Buna ziua,
Tatal doreste sa lase mostenire prin testament o casa celor doi copii, insa nu impartita in mod egal. Astfel, el doreste sa lase cota minima legala copilului 1 (C1) si restul copilului 2 (C2). As dori sa stiu care este cadrul legal ce face referire la aceasta cota minima de care are dreptul unul din copii, precum si la succesiunea prin testament (conditii de indeplinit).
Cu multumiri,
Proprietarul de deasupra mea, care nu locuieste in apartament ci il inchirieaza sau e gol, ma inunda sistematic. Am vrut sa-l gasesc dar nimeni nu stie nimic de el (adresa la care locuieste de fapt, sau un nr de tel). Administratorul blocului zice ca n-are telefonul lui si sa o caut pe sora proprietarului care locuieste la alta scara. Am cautat-o de mai multe ori si nu raspunde nimeni la usa. Ce pot face? Macar sa vina sa verifice apartamentul, sa vada ce curge. Tocmai s-au mutat niste chiriasi de acolo si cred ca au lasat ceva deschis. Ce cale legala pot adopta ca sa-l gasesc? Sa-l caut la politie la evidenta populatiei? Apoi sa-l dau in judecata, sau ce sa fac?
Stiu ca asociatia se poate autosesiza, dar nu in 5 zile. Apoi dc persoana (care e in plus) mai are un alt domiciliu unde plateste intretinerea poate sa aduca adeverinta de acolo si sa nu mai plateasca aici (in cazul de fata).
Si mai e ceva: 15 zile consecutive. Sper sa-ti fie de folos.
mersi, am aflat si eu intre timp ca intr-adevar asa e. oricum mersi pt raspuns.
Pt protejarea drepturilor de autor te adresezi la OSIM (bucuresti), sau contractezi o firma specializata care sa-ti faca actele (dr. de autor, inregistrare sigle, brand-uri, etc/).
stiu sigur ca e obligat sa te primeasca inapoi la munca, insa nu gasesc legea. Am gasit ceva dar sunt sigura ca exista si o alta lege:
"Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezultă din desfiinţarea postului ocupat de salariată, ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării angajatorului, în condiţiile legii.
(4) Prevederile alin. (1) lit. d) şi e) şi ale alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător şi salariaţilor bărbaţi aflaţi în situaţiile respective.
Art. 22. - (1) Salariatele prevăzute la art. 21 alin. (1), ale căror raporturi de muncă sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le consideră ca fiind legate de starea lor, au dreptul să conteste decizia angajatorului la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, conform legii.
(2) Acţiunea în justiţie a salariatei prevăzute la alin. (1) este scutită de taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar.
Art. 23. - În cazul în care o salariată contestă o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare." ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.96 din 20 octombrie 2003
privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.
Si ar mai fi :LEGE nr. 25 din 5 martie 2004
pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca. (care spune cam acelasi lucru).
Aste e tot ce-am gasit. Dupa cum vezi legea lasa o portita in favoarea angajatorului la art. 21 alin 3. Angajatorul poate sa-ti desfiinteze postul pe motive financiare, sau.... alte "solutii".
Poate nu ma pricep asa bine, asa ca mai asteapta parerile celor mai "in materie".
In pricipiu poti sa-i dai in judecata pe dr. muncii. Bafta!
Am o intrebare catre cei care se pricep: de la ce varsta se baga la calculul intretinerii nou-nascutul (sau copilul). Eu stiam ca de la varsta de 1 an. Acum copilul meu are 8 luni si deja a fost luat in calcul. As vrea dc se poate ceva legislatie in domeniu acesta. Va multumesc anticipat.
la succesiune, notarul nu poate face partajul. Deci tb sa va adresezi judecatoriei. Intreaba mai multi avocati ca sa ai mai multe opinii.
Acum doi ani am bagat o prietena in spatiu, ea nestand la mine nici o clipa. Intre timp m-am certat cu ea si as vrea s-o scot. Stiu ca trebuie prin hot jud, insa altceva nu mai stiu. Cerrerea tb depusa la instanta de sector, cum sr trebui sa sune, in cat timp se da sentinta, cu cat tb sa timbez? Va multumesc.
> Am o cunostinta care a accidentat cu masina o persoana.In urma accidentului persoana si-a luxat piciorul si acesta a fost bagat in gips.Tinand cont ca gipsul se tine 21 de zile....soferul poate fi incadrat la vatamare corporala?
>