avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Activitate laurentiubogdan

Activitate laurentiubogdan

Vreau sa cumpar un lot de cateva sute mp pentru construirea unei case intr-o comuna din Ilfov. Care sunt categoriile de teren pe care le pot gasi pe piata: extravilan, intravilan agricol si intravilan construibil? Pot exista si loturi care nu fac parte din aceste trei categorii? (Ma refer la loturi de casa provenite din divizarea unor parcele de catre proprietari.)
Inteleg ca extravilanul trebuie evitat, in vreme ce in intravilan agricol se poate rezolva usor. E corect?
Am citit despre legea recent adoptata, dar nu sunt foarte sigur daca eu pot sa ma folosesc de ea.
Am 9 luni serviciu militar, 5 ani studii superioare la zi si 13,5 ani lucrati (1983-1997). In total ar fi putin peste 19 ani vechime. Nu mai sunt salariat din 1997.

Pot plati acum contributia pe cinci ani corespunzatoare unui salariu, de ex., de 2 sau de 3 ori cat media pe economie?
(Am inteles ca limita e de 5 ori salariul mediu iar contributia cca 250 ron lunar pentru salariul mediu.)
Vreau sa cumpar o casa in stadiul ”la gri” - tencuita, cu ferestre, usa exterioara, acoperis cu invelitoare, fara utilitati trase.
- Ce acte trebuie sa aiba casa, in afara de autorizatia de construire?
- Se poate intabula?
- Si, in al doilea rand, dupa ce o cumpar, fiind la gri, se considera ca activitatea de construire nu s-a terminat si deci autorizatia de construire imi poate expira daca nu ma grabesc cu finisarile? Imi poate fi necesara o alta autorizatie?
Daca vreau sa cumpar o casa construita de proprietar pe teren concesionat de primarie, ce fel de document cadastral trebuie sa prezinte vanzatorul?
Presupun ca nu are dosar cadastral pentru teren, care nu-i apartine. Cadastrul ar trebui facut de primarie, nu de vanzator.
Cadastrul pentru constructie si cel pentru teren sunt doua probleme separate?
Cum se intabuleaza o asemenea casa?
Se poate face act notarial de cumparare si cum anume?
Răspuns la discuția ”Notare” vs intabulare
Multumesc pentru lamuriri.
Răspuns la discuția ”Notare” vs intabulare
shaiwa2003 a scris:

Totusi, nu ati spus cand s-a intocmit documentatia cadastrala, iar acest aspect este deosebit de important. Daca vorbim de o documentatie cadastrala intocmita recent, descrierea imobilului se preia la inscrierea in cartea funciara din planul de amplasament si delimitare al imobilului (pad).


Multumesc pentru explicatii. Nu am intrebat despre data documentatiei cadastrale, dar casa a fost terminata in 2005 si a fost folosita incepand de atunci. E posibil ca documentatia cadastrala sa dateze din 2005.
Inseamna ca la incheierea contractului la notariat nu poate fi prezentat un extras de carte funciara pentru casa+teren, ci doar pentru teren cu mentionarea notarii ...?
Răspuns la discuția ”Notare” vs intabulare
*
Răspuns la discuția ”Notare” vs intabulare
Casa e terminata, cu acoperis si utilitati, si e folosita de 5-6 ani. Eu am inteles ca receptia ”finala” s-a facut deja...
Proprietarul unei case de vanzare mi-a explicat ca imobilul are ”intabulare pe teren si notare pe casa”.
Motivul ar fi ca, in autorizatie, casa era prevazuta sa aiba etaj, dar el a construit-o doar cu parter. Receptia s-a facut, dar i s-a refuzat intabularea constructiei si s-a facut doar ”notare”.
Este ceva obisnuit sau pot apărea unele probleme pentru eventualul cumparator al casei?
Exista masuri de precautie care trebuie luate in cazul unei asemenea tranzactii?
Legea spune ca redeventa incasata de administratia locala pentru terenul concesionat trebuie calculata in asa fel incat pretul de piata al terenului sa fie acoperit in max. 25 de ani.
Dar e vorba de pretul de piata al terenului LA DATA CONTRACTULUI DE CONCESIUNE sau conteaza si fluctuatia sa ulterioara?
Altfel spus, odata semnat contractul de concesiune, valoarea redeventei poate fi marita in functie de evolutia pietei imobiliare (de ex. cu un factor de 10 sau de 100), sau doar indexata cu RATA INFLATIEI?