Eu nu am afirmat ca ar fi ceva gresit in aceste calcule, doar am aratat cu un exemplu concret cum este posibil ca un apartament cu centrala sa plateasca mai mult la caldura decat unul dotat cu repartitoare (asa cum se plang destui detinatori de centrala ca se intampla in blocurile in care locuiesc).
Din pacate ma vad nevoit sa va contrazic afirmatia de mai sus, cu un exemplu foarte clar inregistrat in asociatia noastra, la calculul de pe luna decembrie, la scara unde exista si centrale termice:
Apartamentele cu 4 camere de la etajele 1 si 2 sunt detinatoare de centrala termica si cum acolo sunt tevile mai groase, au coeficientul pentru tevi 0,482.
Pentru tevi s-au trecut 1597,150 unitati x 0,482 x 0,113309 (pretul care a rezultat pentru o unitate) = 87,25 lei (pentru tevi)
La asta s-au mai adaugat 17,32 lei pentru subsol si casa scarii si deci, in total fiecare din acele 2 apartamente cu 4 camare, cu centrala termica au avut de plata 104,57 lei.
Sa luam acum apartamentul cu 4 camere de la etajul 7:
1597,150 unitati x 0,284 (tevi mai subtiri) x 0,113309 = 51,44 lei + 17,32 = 68,76 lei (strict pentru acelasi lucru ca cel cu centrala de mai jos).
Omul a fost si extrem de econom si a consumat doar cateva unitati intr-un dormitor, pentru care a platit 6, 44 lei.
In final, un apartament cu 4 camere dotat cu repartitoare a platit 75,21 lei in total la caldura, iar unul de pe aceeasi coloana, cu centrala termica, 104,57 lei, numai pentru partea comuna.
Nu mai vorbesc de etajul 8 unde coeficientul pentru tevi este de 0,052, daca acolo nu locuieste nimeni sau locuieste unul la fel de "econom" se poate plati chiar si mult mai putin decat cel de la etajul 7.
Dupa cum se vede este perfect posibil sa existe astfel de "anomalii" cand oamenii duc economia la extrem.
Imi permit sa va dau eu un sfat, cu scuzele de rigoare pentru domnul Adrian, caruia i-a fost adresata intrebarea.
Cel mai simplu, daca sunt locatari in bloc, le scadeti persoane de la cotele de intretinere si daca nu se ajunge la suma cu care v-ati hotarat sa-i rasplatiti, le mai scadeti si cativa metri cubi de apa si e toata lumea multumita.
Nu costa doar 10 lei pe luna, dar din pacate pentru dumneavoastra majoritatea decide si cum majoritatea reprezinta 44 de apartamente din 54, nu prea aveti de ales decat din cele doua variante: ori va puneti toti centrala si debransati intreg blocul de la RADET, ori platiti ceea ce ramane dupa ce platesc ei cate 10 lei/apartament.
Pentru blocurile fara repartitoare nu exista reglementare pentru cota reprezentand parti comune, ea se stabileste de catre Adunarea Generala, un procent arbitrar.
Ca sa se monteze repartitoare in bloc, trebuie acordul Adunarii Generale, iar cum majoritari sunt cei cu centrale, cu siguranta nu-si vor da acel acord, ca sa fie apoi obligati sa plateasca conform ordinului 343/2010.
Dupa parerea mea cel mai bine ar fi sa va montati toti centrale, pentru ca in situatia prezentata nu aveti cum sa scadeti costurile, iar pretul gigacaloriei va creste foarte probabil iarna viitoare.
Asta credeti dumneavoastra, ca nu ati platit pana acum si pentru tevi, dar nu e chiar asa.
1. Perioada in care situatia in bloc era cea din constructie (toata lumea avea caloriferele originale si nimeni nu era debransat).
Valoarea totala a facturii venite de la furnizor se impartea tuturor in functie de cota indiviza (acea caldura totala consumata o cuprindea si pe cea din tevile de la subsol, caloriferele de pe casa scarii si tevile verticale din apartamente)
Dupa cum vedeti, in cota ce va revenea de plata era cuprinsa o parte si pentru tevi (doar ca nu se putea evidentia exact cat este suma, dar cu siguranta era consum si pe partile comune ce era platit).
2. O parte dintre proprietari s-au debransat si si-au instalat centrale individuale. Atunci a intervenit problema, cat la suta din valoarea totala a facturii o consideram pentru partile comune, iar restul consum individual.
Nefiind nimic prevazut in legislatie despre acest lucru, fiecare asociatie a considerat un procent arbitrar (in cele mai multe cazuri 10-15%) pe care l-au atribuit partilor comune si s-a impartit tuturor pe cota indiviza, urmand ca restul pana la 100% sa se distribuie numai celor ramasi bransati la sistemul contorizat.
