Din pacate, ap la ultimul etaj/ pe colt/ etc ... prezinta dezavantaje privind gradul de incalzire, dar acest lucru se cunoaste inca de la achizitie si de aceea ap. resp. sunt mai ieftine pe piata imobiliara. E la fel ca la o masina second-hand : mai ietina la cumparare, dar cu chelt. de intretinere mai mari ulterior.
Eu una nu vad de ce ar trebui sa se aplice vreun indice de corectie in aceste situatii fiindca este evident din start ca vor fi costuri de intretinere mai mari si orice om de buna-credinta trebuie sa si le asume. Consider corecta aplicarea metodei cu CPI (la blocuri necontorizate) cata vreme nu s-au facut modificari la instalatia interioara de incalzire.
La ap "defavorizate" contorizate, mentinerea aceluiasi confort termic ca in restul ap "favorizate" se vede in costuri automat, asa ca de ce am face exceptia cu indecele de corectie la ap necontorizate ? Nu e vina sau responsabilitatea celorlalti proprietari, ca sa aiba de ce sa suporte o parte din chelt diminuate prin indicele resp. - dif se duce in costurile celorlalte ap, agentul termic per total bloc/ scara/ .. fiind realmente consumat si facturat !
Daca nu gasiti sprijin la conducerea asociatiei, daca sunteti ignorati cu nesimtire (cum se intampla in multe cazuri, am patit-o si eu), atunci faceti-le reclamatie la Biroul Relatii cu Asociatiile de Proprietari din cadrul Politiei Locale de sector/localitate si va asigur ca astfel veti fi tratati cu mai multa seriozitate de catre toata lumea implicata. V-o spun si din proprie experienta, procedand astfel le-am dovedit atat ca stiu cum, cat si ca nu ezit sa o fac, iar acum nu-si mai permit sa ma mai ignore !
NU fiti draguti cu oameni care nu sunt draguti cu dvs, jena sau teama de represalii/scandal ulterior nu va ajuta cu absolut nimic ! Fiti tari pe pozitii daca vreti sa fiti respectati fiindca in ziua de azi respectul se impune (nu se mai castiga ca pe vremuri, lipsa de bun simt fiind mult prea raspandita deja), deci aparati-va drepturile cu curaj apeland insistent la lege si la institutiile abilitate !
Baza legala aplicabila in cazul situatiilor similare, extrasa din L196/2018 :
Art. 29(1) În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari, proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești.
Art. 30. - ………
(4) În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.
(5) Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.
Art. 57. -
Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții: …..
d) aduce la cunoștință proprietarilor prevederile statutului și regulamentului condominiului;
e) răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora; ……….
h) poate propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul condominiului, hotărârile și deciziile asociației de proprietari, conform prevederilor legale și statutare;
Art. 58 (2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.
Art. 102. - (1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
f) punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora;
h) neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari. Fac excepție cazurile în care au fost îndeplinite prevederile art. 30 alin. (5);
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la alin. (1) lit. d), f) și k), cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
a) de către Inspectoratul de Stat în Construcții în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. f), g) și h);
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a) -e), i) -m) și o) -s);
____________________________________________________________________
Parerea mea este sa incepeti prin a face o reclamatie, IN SCRIS, cu nr de inregistrare sau prin scrisoare postala cu continut declarat (ca sa puteti dovedi ce a fost in plic si la care veti primi, de asemenea, un nr de inreg. cu data primirii plicului), catre presedintele asociatiei de proprietari, el avand obligatia (restransa, ce-i drept) de a-i aduce la cunostinta proprietarului care nu isi remediaza defectiunile si afecteaza proprietatea altui vecin, prevederile legale si posibilele consecinte inclusiv materiale/financiare.
Daca aveti regulament de ordine interioara (si ar trebui sa aveti) in care sa existe obligatia proprietarilor de a-si efectua cu celeritate reparatiile necesare, atunci presedintele se poate preleva si de acest regulament. Oricum, trebuie sa primiti raspuns in termen de 10 zile de la data nr de inreg. si acel document va fi util daca veti fi nevoiti sa mergeti mai departe cu reclamatia, astfel veti dovedi la Politia Locala si ISC ca ati parcurs pasii premegatori, ca sa nu riscati sa va trimita inapoi la asociatie pt rezolvare.
