Am un imobil care era inchiriat. Chiriasa a decedat in imobil (cel mai probabil accidental, avand in vedere ca era incuiata pe dinauntru). Asta s-a intamplat pe 23 octombrie (miercuri). Seful politistilor care au venit la caz mi-a spus ca luni sa fac o cerere la parchetul de pe langa judecatoria bucuresti prin care sa solicit desigilarea imobilului. Ceea ce am si facut, via email, deoarece nu mai eram in localitate. Niciun raspuns. Pe 6 noiembrie am sunat si mi s-a recomandat sa fac o noua cerere via email prin care sa solicit urgentarea desigilarii. Am facut asta, tot via email. Niciun raspuns. Pe 14 noiembrie am fost fizic la parchet, in orele de relatii cu publicul, unde mi s-a spus ca cererile mele de pe email figureaza, dar "nu stiu de ce nu a raspuns dl procuror si nici nu-l putem suna sa aflam" si am fost indrumat sa mai fac o cerere scrisa de data asta, unde sa specific si numarul de dosar (pe care mi l-au dat ei) si faptul ca e a 3-a revenire in legatura cu desigilarea. Am facut asta, niciun raspuns. Deja a trecut aproape o luna timp in care nu s-a intamplat nimic. Are cineva vreo idee de ce as putea face in continuare? Multumesc.
Deoarece se elimina cota forfetara de 40% pentru veniturile din chirii as dori sa trec la regim de impozitare in sistem real, ceea ce implica si contabilitate in partida simpla. Din acest motiv caut ce cheltuieli sunt deductibile, unde sunt specificate acestea. Ce am gasit (si nu stiu cat de corect este):
- amortizare locuinta (suma de achitizie / 50 ani / 12 luni)
- cheltuieli cu comision firma inchiriere
- impozit pe proprietate
- asigurare
- investitii si reparatii apartament (facute cu factura)
Este corect ? Mai sunt si altele ? Unde sunt precizate ?
In cazul mai multor proprietati se tine acea contabilitate in partida simpla pentru fiecare in parte, nu ?
Multumesc pentru raspuns. Spatiul este declarat comercial la primarie si impozitat conform. Deci trebuie vorbit cu chiriasul sa-si faca bransamente separate pentru utilitati sau este posibil ca furnitorii sa il taxeze in functie de contoarele pasante ?
O persoana fizica detine un imobil, imobil care in afara de spatiu de locuit are la strada si un spatiu comercial. Spatiul comercial este inchiriat unei persoane juridice. Daca persoana juridica nu isi incheie contracte de utilitati separate (curent si gaze), ci prefera sa isi monteze contoare pasante si pe baza acestora sa achite o parte din facturile persoanei fizice proprietar (in mana), este pasibila persoana fizica proprietar de vreo amenda in cazul unui control ? Va multumesc.
Imobilele inchiriate sunt achizitionate inainte de infiintarea PFA-ului, este vorba de un numar de contracte sub 5, si nu au nicio legatura cu activitatea PFA-ului (care este cod CAEN 6202 cu norma de venit).
Avem un PFA care are venituri facturate in cursul anului sub plafonul care il obliga sa devina platitor de tva de 300.000 lei. In acelasi timp, persoana fizica este proprietar al unor imobile pe care le inchiriaza ca particular, platind impozit pe chiriile incasate, impozit declarat in aceeasi declaratie unica in care sunt declarate si veniturile PFA. In cazul in care veniturile facturate pe PFA _impreuna_ cu sumele incasate din chirii depasesc plafonul de 300.000, PFA-ul devine platitor de TVA ? Sau sumele incasate din chirii nu se considera la calcul ?
Va multumesc anticipat.
Detin 2 apartamente si 3 garsionere de pe urma carora am venituri din chirii ce depasesc anual 12 salarii minime brute pe economie. In acelasi timp sunt si salariat.
Citesc ca ar trebui sa depun pana la sfarsitul lunii formularul 600 si sa platesc in afara de ceea ce plateam deja (impozit si cass) si cas de acum incolo (25% din chirie ???) ?
Fiind salariat deja si cotizand deja pentru CAS acolo, va trebui sa platesc de la 1 ianuarie 2018 si pentru chirii CAS 25% ?
Va multumesc.
Depinde ce e prevazut in antecontract. Daca e prevazut ca daca banca nu le acorda imprumutul Dvs sunteti obligat sa le returnati avansul, trebuie sa-l returnati. Daca nu este prevazut, ramaneti cu acel avans.