avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate manoiuadrian

Activitate manoiuadrian

dar un contract de vanzare cumparare nu presupune plata unui pret?
Adica "x "detinatorul terenului il vinde societatii? Sau cum?
Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Doresc sa aduc ca aport la capitalul social al firmei un teren. Terenul imi apartine mie, si sunt si actionar majoritar. Ceea ce nu stiu este cum cedez eu terenul? Prin ce tip de act?
Va multumesc
Elena Vochin
OUG 50 /2010, prevede clar ca nesemnarea actului aditonal inseamna aceptare tacita, dar atentie numai a acelor prevederi care sunt prevazute de lege si numai in favoarea clientului, restul clauzelor sunt NULE DE DREPT,asa scrie la lege. INTREBARE: PUTEM SA NU SEMNAM ACTELE ADITIONALE?NU AVEM O ASEMENEA OBLIGATIE!! verificati documentatia de credit, de la acordare pana la zi, legislatia OUG 174/2008 prevede ca dobanda variabila se raporteaza la o referinta care fluctueaza independent de vointa creditorului, daca nu, sunt dobanzi nelegale si se contesta indiferent ca se denumesc prime rate sau altfel, dar n-au nici o legatura cu explicatia profi a denumirii si nici o formula logica si transparenta de calcul. Acum marja trebuie sa ramana aceeasi, de la data cand dobanda a fost declarata variabila tinanad cont de aceeasi referinta. Ceea ce se doreste a se aplica si ce inventeaza ANPC-ul sunt aberatii de care nu trebuie sa tineti cont nici dvs si nici
instantele. Faptul ca alimentati contul, nu inseamna ca acceptati cresterea, ea se va dovedi un abuz al bancii cand veti actiona in instanta.

Doresc sa va supun atentiei art. 41, al. 3 si 4 din OUG 50, in incercarea de a clarifica nelamuririle pe aceasta tema daca sa raspundeti negativ sau nu, contrar celor enuntate de BCR in notificare precum ca in cazul in care nu raspundeti se va considera acceptare tacita.
Art. 41, al. 3 specifica: neprimirea unui raspuns din partea consumatorului in termenul mentionat anterior (15 zile) nu este considerata acceptare tacita si contractul ramane neschimbat.; al. 4 specifica: in cazul in care consumatorul nu accepta noile conditii, creditorul nu are dreptul de a penaliza consumatorul sau de a declara creditul scadent.

Numai actul aditional poate fi considerat acceptat tacit prin nesemnarea de
catre consumator, dar este interzisa introducerea in actele aditionale a altor prevederi legale, care daca sunt introduse, sunt considerate nule de drept.
Art. 40 (1) Sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului sa modifice unilateral clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de consumator.
(3) In cazul modificarilor impuse prin legislatie, nesemnarea de catre
consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (1) este considerata
acceptare tacita. In acest caz se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele impuse prin legislatie. Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse prin legislatie sunt considerate nule de drept.

Daca raspundem prin refuz de acceptare la notificare trimisa de BCR cu privire la modul de calcul al dobanzii, care evident reprezinta o majorare, art. 39, specifica:
In cazul imposibilitatii consumatorilor de a accepta majorarea dobanzii,
creditorul nu are dreptul sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul fara o propunere, transmisa in scris, de reesalonare sau de refinantare a creditului, in raport cu veniturile actuale ale consumatorului, in masura in care o asemenea reesalonare sau refinantare este posibila potrivit reglementarilor interne ale creditorului.
Deci dupa neacceptarea actului aditional banca trebuie sa ne faca si o
propunere de reesalonare, refinantare, in masura in care este posibil acest
lucru.
Bineinteles ca nu se poate face o reesalonare, refinantare datorita scaderii veniturilor, crizei imobiliare.

Cel mai important element din modul de calcul al dobanzii il reprezinta marja si eu interpretez art. 37 in sensul ca este deja prevazuta in contract, este fixa, nu poate fi majorata, cel mult micsorata, nu cum doreste banca sa o formuleze in notificarea trimisa.
Art. 37
In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului;
b) marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru;
c) in acord cu politica comerciala a fiecarei institutii de credit, prin exceptie de la prevederile lit. b), valoarea marjei si valoarea indicilor de referinta pot fi reduse;

Exista vreo diferenta de interpretare intre art. 40 si art. 95?
Art. 95
(1) Pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta.
(2) Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Creditorul trebuie sa poata face dovada ca a depus toate diligentele pentru informarea consumatorului cu privire la semnarea actelor aditionale.
(4) Se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele din prezenta ordonanta de urgenta.
Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse de prezenta ordonanta de urgenta sunt considerate nule de drept.
(5) Nesemnarea de catre consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (2) este considerata acceptare tacita.
De ce nu este prevazut un termen de raspuns si pentru semnarea, refuzul actelor aditionale, cum ar fi: dupa primirea actelor aditionale, consumatorul are la dispozitie 15 zile pentru a-si exprima acordul, refuzul de acceptare al acestora, asa cum este prevazut pentru notificari?

