avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Activitate INTELECT SRL

Activitate INTELECT SRL

Sugestia mea ar fi sa folosesti un "Acord de Nedivulgare" (NDA - Non-Disclosure Agreement), pe care sa il semnezi cu clientul, iar la respectivul act se vor anexa toate documentele (ma refer la cele cu relevanta "creativa"), datate pe fiecare pagina si semnate de client, ca fiind propuse de catre prestator. Desigur, fiind vorba despre un acord intre persoane fizice - daca bine am inteles) ideal ar fi sa le aveti semnate sub autentificare notariala, dar asta ar fi deja o posibila... bresha! ;-)
Sub forma drepturilor de autor se protejeaza, in domeniul informatic, codurile-sursa ale programelor. TOTUSI, va atrag atentia ca protectia sub aceasta forma este destul de "slaba", intrucat plagiatul se poate demonstra/incrimina doar prin copierea IDENTICA a secventelor de cod. Ori, efectele scontate (avantajele) pot fi obtinute si printr-un cod-sursa (mai mult sau mai putin) MODIFICAT. Deci, ma tem ca nu veti beneficia de o protectie efectiva, prin drepturile de autor...
Va salut,
Din pacate, tabelul realizat de colegul Dvs. nu poate fi protejat printr-un titlu de proprietate industriala; singurul domeniu (pretabil) ar fi cel al inventiilor, insa Legea 64 / 1991 (republ.) specifica distinct faptul ca:
ART. 8
(1) Nu sunt considerate inventii, in sensul art. 7, in special:
a) descoperirile, teoriile stiintifice si metodele matematice;
(...)
c) planurile, principiile si metodele (...) in domeniul activitatilor economice, precum si programele de calculator;


Singura forma de protectie pe care (consider ca) o aveti la dispozitie, ar fi protejarea (respectivelor formule/algoritmi din aplicatia de calcul tabelar) sub forma "secretului comercial" (cunoscut si sub denumirea de "KNOW-HOW").

Pentru protectia elementelor complementare (denumirea - ca marca; interfata - ca design inregistrat), va recomand sa apelati la serviciile unui consilier in proprietate intelectuala, pentru a beneficia de clauzele de confidentialitate presupuse de o asemenea colaborare.

Va doresc succes!
Va salut,
Imi permit o mica "paranteza": referitor la procedurile OSIM, inteleg ca taxa de depunere a cererii a fost achitata (in cel mult 3 luni de) la depunere, apoi in termen de (cel mult) 6 luni ar fi trebuit sa achitati taxa de publicare, iar la inceputul acestui an ati platit, probabil, taxa de examinare - va recomand sa verificati respectarea acestor termene.
Referitor la (NE)incadrarea inventiei ca "inventie de serviciu", conditia importanta ar fi sa nu se "suprapuna" descrierea brevetului cu informatii la care ati avut acces in cursul contractului de munca mentionat de Dvs., daca asemenea informatii nu erau publice la momentul respectiv ci faceau parte din secretul de fabricatie al angajatorului (adica, sa nu le puteti afla din alta parte: carti de specialitate, Internet etc.).
Avand in vedere specificul muncii din (eventuala) "fisa de post" - respectiv, traducator - consider ca aveti multe atuuri de partea Dvs. - "in cel mai rau caz".
Va doresc succes la obtinerea brevetului (inca odata, mare atentie la termenele procedurale! :rtfm:)
1. Inteleg ca, in aprilie 2014 ati depus/"inregistrat" CEREREA de brevet, la OSIM? Cererea se afla actualmente in proceduri, sau deja vi s-a acordat brevetul de inventie (la data respectiva)?

2. Descrierea brevetului cuprinde informatii la care ati avut acces ca traducator, in cursul celor 5 luni "de contract"? Practic, trainingurile pe care le-ati tradus/interpretat, CUPRINDEAU in mod direct (sau se refereau la) informatii incluse in cererea de brevet?

Multumesc anticipat pentru aceste clarificari.
Va salut, A.T.D.B.