Dupa cum vedeti si in aceasta situatie ati platit ceva pentru tevi.
3. Cei bransati la sistemul centralizat au decis sa-si repartizeze costurile cu ajutorul repartitoarelor pentru a putea face economii si sa apeleze la firme autorizate de catre ANRSC, care sa faca aceasta repartizare.
Pana in anul 2010 aceste firme au pastrat coeficientul pentru partile comune decis de catre asociatie, care era in cele mai multe cazuri mult subdimensionat fata de consumul real in aceste instalatii si ducea la marirea sumei de plata pentru cei ce foloseau mai mult caldura.
In anul 2010, ANRSC a emis ordinul 343 prin care elimina posibilitatea asociatiilor sa stabileasca un procent pentru partile comune, ci solicita inventarul fizic al instalatiei comune si montarea unui repartitor "martor" in subsol, astfel incat fiecare sa plateasca pentru tevi proportional cu numarul si diametrul tevilor care-i strabat apartamentul si nu toti egal (pe cota indiviza)
Ca o concluzie, intotdeauna s-a platit ceva pentru partile comune, iar felul in care calculeaza firmele de repartitoare in acest moment este efectul ordinului 343/2010 emis de ANRSC si publicat in Monitorul Oficial si nu "bunul plac" al cuiva, asa cum incercati sa sugerati in mesajul dumneavoastra.
Chiar daca vi se pare ciudat, acele tevi nu sunt "tevile voastre" ci sunt "tevile noastre", ele fac parte din proprietatea comuna, la fel ca subsolul, terasa, liftul, iar aceasta proprietate comuna este indivizibila si dumneavoastra veti avea o cota parte din acele tevi atat timp cat veti locui in acel imobil.
Veti scapa de "cota indiviza" si de tot ce tine de ea (reparatii si consumuri inregistrate in partile comune) numai daca va veti muta de la bloc la o casa, unde va va reveni sarcina sa acoperiti integral orice cost de reparatie si nu ca la bloc, "pe cota indiviza".
Daca dumneavoastra nu aveti tevi verticale ce trec prin apartamente, cota de parti comune este aceea pentru subsol si casa scarii, spuneti 4%, la noi a fost 5, 62%.
Diferenta este data de cat de mult folosesc oamenii caloriferele, iar cel putin la noi, foarte multi au preferat sa le tina inchise in luna decembrie (s-au facturat aproximativ 15 Gcal pentru 35 de apartamente, din care 27 locuite de 80 de persoane) si astfel unitatile consumate per total in apartamente au fost cu putin mai multe decat cele repartizate pentru coloanele verticale ce traverseaza apartamentele.
Nu mai spun ca cei care au ramas conectati la contorul comun de gaze al blocului au ajuns sa plateasca in jur de 41 de lei de persoana (mai sunt 20% din total fara contor individual, nimeni nu si-a montat centrala pe scara noastra desi toti avem 2 focuri aprobate, dar efectiv 4 apartamente locuite ce consuma pe contorul comun, efectiv se fura unii pe altii dar nu inceteaza sa tinda la zero unitati consumate desi ajung sa dea mai mult pe gaze decat ar da pe caldura individuala in conditiile in care platesc si subsol si tevi la fel ca toti ceilalti).
Pe luna decembrie, valoarea totala care s-a platit pentru subsol, casa scarii si tevile verticale, a reprezentat 46,21% din totalul facturii venite de la furnizor. A fost destul de aproape de valoarea din luna precedenta (cand a fost 45,54%)
La scara pe care locuiesc eu, procentul pentru parti comune ce se repartizeaza pe cota indiviza (pentru tevile din subsol si caloriferul din holul de la intrarea in bloc) a fost stabilit de catre firma care a facut inventarul la 5,56%.
In calculul pentru octombrie + noiembrie, cota ce a revenit pentru tevile verticale, ca procent din valoarea totala a facturii a fost de 39,98%.
Probabil ca in decembrie, ianuarie si februarie aceasta cota va fi mai mica, deoarece se vor consuma mai multe unitati in apartamente, iar consumul in tevile verticale este relativ constant.
Si eu cred ca este un procent destul de corect ales de catre asociatia dumneavoastra.
La noi in asociatie, desi procentul pentru partile comune ce se imparte pe cota indiviza este in jur de 5,5%(subsol si caloriferul din holul de la intrarea in bloc), adunat cu cel care a reiesit din totalul platit pentru tevile vericale (care conform ordinului 343 se asimileaza consumului individual) si care a fost de aproximativ 40% din valoarea totala a facturii, a rezultat un total de 45,5 %.