avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Activitate anla2

Activitate anla2

Răspuns la discuția LOCURI DE VECI


liamic43 a scris:

Domeniul public local al UAT deci al Primăriei , este alcătuit din diverse bunuri, printre care și cimitirele orășenești și comunale.
Primăria nu putea decât să dea în administrare, să dea în folosință sau în concesiune bunuri din domeniul public privat al UAT. și acest lucru pentru un nr. de ani, care sunt specificați în actul respectiv. Prin urmare, cred că trebuie să citiți cu atenție actul respectiv.

La care ,,act respectiv,, faceti referire: la acela al primariilor unde primarii au luat primaria pe persoana fizica si anuleaza actele anterioare emise pana un 1989 sau la actul de mostenire al cetateanului care a mostenit dreptul de folosinta al unui loc de veci concesionat pe termenul ,,de veci ?! De ce legea este interpretata in unele primarii dupa bunul plac al primarilor, iar dv in loc sa cititi cu adevarat cu atentie legislatia si hotararile consiliului local al respectivelor primarii, recomandati cetatenilor sa accepte incalcarea legii si abuzurile unor primarii? Oare constitutia si legislatia mai primeaza sau vointa mafiotilor abuzatori care din lacomie si incompetenta sfideaza acesta legislatie a tarii? Concret, ex: de ce la Craiova un loc de veci concesionat pe veci mostenit de la parinti este doar transcris iar in Olt sau altundeva se impune o noua concesionare pe un termen ,,X,, in locul transcrierii ?!
Buna ziua, Am un litigiu cu Electrica Furnizare care a inceput in 2021 la schimbarea contractului pentru liberalizare si a continuat pana in august 2023 cand am fost debransata pentru o datorie inexistenta. In august 2024 am depus o sesizare la ANPC si mi s-a raspuns ca: ,,citez: afirmatiile mele nu pot fi probate si analizate cu mijloacele de care dispune institutia,, . Deasemenea conf ordinului nr 117/ 1.03.022 al presedintelui ANPC, Cap 1, pct 4.1 alin ( 11) , ,,petitiile inregistrate si clasate sunt: petitiile formulate cu tardivitate, care se refera la fapte contraventionale savarsite in termen mai mare de 6 luni de la data inregustrarii petitiilor,, Intrebarile sunt: in cat timp se poate depune o sesizare impotriva Electrica Furnizare, pentru furt /calcul incorect al platilor, anulare mascata a unor facturi, f inalizat cu debransarea si rebransarea prin santaj cu achitarea respectivelor facturi ( anulate). Ce termen este pentru furtul / greselile perpetuate timp indelungat ( din iul 2021 pana in aug 2023). Dupa achitarea sumei impuse, am fost obligata si la achitarea debransarii motivate de a fi rau platnic si rebransarii, a sumelor pentru preavizele primite ( uneori 2 intr-o luna) si inscrierea in evidenta rau platnicilor . Sper sa primesc un raspuns in temeiul legii de la oricine este calificat in domeniu, pentru care multumesc anticipat. PS Inafara de banii furati, este vorba de umilinta, acuzatii nedemonstrate, un raspuns de la sediul central de la expertul in recuperarea creantelor, primit dupa debransare, cu un calcul al platilor prin segmentarea valorilor atat ale facturilor cat si ale platilor .
Multumesc pentru raspuns la prima intrebare dar a mai fost o intrebare cu privire la
micsorarea punctului de pensie la trecerea de la pensia de invaliditate la aceea de limita de vasta. Ma intereseaza daca e corect si care ar fi motivarea ?
Cat despre pensia de invaliditate ca perioada asimilata, nu mi se pare corect sa pedepseasca cetatenii pentru ca s-au imbolnavit, cu atat mai mult cu cat legea nu permitea celor cu pensie de invaliditate sa treaca la pensia pentru limita de varsta pana cand nu se completa ,,stadiul de cotizare necesar,, .

Carp Mircea a scris:

Pesnia la recalculare va fi de 1416 lei.
Pentru stagiul aferent pensiei de invaliditate nu s-a contribuit.