Concluzie: 1 NU SEMNA, 2 PLATESTE, 3 NEGOCIAZA ASISTAT MEDIATOR, 4 CONTESTA IN INSTANTA.

Va multumesc pentru timpul acordat, daca puteti v-as ruga sa-mi comunicati punctele dumneavoastra de vedere, a celor enuntate mai sus,
Cu deosebita stima,
comandor aviatie rezerva
Eugen Burcea
buna ziua,
Ma numesc Georgiana Ducman si atazi, 6 sept.2010, am fost la Banca Romaneasca unde am contractat un credit prin refinantare in 2007. Credit cu dobanda fixa in primul an si apoi variabila. Azi am cerut desfasuratorul ratelor si am constatat ca marja bancii a crescut de la 4,3 la 6,1 ceea ce contravine OUG50 / 2010. Explicatia a fost ca s-a marit marja pentru ca a scazut dobanda care trebuia raportata la indicele Robor (creditul este in lei) si atunci au marit marja. Explicatia mi se pare infantila si neargumentata. Rugamintea este sa ma ajutati cu un raspuns, in prima faza - daca este corect ceea ce a facut banca sau nu? (poate nu am inteles eu bine articolele din ordonanta - si poate banca nu a gresit).
Apoi am inteles ca s-au infiintat grupuri sau asociatii care doresc sa actioneze bancile in judecata (am inteles ca ANPC nu isi permite sa deruleze procese pentru o singura persoana) - as dori sa stiu daca ma puteti indruma spre unul din aceste grupuri.

sper ca am fost completa si explicita,
Cu respect
Georgiana Ducman
Discuție banci
Buna ziua ma consult cu o problema pe care nu o pot rezolva pentru ca nu am cu cine discuta.Am doua credite la BCR pentru care am platit ratele la zi 3 ani aproximativ 1200 euro pe luna de o saptamana am facut cerere de amanare la plata pentru 3 luni ,cei de la Bcr mi-au cert o serie de acte din care sa reiasa ca nu mai am veniturile care le aveam cand am contractat aceste credite ,am alergat o saptamana pentru toate aceste acte le-am pus la dispozitie tot ce au vrut si mi-au dat ca raspuns ca nu-mi pot da de cat 6 luni de gratie in care sa platesc doar jumatate din rata pentru un credit iar pe celalat mi lau acceptat,le-am cerut o explicatie si mi-au zis ca asta este tratamentul pe care mi-l ofera in conditiile in care eu le-am prezentat toate veniturile mele actuale venituri care inseamna 1000 ron deoarece eu sunt in somaj alaturi de sotia mea si avem si doi copii,nu mai pot sant disperat am platit 3 ani fara nici o inarziere si acum iam rugat sa ma lase trei luni sa ma pun pe picioare si ei mi-au intors spatele va rog ajutati-ma sa nu-mi pierd casa
Discuție act aditional
astazi am primit un act aditional prin posta.Sunt client bancpost.ce ma sfatuiti sa fac pentru ca am vazut in presa ca au o gramada clauze ascunse.Va multumesc
Buna ziua,

Prin acest email vreau sa va semnalez un abuz pe care BCR-ul il face cu clientii lui. Mai jos va atasez mail-ul trimis de catre mine la BCR(contact.center@bcr.ro), mail care desigur ca a ramas fara nici un raspuns.

"Buna ziua,

Prin acest email vreau sa-mi exprim dezacordul aspra clauzelor actului aditional propus de catre dumneavoastra la acest contract. Este vorba despre actul aditional prin care trebuie aliniat acest contract la prevederile OUG 50/2010. Mai exact nu sunt de acord cu modificarea comisionului de administrare. Conform contractului din subiect, punctul 3.7, 3.9 si 9.c, este specificat clar coantumul acestui comision, si faptul ca acest comision nu poate fi modificat fara acordul meu pe perioada derularii contractului. In sustineara afirmatiilor mele, va atasez primele doua pagini ale contractului, actul aditional propus de catre dumneavoastra si o pagina din graficul de rambursare. In consecinta, va rog sa nu considerat nesemnarea acestui act aditional, ca fiind un un acord tacit din partea mea.

Cu stima,

Adrian Manoiu"