avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Activitate zanu

Activitate zanu

Răspuns la discuția Programatori - impozit
M-am lamurit

Pentru cei interesati

Art 55 alin (4) Cod Fiscal:
"l) veniturile din salarii, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator; încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi al ministrului finanţelor publice;"

Multumesc
Buna ziua,

In baza carei legi programatorii sunt scutiti de la plata impozitului?

Multumesc,
Buna ziua,

Care este minimul bazei lunare de calcul a unui concediu medical pentru incapacitate temporara de munca dupa revenirea din concediu crestere si ingrijire copil?
Este salariul minim sau 1,2 din indicatorul social de referinta?
In ambele cazuri, m-ar interesa si o baza legala.

Multumesc,
In regula, insa daca asupra concediilor medicale nu se retine contributia de asigurari de sanatate, de ce ar intra in baza de calcul a concediilor medicale din accident de munca?

Pe de alta parte 346/2002 prevede: "Art. 20. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se calculeaza ca medie a veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului, respectiv a veniturilor stipulate in contractele individuale de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale"

Acum, asupra concediilor medicale non-accident de munca se retine contributia la accidentele de munca (Baza de calcul o constituie potrivit art. 296 indice 5 alin. (5) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.)

Se poate interpreta de aici ca in baza concediilor medicale din accidente de munca intra si concediile medicale non-accident de munca?


Mi-ar fi foarte utila o baza legislativa.
Va multumesc
Multumesc pentru raspunsul prompt insa, exista o baza legala din acest punct de vedere? Pana in acest moment am luat in considerare sintagma venit brut realizat, in care nu intra concediile medicale.
Multumesc
Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediile medicale accident de munca boala profesionala (cod 03, respectiv 04) include indemnizatiile pentru concediile medicale prevazute de OUG 158/2005 (ex. cod 01, cod 06)? Indiferent daca aceste indemnizatii sunt platite de angajator sau de stat? In OUG 346/2002 se specifica Art. 33 (1) Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului. Pot fi considerate aceste indemnizatii (concedii medicale cod 01, 06) ca facand parte din venitul brut realizat, respectiv si zilele acestor medicale ca fiind asimilate stagiilor de cotizare pentru accidente de munca si boli profesionale?
M-am exprimat gresit.
Conform HG 791_2010 - norme la OUG 58_2010, obligatia privind declararea, calculul retinerea si plata contributiilor (CAS, CASS, somaj, impozit) a fost transferata asupra beneficiarului de venit (persoanei fizice).
Conform OUG 82_2010 obligatia privind declararea, calculul retinerea si plata contributiilor (CAS si somaj) revine platitorului de venit (persoanei juridice).

Obligatia privind declararea, calculul retinerea si plata contributiei CASS si a impozitului revine tot beneficiarului de venit?
Buna ziua

Persoanele incadrate in baza contractelor de drepturi de autor se iau in calcul la stabilirea numarului mediu de salariati (necesar contributiei la fondul de handicap)?

Multumesc
Buna ziua
In lumina ultimelor modificari aduse de OUG 82/2010, obligatia calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale (CAS si somaj) revine platitorului de venit in cazul veniturilor din drepturi de autor, drepturilor conexe si conventiilor civile.

Platitorul de venit va retine siCASS-ul, impozitul?
Acestor persoane (drepturi de autor, drepturi conexe, conventii civile) platitorul de venit va retine si contributiile societatii (CAS, contributia la accidente de munca, somaj, contributia la fondul de garantare, CASS, contributia pentru concedii si indemnizatii, comisionul ITM)?
Mi-ar fi foarte util daca ati putea preciza si o baza legala.

Va multumesc
Răspuns la discuția Sunt obligata sa demisionez
Angajatorul (sau companie externalizata) este obligat sa puna la dispozitia anagajatilor (suportand costurile) echipamente de protectie (echipamente de lucru - in functie de activitate) pentru a proteja sanatatea, securitatea si integritatea lucratorilor.
Angajatul este obligat sa le poarte/utilizeze.
In cazul in care angajatorul primeste un control din partea Inspectiei Muncii, va fi sanctionat contraventional daca dumneavoastra nu purtati acest echipament pe motivul ca risca sanatatea si securitatea angajatilor.