Despre alte detalii priv. modul in care functioneaza scrisoarea cu continut declarat, mai putem vorbi, dar sper sa nu fie cazul sa o folositi, ci sa vi se primeasca reclamatia la asociatie si sa i se dea nr de inreg. imediat.
multumesc pt. raspuns, d-na Lia :) ... eu chiar va rog sa ma tineti la curent cu mersul evenimentelor.
pana la urma cred ca voi adopta var. cu autorizatia de constructie desi costurile vor fi mari, dar vreau sa stau linistita fiindca nu intentionez sa ma mut din acest bloc.
multumesc mult, d-na "elga50" :D , sunteti o scumpa !
era f bine daca administratorul accepta sa scrie pe chit. "partial cota luna... ", dar repet : el nu a vrut sub nici o forma sa tina evidenta acestor plati partiale aferente fiecarei luni in parte, era un picut de munca in plus pe care a refuzat categoric sa o faca, nu din alte considerente legale.
sigur ca relatiile dintre cei 2 sunt f aspre de cand cu povestea asta si daca ati sti de la ce nimic a plecat totul, v-ati inchina !
adevarul este ca asociatia-i de vina fiindca, din comoditate+ dorinta de a nu fi deranjati deloc + lipsa de omenie, 95% dintre membri au votat in adunarile generale aceasta porcarie de proces, de la inceperea lui si pana in prezent, pas cu pas, unii nici nu stiau despre ce e vb, dar au facut-o si fiindca li s-a spus o minciuna iar ei au crezut-o, nici nu s-au deranjat sa verifice = sa-l asculte si pe vecinul lor - cu care destui erau prieteni de 30 de ani... cata mizerie umana !!
asta-i lumea in care traim ...
am inteles : trebuia sa plateasca tot si apoi isi recupera banii in instanta, voi tine minte asta, e bine s-o stiu in caz de nevoie; vedeti, la firme nu-i asa ... daca ai o factura in litigiu, nu o platesti pana cand nu s-a rezolvat acea problema. ma asteptam ca acest principiu sa fie aplicat peste tot, insa iata ca nu e.
inca o data va multumesc pt atentia acordata si va doresc o zi frumoasa :vishenka:
si daca exista un litigiu in instanta pe sumele aferente apei reci, administratorul este obligat sa primeasca suma de intretinere diminuata cu suma corespunzatoare apei reci, pana la solutionarea litigiului ? si sa scrie pe chit. " intretinere luna ... " ?
am un caz apropiat mie, in care administratorul a refuzat suma diminuata desi proprietarul a vrut sa plateasca tot - doar fara suma la apa rece, procesul era deja pe rol. Omu' a vrut sa ramana neachitata numai partea in litigiu si asta sa se vada clar din chit., de aceea a cerut sa i se scrie pe chit "cota luna ... " dar a fost refuzat cu totul pe motiv ca nu e suma intreaga si ca "nu stau eu sa tin evidenta platilor tale pe bucatele".
la firme, daca imi vine clientul cu orice suma pe orice factura, eu ii "achit" ce vrea el, chiar daca nu e toata suma si chiar daca are facturi anterioare neplatite. am avut cazuri in care o parte din ce se facturase era in discutii si s-au platit numai ce servicii se acceptasera - n-a fost nici o problema, restul s-a achitat dupa ce s-a rezolvat problema "spinoasa" . la fel sunt tratata si eu la alte firme, cand sunt client, si de aceea ma intreb de ce nu se poate astfel si la asociatiile de proprietari ??
dar sa revin :
apoi, omu' a incercat sa platesca intretinerea (diminuata) direct in contul asociatiei de prop. (eu l-am invatat asta), adica la CEC - cum zice si d-na Catalina, insa acolo nu i-au primit banii fiindca i-au zis ca nu are dreptul sa faca operatiuni in acel cont. in schimb, i-au deschis un cont de consemnatiuni (sau consemnari, cum se zice ?), adica unul la dispozitia asociatiei, in care proprietarul a depus banii luna de luna. ca nici macar de acolo nu i-a luat administratorul timp de vreo 2 ani, insa i-a calculat penalizari pt neplata intretinerii, asta-i alta poveste urata si in instanta la momentul actual, pt. recuperarea penalizarilor platite in plus, la greu ...
deci, e legal ce a facut administratorul in acest caz ?
d-le Tudor Valeriu, aveti dreptate daca puneti problema asa ! :">
v-ati gandit mai departe decat am facut-o eu si e drept s-o recunosc. va multumesc pt precizari.
d-na "freeelis" , probabil si dvs v-ati gandit la acelasi lucru, doar ca nu ati precizat aspectele ca dl. Tudor :)
eu m-am gandit ca initiatoarea topicului vroia sa stie daca anii de facultate i se iau in calcul la anii de vechime doar pt pensie, nu si pt angajare / concurs/ spor de vechime ... si de aia i-am raspuns asa fiindca, in cazul pensiei, vechimea in munca (timpul) = stagiu de cotizare si asimilate (tot ca timp).
imi pare rau pt unghiul limitat din care am privit problema :sorry:
Sa inteleg ca voi intra in somaj de la bloc si sa fiu si angajata cu CIM ?
da, daca nu aveti per. de cotizare necesara (stagiu de cotizare) fiindca somajul platit de bloc poate intregi acest stagiu ( sa dea D-zeu sa nu fie cazul de somaj, de niciunde) :D