avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Activitate elena2011

Activitate elena2011

Discuție Indemnizatie
Buna seara!
Va rog frumos:
Sunt in concediu crestere copil pana la 2 ani(martie 2020). In august a.c. voi naste cel de-al doilea copil.
1.In cate zile de la nastere trebuie sa depun actele pentru indemnizatie crestere pentru cel de-al doilea?
2. Voi primi in continuare indemnizatie pana la implinirea varstei de 2 ani a primului copil?
3. Pentru cel de-al doilea voi primi din august 2019 pana in august 2021?
4. Cand am depus dosarul pentru indemnizatie-primul copil,am declarat ca o luna din concediu ii revine tatalui. Mai este valabil acest lucru pentru acum daca se naste cel de-al doilea copil? Sau aceasta luna de concediu ii va reveni la implinirea a doi ani a celui de-al doilea?
Multumesc anticipat!
Multumesc mult!
Inca o intrebare. Stiu ca unul din actele pe care trebuie sa le depun la dosar este decizia de suspendare a contractului de munca. Am nevoie de aceasta decizie de la ambele locuri de munca sau doar de la ultimul?
Multumesc anticipat!
Buna ziua!

Urmeaza sa nasc in luna februarie a.c. Pana la data de 30.06.17 am avut un loc de munca. De la 1.07.17 m.am angajat in alta parte,pana in prezent.
1. Eu am lucrat doar 2 ore pe zi. Din informatiile pe care le detin pana in prezent stiu ca indiferent de nr orelor lucrate beneficiez de indemnizatie crestere copil. S.a schimbat ceva intre timp? Daca beneficiez,care este suma primita?
2. Cand voi depune dosarul pentru indemnizatie CC trebuie sa aduc adeverinte(ca am realizat venituri impozabile) de la ambele locuri de munca?
3. Daca da,de la primul loc de munca cate luni trebuie trecute pe adeverinta?
4. Daca aduc adeverinta si de la primul loc de munca, e bine sa o cer inca de pe acum sau sa astept pana in momentul depunerii dosarului? Intreb pentru ca as vrea sa.mi strang actele din timp si sa stiu daca e vreo problema ca cer aceasta adeverinta prea devreme.
Cu multe multumiri!
Buna ziua!

Imi platesc o carte de munca,pentru care am optat sa cotizez la stat pt 2 ore/zi,ceea ce inseamna cca 150 lei/luna.
Am inteles ca de la 1.06 a.c. legea presupune ca indiferent de nr orelor de lucru prestate,contributia sa fie aceeasi(adica cca 800lei/luna).
Existe vreo cale de a-mi plati in continuare contributia,fara a merge la serviciu, dar in acelasi timp sa.nu platesc aceasta suma enorma? Ma pot angaja in alta parte?
Mentionez ca,momentan, nu pot merge la serviciu,intrucat am 4 copii cu varsta sub 10 ani si nu am cu cine sa-i las.si nici after school/cresa nu imi pot permite.
Multumesc.anticipat pt rasluns!
Buna seara,

Situatia mea se prezinta astfel:

Pentru primul copil am beneficiat de indemnizatie pe baza diplomei de absolvire a facultatii, pana in noiembrie 2010. Din 5 decembrie m-am angajat. Voi naste al doilea copil in iulie. In oug 158 la cap I ( Dispozitii generale) art. 7 scrie: "Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical." Sa inteleg ca eu pot sa imi iau concediu medical abia de la 5 iunie? Apoi, voi depune dosarul pentru acordarea indemnizatiei pe la inceputul lui octombrie? Este obligatoriu acest concediu?

Multumesc anticipat. Numai bine.
Buna ziua,

Urmeaza sa nasc in iulie si as dori sa adresez cateva intrebari cu privire la necesarul de acte pentru concediu:

1. cand trebuie sa iau concediul medical de la medicul de familie?
2. daca lucrez in provincie, unde trebuie depus dosarul pentru acordarea indemnizatiei de crestere copil? In orasul respectiv sau in Bucuresti?
3. la cat timp dupa nastere trebuie depus dosarul pentru ICC?

Va multumesc anticipat
Răspuns la discuția impozit suplimentar pe cladiri
Kyandra a scris:

Mama dvs. nu a dobandit dreptul de proprietate prin mostenire, ci ca reconstituire a acestuia, in baza legii 10/2001 (chiar daca, initial, apartamentul a fost mostenit de la X). Ca urmare, nu se incadreaza in scutirea prevazuta de Codul Fiscal.


Dreptul de proprietate este prin mostenire, procesul de restituire in baza legii 10 nefiind altceva decat o confirmare a acesteia(a proprietatii). Mama mea a fost pusa in posesie in baza unui testament de mosternitor, legea 10 reglementand o situatie in care aceasta proprietate era doar pusa la indoiala intr-un anumit context.

Deci am rezerve ca asa ar sta lucrurile, cum le prezentati dvs. Astept totusi parerea unui specialist in domeniu.

Multumesc!
Buna ziua,

Locuiesc intr-un apartament, care in urma cu cativa ani a fost ocupat in mod abuziv de un chirias. Pe baza legii nr.10, mama mea a recastigat in instanta acest apartament. Mentionez ca, acest apartament era si este o mostenire a mamei mele. In ceea ce priveste impozitul majorat, suntem scutiti de plata acestuia? Apartamentul nu este mostenit de la parinti sau vreo alta ruda. Am citit ca locuintele mostenite sunt scutite de la plata impozitului majorat. Intra la scutire si cele mostenite de la o terta persoana sau trebuie sa fie mostenite de la parinti, rude?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat. Toate cele bune!
Buna ziua!

Revin cu problema mea. Din 28 noiembrie 2010 nu mi se mai acorda indemnizatie pt crestere copil, intrucat acesta a implinit 2 ani (mentionez ca am beneficiat de indemnizatie pe baza diplomei de licenta). Acum, urmeaza sa nasc al 2-lea copil in iulie 2011 si, pentru a putea beneficia de aceasta indemnizatie m-am angajat incepand cu 5 decembrie 2010. In art. 4 al OUG 111/2010 se precizeaza:
"(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6)."
Nu inteleg: daca m-am angajat de pe 5 decembrie beneficiez de indemnizatie? Intreb aceasta pt ca la alin 1 se spune: "solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga."(din care eu inteleg existenta unei continuitati intre primirea indemnizatiei pt cresterea primului copil si angajare), iar la alin 2 :"prin fractiune de luna se intelege........ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6)."
Avand in vedere ca ma incadrez la alin 5. al art 2 (am primit indemnizatie pe baza unei diplome), alineat despre care in art. 4 apare precizarea "luna intreaga", in acest caz perioada "lipsa" 29 noiembrie-4 decembrie ma poate da inapoi de la primirea acestei indemnizatii pt al 2-lea copil? In alin 2 al art 4 apare "fractiunea de luna". Sunt nelamurita.

A doua intrebare se refera la art. 4 alin 3:
"Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2)." Ce constituie aceasta exceptie? Poate fi, de exemplu, in cazul meu o angajare de pe 27 decembrie(sa zic) si aceasta sa fie fractiune de luna?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.