prelungi zilele de ingrijiri medicale. Va recomand sa tTineti legatura cu victima si urmariti ce tratamente si ce investigatii face ca sa nu aveti surprize. Multa bafta!