Multumesc frumos pentru raspuns, asa ar fi intr-adevar cel mai simplu. Dar as vrea sa protejez cumparatorul de el insusi; daca el nu se duce la serviciul evidenta auto in timp util sau daca dezmembreaza si, din diferite motive, nu primeste acel certificat de casare, ce risca?
Detin un autoturism Cielo; este inmatriculat pe numele meu, dar nu-l mai folosesc. Un cunoscut m-a rugat sa il vind lui, pentru piese de schimb.
Vad doua posibile proceduri:
1.
- Il radiez eu din circulatie
- il vind lui, cu contract normal de vinzare-cumparare
- il declar vindut la circumscriptia financiara
- mai departe este problema lui sa-l inregistreze la circumscriptia financiara pe numele lui si apoi sa-l radieze de acolo, cind a terminat de scos piesele inca bune
2.
- Il vind lui direct
- il declar vindut la circumscriptia financiara
- el il radiaza din circulatie
- el il declara la circumscriptia financiara
- el il radiaza la circumscriptia financiara cind a terminat de scos piesele
In mod normal, as urma pasii din varianta 2, dar il cunosc indeajuns ca sa stiu ca isi va crea probleme, macar cu radierea de la circumscriptia financiara.
Nici varianta 1 nu e ideala, tot pentru ca ma astept sa-si creeze probleme la radierea de la circumscriptia financiara (de exemplu, nu se asigura ca poate sa primeasca certificatul de dezmembrare de la REMAT); in plus, trebuie sa pierd eu timp la serviciul inmatriculari.
As merge sa intreb la serviciul inmatriculari auto din orasul nostru, dar nu am timp de asa ceva; el e foarte probabil sa nu se intereseze inainte de incheierea tranzactiei.
Daca se poate, va rog ajutati-ma cu un sfat cum e cel mai bine sa procedez, ca sa elimin riscurile pentru mine si sa le minimizez pentru el.
Intentionez sa cumpar un autoturism SH. Cum ma pot asigura ca niciunul dintre proprietarii anteriori nu vor putea sa recupereze taxa de prima inmatriculare platita pentru acest autoturism?
Catelusa mea a intrat in calduri. De citeva zile e asteptata in fata blocului de vreo trei caini; nici unul dintre ei nu poarta zgarda sau alt semn ca ar apartine cuiva. Intuitia imi spune, totusi, ca unul dintre ei s-ar putea sa aiba stapin (unul mai inconstient, care il lasa complet liber in cartier). Cind scot catelul la plimbare caiini acestia il jeneaza foarte tare; catelul meu a ajuns sa-si faca nevoile in casa. Deocamdata am gasit o solutie: de cum ies din bloc, ne suim in autoturism si plecam la o distanta mica, astfel incit ciinii ne pier urma. Solutia aceasta imi consuma destul de mult timp si combustibil, pentru ca mi-am obisnuit cainele sa fie plimbat de cel putin trei ori pe zi.
As dori sa chem hingherii, sa-i rog sa prinda cainii in cauza si sa-i sterilizeze. Exista vreun risc din punct de vedere legal daca fac asta?
Am o problema cu omul de serviciu angajat de asociatia de proprietari: fumeaza in scara cind matura. Azi a venit cu inca o persoana si fumau amindoi. I-am rugat sa fumeze cit mai departe de bloc, dar au reactionat amindoi cu nesimtirea caracteristica taranului adus de la sat la oras, adica au iesit linga usa blocului si au continuat sa fumeze. Exista o cale legala sa-i fortez sa fumeze la o distanta de cel putin 10 metri de intrarea in bloc?
Am avut o problema cu plata intretinerii. Pina la urma am platit datoria, mai putin penalitatile. Daca amin plata penalitatilor o perioada, o sa am probleme? Exista un modalitate de radiere a penalitatilor?
In Iasi sunt cel putin doua intersectii complicate: cea din Fundatie si cea din Podu Ros. Chiar daca sunt semaforizate, se aplica multe alte reguli de circulatie, astfel incit exista riscul fie sa le uiti tu, fie un partener de trafic.
Ar putea cineva sa descrie in detaliu fiecare traseu, banda de incadrare, cine are prioritate si cine nu? De exemplu, intersectia Fundatie: un sofer vine din Pacurari, doreste sa vireze spre bulevardul Carol. Pe ce banda trebuie sa se incadreze?
Daca nu a reusit sa se incadreze pe acea banda, ce manevre poate face pentru a vira totusi spre bulevardul Carol?
Sau: intersectia Moara de Foc/Pacurari: un sofer care vine dinspre Canta si doreste sa mearga inainte, spre strada Toma Cozma, e obligat (desi nu se vede marcajul pe asfalt in perioada aceasta) sa schimbe de pe banda 3 pe banda 2. Putini stiu asta si rezultatul se vede zilnic: fie cel de pe banda 2 intra "in forta" in intersectie si cel de pe 3 nu stie ce s-a intimplat, fie cel de pe banda 2 este blocat pina cineva de pe 3 ii cedeaza trecerea.
Ce alte intersectii periculoase stiti, fie in Iasi, fie in alt oras (in Piatra Neamt, de exemplu)?
Ce intersectii periculoase stiti in care marcajele de pe asfalt s-au sters si riscul unui accident este extrem de mare?
Am cumparat recent un apt in Iasi, prin credit. Fostul proprietar a primit de la asociatia de proprietari o adeverinta ca nu are datorii la asociatie (aceasta adeverinta era necesara la acordarea creditului).
In seara in care a predat apartamentul, am citit impreuna apometrele si repartitoarele, urmind ca ea sa plateasca acest consum in momentul in care se emite lista de plata de catre asociatie.
Eu am raportat citirile apometrelor/repartitoarelor undeva la o saptamina dupa cumparare. Aparea un consum f. mare de apa si de asemenea si de agent termic, cu un total de plata de aproximativ 1400 RON.
Acum fostul proprietar afirma ca nu va plati aceasta diferenta.
Ce pot face?
E adevarat ca asociatia de proprietari e de vina, pentru ca nu a verificat apometrele si gigacalorimetrele in momentul in care a emis adeverinta respectiva?