avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate Adeleide

Activitate Adeleide

Răspuns la discuția Poate fi uzucapiune?
Asta-i intrebarea!...
Buna ziua

In anul 1981 tatal meu a cumparat o casa cu terenul aferen (480mp). Conform legilor de atunci terenul a trecut in proprietatea statului, ulterior tatal meu primind un titlu de proprietate pe acest teren. Langa proprietatea cumparata era un teren fara constructie (600mp). Tatal meu a tot incercat sa gaseasca proprietarii dar nu a reusit. Deoarece terenul era viran se presupunea ca el este proprietatea statului insa nici vecinii mai in varsta nu puteau spune cu certitudine acest lucru. Se stia despre teren ca era "parasit" de mai bine de 20 de ani. Tatal meu a extins curtea si pe acest teren, a ridicat niste ateliere si si-a desfasurat activitatea ani buni. Nici dupa 1989 nu a venit nimeni sa intrebe ceva despre aceast teren, nu exista nicio cerere de revendicare, nici un proces. A incercat sa plateasca la taxe si impozite dar i s-a spus ca respectivul teren nu exista (!).
In situatia data poate invoca uzucapiunea? Cum ar trebui sa procedeze? Daca nu poate invoca uzucapiunea ce ar trebui sa faca?

Va multumesc
Din ce am vazut in Codul Fiscal (art.141 alin (2) lit e) ) aceasta operatiune ar fi scutita de plata TVA...

ART. 141 Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
...e) arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, cu următoarele excepţii:

1. operaţiunile de cazare care sunt efectuate în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

2. închirierea de spaţii sau locaţii pentru parcarea autovehiculelor;

3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;

4. închirierea seifurilor;
Am si eu o problema asemanatoare:
Mergeam cu fratele meu (el conducea, eu eram in dreapta) pe o strada principala. Din dreapta, de pe o straduta care avea un indicator cu "cedeaza trecerea", ne-a iesit in fata o masina condusa de o cucoana ce vorbea la telefon si care abia a schitat un gest de franare. A oprit dincolo de jumatatea intersectiei. Fratele meu a tras stanga cat a putut si, din pacate, s-a urcat pe trotuarul din stanga. Bordura, ca orice bordura bucuresteana, extrem de inalta. Fratele meu si-a distrus fata masinii dar nu a atins masina care i-a taiat fata. Ca sa fie omleta mai stufoasa masina respectiva era de la corpul diplomatic. Cucoana s-a dat jos din masina, a vorbit in continuu la telefon, dupa 10 minute cineva i-a adus un copil de la un club de tenis unde ea intentiona sa intre, s-a urcat in masina si a plecat. Mentionez ca nimeni nu a intrat in vorba cu ea, nu a fost amenintata in vreun fel, desi, atunci cand s-a urcat pe trotuar, fratele meu era sa intre in doi baieti care stateau pe o banca si care in momentul imediat urmator au sarit la el.
Dupa vreo alte 5 minute a venit si un politist de la rutiera, s-a uitat putin in jur, a ascultat martorii, s-a interesat daca s-a daramat vreun stalp si apoi a plecat mentionandu-ne ca atata timp cat cealalta masina nu are nicio avarie nu are ce sa faca.
Fratele meu nu are casco pe masina si, in plus, acea masina este folosita pentru activitatea de taximetrie (asta fiind job-ul lui). Ca atare, cele 2-3 saptamani cat va dura reparatia el nu va produce niciun venit. Faptul ca are si doi copii mici nici nu mai stiu unde intra in ecuatie.
In concluzie, are vreo solutie sa recupereze ceva din pierderi? Stiu ca astia cu corpul diplomatic omoara oameni si scapa basma curata dar, totusi?...
Răspuns la discuția uzucapiune
In 1981 bunicul meu a cumparat pe numele lui si cu toate actele in regula o casa la curte unde s-au mutat parintii mei. Tatal meu s-a angajat la o cooperativa mestesugareasca si lucra la domiciliu. Langa curtea parintilor era un teren viran al carui propietar murise de multa vreme si nu se stia nimic de mostenitori. Acest teren a fost preluat (nu stiu daca este termenul corect?) de respectiva cooperativa mestesugareasca si acolo tatal meu si-a construit un atelier. In 1991 cooperativa mestesugareasca s-a desfiintat iar tatal meu si-a facut firma lui preluand in activele societatii atelierul construit. S-ar putea obtine un act de proprietate pe acel teren? Atelierul exista si functioneaza si azi iar tatal meu locuieste tot acolo.

