avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Activitate adrianacatalina

Activitate adrianacatalina

Suntem o asociatie si dorim o colaborare cu un actor pentru conceperea si sustinerea unui curs de teatru pentru copii. Ce forma de colaborare mai avantajoasa si din punct de vedere al cotizatiilor imi recomandati, tinand cont si de faptul ca este deja angajat cu norma intreaga in alta parte.
Avem in minte doua variante:
1. Angajarea cu pe un anumit numar de ore lunare.
2. Incheierea unui contract de colaborare din drepturi conexe (conform legii 8/1996).

Daca ar mai fi si alta varianta pe care o considerati mai avantajoasa decat cele doua, va rog sa-mi spuneti.

Multumesc!
Multumesc pentru raspuns!

Va rog, daca se poate si o alta lamurire.

SRL-ul si asociatia despre care va vorbeam, pot avea acelasi sediu/punct de lucru. Mai exact, intentionez sa cumpar o casa unde sa desfasor anumite activitati/proiecte prin firma si alte activitati prin asociatie. Intentia este de a pune la dispozitie casa respectiva pentru firma si asociatie printr-un contract de comodat, intrucat printr-un contract de inchiriere mi-ar fi foarte greu tinand cont ca acea casa as putea s-o iau doar printr-un credit ipotecar.

Este in regula din punct de vedere legal?
Buna ziua!

Sotul meu este navigator, are contract de munca permanent cu o firma de crewing cu sediul in Danemarca si cu office si in Romania. Navigheaza in ape internationale. Primeste lunar, intr-un cont din tara salariul conform contractului semnat. Nu i se platesc contributii de sanatate, pensii etc. Va rog sa-mi spuneti daca el, in calitate de cetatean roman, trebuie sa depuna vreo declaratie de venit la ANAF sau sa plateasca obigatoriu vreo cotizatie la stat.(sanatate, pensii etc)
Buna ziua!

Daca sunt asociat unic al unei societati comerciale, pot sa fiu si membru fondator al unei asociatii in acelasi dmeniu de activitate?
Buna ziua!

Doresc deschiderea unui centru educational pentru copii care va avea ca activitate organizarea de ateliere de lucru tematice pe grupe de varsta, activitati educative sub forma unor jocuri, experimente etc., dar si activitati de tip after school.

Ma poate ajuta cineva cu informatii despre legislatia care face referire la organizarea si functionarea unui astfel de centru educational? Este nevoie de avize de la Ministerul Educatiei? Exista un regulament specific?

Personalul implicat in in activitatea educationala trebuie sa aiba anumite cursuri?

Multumesc!
Buna ziua,

Am vazut ca s-a dat unda verde la bilete de tratament pentru pensionari si cum tatal meu este pensionar si nici el si nici mama nu au mai fost undeva sa se odihneasca/trateze de foarte multi ani, m-am gandit sa-i ajut profitand de facilitatea acordata pensionarilor...aceste bilete de tratament suportate intr-un anumit procent de stat. Problema este ca tata a lucrat toata viata ca militar si implicit beneficiaza de o pensie militara, adica nu ppoate beneficia de avantajele unui pensionar "obisnuit".

Are cineva idee unde ma pot adresa pentru a verifica daca si tata, ca pensionar militar beneficiaza de vreo facilitate in acest sens? Am intrat pe site-ul ministerului apararii...si e o mare nebuloasa...n-am gasit nimic in acest sens.
multumesc
Buna ziua,

Incerc sa-mi deschid o firma, un SRL si in cautarea legislatiei pe care trebuie sa o indeplinesc am gasit o mentiune conform careia in termen de 60 zile de la data inregistrarii firmei la Registrul Comertului trebuie sa incadrez cu contract individual de munca minim o persoana. Nu mai reusesc nici o norma legala care sa-mi certifice ca acest lucru este de actualitate. Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru mai este valabil si daca da, care este legea, articolul care spune asta. Multumesc anticipat.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Buna ziua,

As dori sa infiintez o firma, un club de joaca pentru copii, iar in viitor si un after school. Spuneti-mi va rog cum ar fi mai bine sa aleg, ca firma sa fie platitoare de TVA sau nu. AM tot citit si nu-mi este foarte clar care este diferenta pentru mine ca intreprinzator si ce avantaj /dezavantaj am sau voi avea in viitor.