Buna ziua, Am o nelamurire pentru care apelez la experti. O persoana cu o vechime efectiva cu contributivitate 20 ani 6 luni 15 zile. Total stagiu de cotizare realizat 32 ani 1 luna 4 zile, . Un stagiu asimilat ( necontributiv) asa scrie in decizie, 11 ani 6 luni 19 zile acestea sunt datele inscrise in noua decizie. Problema este ca pensionarul in urma cu 4 ani a solicitat la casa de pensii, o copie dupa modul de calcul, pe care a si primit-o. In respectiva decizie, la perioada de invaliditate in coloana ,,suma contributiva,, alaturi de suma pe fiecare luna este inscris ,,(C),, iar in subsolul paginii explică (C) = suma contributiva. A trecut de la pensie pentru invaliditate la pensie pentru limita de varsta in 2014. Intrebarea este din pensia de invaliditate a contribuit sau nu? Si a doua intrebare: in prima decizie de pensie din nov.2002 avea pe decizie puncte realizate = 18,64716 si un punctaj mediu = 0,62856. In iun. 2014 la transformarea in pensie pentru limita de varsta, punctajul s-a diminuat = 17,47263 si punctajul mediu anual = 0,58897. La acest punctaj mediu anual in 2020 s-a aplicat indicele de corectie de 1,07. Intrebarea este: de ce s-a diminuat punctajul? Multumesc anticipat pentru orice explicatie.
Răspuns la discuția Eroare act de concesiune cimitir
Am analizat cu deosebita atentie documentul. Actul de concesionare al bunicii a fost intocmit ,,PE VECI,, . In hotararea consiliului local al orasului este precizat faptul ca lucurile de veci prin concesionare pot fi transmise printre altele si prin mostenire de la parinti la copii. Dar cum hotia in Ro este la ea acasa ca si ignoranta
cetatenilor ( si nu numai) care nici nu pot, nici nu au obligatia sa cunoasca toata legislatia din toate domeniile, cum de altfel ar fi imposibil chiar si pentru cei ce lucreaza in domeniu juridic sau adminustrativ , primariile, in speta , mai ales primaria Caracal, profita nestingherite. Am temeinice motive sa cred ca in justitie, daca as apela, as avea castig de cauza. Dar ..., avand in vedere justitia din Ro , termenele care se dau ca si toate celelalte costuri, ii fac pe multi dintre cetateni sa renunte. Oricata libertate ar avea primariile si/ sau parohiile sa-si ,,faca propriile legi,, nu pot trece peste legislatia in viguare. De altfel, fostul membru al grupului ,, cont sters ,, explica aceasta situatie dar nu da amanunte. Va recomand sa-i cititi postarea si sa va documentati mai mult, inainte de a raspunde si a face recomandari daca nu sunteti sigura pe tema respectiva. Deasemenea, atat in Craiova cat si in alte orase ale tarii, locurile de veci concesionate ,,pe veci,, sau pe termen nelimitat, conform legii , mai ales de la parinti la copii se pot transmite prin mostenire a concesiunii , iar actul se transcrie pe numele mostenitorilor , nu se intocmeste o noua concesiune decat daca persoana alege acea varianta. Dar si asa tot are dreptul la locurile in care se odihnesc membrii familiilor lor.
Răspuns la discuția Eroare act de concesiune cimitir
Problema nelamurita ramane: transcrierea concesiunii pe numele mostenitorului sau obligarea acestuia la incheierea unei noi concesiuni?! Ca nivel de plata nu e acelas lucru. Ba din contra, e un furt autorizat. Sau...., o interpretare tendentioasa si incorecta a legislatiei.
Răspuns la discuția Dreptul de mostenire loc de veci
Buna ziua. Puteti preciza temeiul legal si daca vai este valavil si in anul 2022?

ContSters234722 a scris:

Dreptul de concesiune asupra locurilor de veci se poate transmite prin donaţie sau succesiune legală sau testamentară.
Donaţia locurilor de veci se poate face, însă, numai între soţi sau către rude de până la al patrulea grad.
Ceilalţi dobânditori (care nu sunt dintre rude) vor achita parohiei tarifele unei noi concesionări a locurilor de veci.

Răspuns la discuția Distanta legala fata de gard
Chiar daca proiectul s-a facut incalcand eventual dispizitiile legii ?! pplp

Lucian Dumitrescu a scris:

Daca aveti proiect nu aveti probleme respectiv nu va faceti probleme.


Răspuns la discuția Succesiune loc de veci
Cred ca nu ati inteles. Succesiunea era deja facuta din 1994 iar locul era prevazut in CM dar nu a contat si mi s-a facut in loc de transcriere o noua concesiune pe 25 de ani care a expirat in 2022. Mi s-a impus taxa de concesionare nu taxa de transcriere.

anla2 a scris:

Buna ziua, Dar daca in loc sa fie doar trecut pe numele tau, ti se face o noua concesiune iar tu nu iti dai seama avand incredere in functionarul primariei ce faci dupa 25 de ani cand iti expira noua concesiune?

DAN POPESCU a scris:

Trebuie sa faceti succesiunea la notar ptr.locul de veci,obtineti certificatul de mostenitor si apoi puteti trece locul de veci pe numele dvs.



Buna ziua. Langa casa mea s-a ridicat o cladire P+1. De la casa mea pana la hotar e o distanta de 1,4 m care acopera picatura streasinei si am 2 ferestre. Vecinul care a ridicat cladirea noua a lasat o distanta de 0,50 m marit ulterior la 0,70 m si in felul acesta mi-a luat toata lumina pe tot parcursul zilei. De la primarie mi s-a spus ca nu exista reglementari privind lumina soarelui. L-am rugat pe vecin sa nu- mi ia total lumina iar raspunsul a fost: ,,daca dv aveti o casa inalta de 14 m de ce eu nu am dreptul sa fac una de 12?! ,, Astfel a construit casa iar eu nu mai am lumina suficienta pe tot parcursul zilei. De soare nici nu mai poate fi vorba. De indreptat situatia nu stiu cum se mai poata, ca deja constructia a fost finalizata. Vreau insa sa stiu daca este legal si daca chiar s-a eliminat din lege prevederea privind lumina soarelui. Va multumesc pentru eventualele lamuriri.