Situație de fapt: A încheie un contract de credit cu banca B. La un moment dat A nu mai poate plăti creditul la timp și B îi trimite o notificare prin care precizează ca respectivul contract e reziliat de plin drept și ca va începe executare silita. Acum faza de executare e innplin proces.
Întrebare: poate fi formulată o acțiune pe clauze abuzive chiar dacă contractul a fost reziliat de banca?
Vreau sa cumpar un teren pe care il am concesionat de la primarie. Primaria il da spre vanzare cu un pret X. Singura problema este ca terenul inca nu este intabulat, procedura de intabulare fiind in curs de derulare, iar consiliul primariei urmeaza sa aiba o noua sedinta in care exista o mare probabilitate ca sa se dea o noua hotarare in care pretul X sa il majoreze. As dori un sfat despre ce as putea sa fac sa cumpar terenul la pretul X initial, avand in vedere ca singura problema este intabularea in legatura cu terenul respectiv, as putea incheia un antecontract prin care sa avem stabilite toate elementele contractului, singura problema ramanand cea a intabularii urmand sa se rezolve ulterior astfel incat sa am siguranta platii terenului la pretul X? multumesc
Vreau sa cumpar un teren pe care il am concesionat de la primarie. Primaria il da spre vanzare cu un pret X. Singura problema este ca terenul inca nu este intabulat, procedura de intabulare fiind in curs de derulare, iar consiliul primariei urmeaza sa aiba o noua sedinta in care exista o mare probabilitate ca sa se dea o noua hotarare in care pretul X sa il majoreze. As dori un sfat despre ce as putea sa fac sa cumpar terenul la pretul X initial, avand in vedere ca singura problema este intabularea in legatura cu terenul respectiv, as putea incheia un antecontract prin care sa avem stabilite toate elementele contractului, singura problema ramanand cea a intabularii urmand sa se rezolve ulterior astfel incat sa am siguranta platii terenului la pretul X? multumesc
buna ziua
speta: A a concesionat un teren de la Primaria B pe 99 de ani. A a platit redeventa pe cei 99 de ani cand a concesionat. Acum, in 2014 Primaria B in consiliu au dat o hotarare prin care s-a permis cumpararea terenurilor de catre cei care au concesionat. A a hotarat sa cumpere terenul avand o casa construita pe acel teren. intrebarea mea este urmatoare: cine are obligatia legala sa intabuleze terenul: Primaria sau cel care a concesionat? care este temeiul legal?
multumesc pentru raspuns, ca sa fiu sigura ca am inteles art. 30:
in cazul erorii asupra tipicitatii:
- daca faptuitorul este in situatia unei erori invincibile: raspunderea penala este inlaturata si in situatia in care savarseste o infractiune intentionata si in situatia in care savarseste o infractiune din culpa
- daca faptuitorul este in situatia unei erori vincibile: raspunderea penala este inlaturata si in situatia in care savarseste o infractiune intentionata si in situatia in care savarseste o infractiune din culpa, dar numai in situatia in care fapta nu este incriminata in norma penala astfel, iar in situatia in care incriminata raspunderea va subzista.
in cazul erorii asupra caracterului imputabil:
- daca faptuitorul este in situatia unei erori invincibile: raspunderea penala este inlaturata si in situatia in care savarseste o infractiune intentionata si in situatia in care savarseste o infractiune din culpa
- daca faptuitorul este in situatia unei erori vincibile: raspunderea lui nu va fi inlaturata in nicio situatie, putand valora doar o circumstanta atenuanta judiciara cel mult?
corectati-ma daca am gresit ceva in vreuna din ipoteze.
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoştea existenţa unei stări, situaţii ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi faptelor săvârşite din culpă pe care legea penală le pedepseşte, numai dacă necunoaşterea stării, situaţiei ori împrejurării respective nu este ea însăşi rezultatul culpei.
- ce inseamna numai daca necunoasterea starii, situatiei ori imprejurarii respective nu este insasi rezultatul culpei? in ce situatie eroarea invincibila poate exonera persoana de raspunderea penala in cazul savarsirii unei infractiuni din culpa?
situatie: sotul X a recunoscut un copil din afara casatoriei, sotia Y dupa 1 an doreste insistent sa adopte copilul sotului, insa acesta nu doreste sa faca testul de paternitate nefiind tatal biologic al copilului si asta ar insemna ca nu s-ar indeplini conditia speciala impusa de legea adoptiei (art. 7 lit. k) prin care tatal e obligat sa faca testul. Ce poate face sotul X pentru ca sotia sa poata adopta copilul recunoscut de el?
imi poate explica si mie cineva acest articol, va rog?
ipoteza este cea cumva: A(detentor precar) chirias intr-un apartament face acte de rezistenta impotriva lui B(posesor), fiul lui C(adevaratul proprietar)?
am si eu o intrebare legata de concesionarea unui teren pe vechiul cod civil.
vreau sa cumpar un teren concesionat de tatal vanzatoarei,contractul de concesionare fiind incheiat inainte de intrarea in vigoare a NCC.
intrebarea mea este pot cumpara terenul pe care acum se afla o constructie(impreuna cu acea constructie, care a fost realizata de vanzatoare) de la vanzatoare?
care sunt posibilitatile mele pentru a ajunge la cumpararea valabila a terenului si a constructiei?
Am inteles asta...intrebarea era ce tip prezumtie nu opereaza....adica ma ...gandesc ca ar fi o prezumtie legala nu ar opera, dar poate gresesc mergand pe ideea ca de ex.la mostenire daca nu renunti expres se prezuma ca nu ai renuntat la drept insa daca sa zice
comostenitorul aduce o dovada contrara valabila si ar proba ca celalalt renuntase nu s.ar putea vorbi despre o prezumtie relativa? Sau treaba e simpla in fapt se neaga doar operativitatea prezumtiei legale?