Punerea in VANZARE a respectivelor reproduceri poate fi efectuata doar dupa remunerarea echitabila a titularilor drepturilor de exploatare; in cazul Dvs., lăcaşul de cult în a cărui proprietate se află icoanele etc.
In drept, se aplică (cel putin!) prevederile din Legea 8/96, Art. 33. - alin. (1), lit.h) (am "ingrosat" partile relevante):
Legea 8/96, Art. 33. - alin. (1) "Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de exploatare:
(...) lit.h): "reproducerea, cu excluderea oricăror mijloace care vin în contact direct cu opera, difuzarea sau comunicarea către public a imaginii unei opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, amplasată permanent în locuri publice, în afara cazurilor în care imaginea operei este subiectul principal al unei astfel de reproduceri, difuzări sau comunicări şi dacă este utilizată în scopuri comerciale".

Un aspect IMPORTANT: in cazul anumitor opere de arta EXPUSE in lacasuri de cult, bisericile/manastirile "se intampla" sa aiba doar calitatea de CUSTODE, in timp ce proprietarul (drepturilor de exploatare) este B.O.R. - in cazul icoanelor ortodoxe, conform exemplului dat de Dvs. Va sfatuiesc ca intotdeauna sa solicitati nu un simplu acord scris, ci avand in vedere scopul urmarit (comercializarea reproducerilor), ar fi mai bine sa incheiati contracte de editare - conform Art.48...51, cu SPORITA atentie la prevederile Art.43 (aceeasi L8/96)!

Desigur, sfaturile raman aplicabile si la celelalte opere de arta pe care (in urma unei mici documentari personale :-) am remarcat ca va propuneti sa le promovati. Admir sincer obiectivele pe care vi le-ati propus, "pentru cultură, artă și istorie" prin proiectele/studiile publicate pe situl Dvs. :thumbup:

Va doresc mult succes! :-)
Răspuns la discuția Coexistenta marci
Inteleg ca ati evidentiat DOAR diferentele, prin urmare listele de produse si servicii ale marcilor sunt, respectiv, identice; descrisa in termeni de specialitate, situatia se refera la marci SUBSTANTIAL IDENTICE, iar obtinerea unui acord de coexistenta ar permite inregistrarea marcii "ulterioare"... cu mentiunea ca, sunt complet de acord cu observatiile - si subscriu la sfaturile - oferite cu deplina diligenta de D-na MioaraR! :bow:. Pe scurt: aveti grija ce va doriti...

Acordul - in sine - e suficient sa aiba o formulare simpla, cum ar fi:
"Subscrisa...X (adresa etc.), in calitate de titular al marcii ...Y... suntem de acord cu inregistrarea marcii... M... de catre solicitantul Z (adresa etc.)."

Din experienta (atat personala, cat si a colegilor...), tin sa va spun ca in asemenea situatii, acordurile de coexistenta se negociaza foarte "strans", incat nu "formularul" in sine constituie problema, ci obtinerea unor conditii cat mai avantajoase in aceasta negociere. Din acest motiv, va recomand sa apelati la serviciile (platite!) unui consilier in proprietate industriala, pentru ca - in aceste cazuri - ceva "gratis" poate sa... "coste" mult, uneori enorm!

Va doresc succes, m-as bucura sa aflam detalii referitoare la finalitatea demersului Dvs. - ar fi, cu siguranta, instructiv si pentru alti utilizatori.
Răspuns la discuția Coexistenta marci
Cred ca ar fi util sa precizati daca marcile despre care discutam au (cumva?) DOAR denumirea identica, sau e vorba despre marci care nu se deosebesc prin nimic, atrunci cand sunt analizate IN ANSAMBLUL LOR? (reprezentarea grafica identica, produse si servicii identice...).
Răspuns la discuția Brand produs
Daca inventatorul este o persoana cunoscuta in Romania (exemplul Dvs: Graham Bell), raspunsul este simplu:
Legea 84/1998 (r.2010) specifica la Art.5(1) "Sunt refuzate la inregistrare sau pot fi declarate nule daca sunt inregistrate, pentru urmatoarele motive absolute: (...) - j) marcile care contin, fara consimtamantul titularului, imaginea sau numele patronimic al unei persoane care se bucura de renume in Romania;"
Daca - totusi - situatia e "un pic mai diferita", asteptam (eventualele) detalii... :)