Va multumesc
Care este situatia unei sentinte penale prin care este prevazuta si plata unor daune? Cum se calculeaza in acest caz termenul de prescriptie?

In ce caz se aplica prevedereile art 389 Cod procedura civila - "Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei."?
Va multumesc.
In cazul unei persoane juridice care inchiriaza un spatiu pe care-l detine si care are dreptul de a inchiria acest imobil se factureaza cu TVA?
Din ce am vazut in Codul Fiscal (art.141 alin (2) lit e) ) aceasta operatiune ar fi scutita de plata TVA...
Eu (persoana fizica) primesc lunar factura pentru chirie cu un TVA inclus. Este corect?
Offf... Va multumesc!
Nu ma pot "agata" de faptul ca in toate declaratiile pe care le-am dat din 2004 pana in 2010 am specificat faptul ca nu mi s-a dat salariu si chiar am cerut insistent verificarea acestui lucru? Cei care au cercetat/judecat acest caz nu trebuiau sa cerceteze toate aspectele?
In 2009, cand am solicitat copiile contractelor si ale statelor cineva de acolo nu trebuia sa sesizeze ca acestea nu exista?
Imi cer scuze pentru insistenta...
Buna seara! Va rog mult, am nevoie de o indrumare din partea dvs.

In mai 2002 am inceput sa lucrez fara contract de munca la un patron ce detinea 3 firme. Ne-am inteles atunci pe un salariu lunar de 150 EUR/firma, salariu pentru care eu urma sa aduc de pe firma mea niste facturi de diverse prestatii. Atunci nu stiam ca in spatele unor facturi de prestatii trebuie sa se faca un contract si nici patronul respectiv, nici contabilul acestuia nu mi-au spus nimic. Lucrurile s-au desfasurat astfel pana in octombrie 2003. Din noiembrie 2003 patronul, vrand sa ma treaca pe alta functie, mi-a facut contract de munca pentru 2 ore, cu salariu minim, pe 4 din firmele sale. Eu primeam tot 150 EUR/firma si aduceam in continuare facturi. La inceputul lui 2004 am aflat de necesitatea acelui contract de prestari servicii, i-am solicitat patronului sa il facem si pe perioada trecuta si am refuzat sa-i mai aduc facturi pana nu se facem acel contract. Acest lucru l-a enervat foarte tare deoarece i se parea o mare neobrazare din partea mea sa-i pretind acest lucru si a luat refuzul meu drept o amenintare. Nu a vrut sa-mi dea salariul si tichetele de masa pe decembrie 2003 si ianuarie si februarie 2004. La sfarsitul lui februarie 2004 mi-am inaintat demisia si am plecat.
In iulie 2004 am fost chemata la politie deoarece el ma reclamase ca introdusesem fraudulos acele facturi si ca am sustras banii din firme semnand in numele lui. Plata facturilor s-a facut prin banca eu neavand drept de semnatura. Toti cei care lucrau la contabilitate in respectivele firme au dat declaratii ca nu stiu nimic despre acele facturi. In urma expertizei grafologice a rezultat ca “semnatura seamana cu a persoanei imputernicite dar nu se poate preciza cine a efectuat-o”. A urmat un proces lung care s-a terminat in 2010 eu obtinand o condamnare cu suspendare pentru delapidare si obligatia de a-i plati sumele “sustrase” actualizate cu rata inflatiei. Acum cateva zile am primit somatia pentru executare silita. Suma este astronomica.

As dori sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari: as avea vreo sansa daca as deschide in acest moment un proces pentru plata salariului pentru perioada lucrata? Stiu ca au trecut mai mult de 3 ani de cand s-a intamplat situatia, dar eu am solicitat astfel de dovezi (pentru plata salariului) pe tot parcursul procesului penal (ultima data in noiembrie 2010) si nu mi s-a dat niciun raspuns. Atat organul de cercetare cat si instanta au considerat ca aceste dovezi sunt neconcludente. In cursul procesului atat patronul cat si ceilalti salariati au declarat ca am lucrat fara forme legale in acea perioada. Totodata in iunie 2009 am primit de la 3 din cele 4 firme decizia de incetare a contractului de munca, decizie in care nu-mi este precizat un termen de contestare. Aceste decizii s-au nascut in urma cererilor mele la ITM pentru copii de pe contracte si de pe statele de salarii. Contracte am obtinut, statele mi s-a raspuns ca nu exista.

Ce sfat imi dati?

Va multumesc din suflet!