As dori sa stiu daca pot incheia un contract individual de munca in care salariul brut plus bonurile de masa sa cumuleze suma de 800 lei. Spre exemplu, un salariu de 605 lei brut plus bonuri de masa in valoare de 195 lei care totalizeaza 800 lei. Este corect si legal acest lucru?
Un cetatean membru al unui stat UE se angajaeaza ca si un cetatean roman. Nu are nevoie de carte de rezidenta .
Un Revisal se poate inregistra acest salariat, dar nu si in declaratia D112 care necesita obligativitatea CNP-ului.
Cum inregistrati dumneavoastra in Revisal acest membru al UE? La rubrica CNP ce scrieti? Noi nu am reusit sa facem acest lucru, ne da eroare.
Multumesc,
Un cetatean din Spania s-a prezentat la noi la interviu si dorim sa il angajam. Problema este ca la completarea registrului de evidenta al salariatilor ne apare o eroare la introducerea datelor din cartea sa de identitate. Mentionez ca cetateanul nu are acea carte de rezidenta cu codul numeric personal pe teritoriul Romaniei care ne permite fara probleme inregistrarea in Revisal.
Imi puteti spune va rog cum ii putem inregistra un contract de munca acestui cetatean? Care sunt pasii ce trebuie urmati?
Avem o angajata pe perioada determinata in societate pana la data de 31.08.2013. In luna iulie, angajata respectiva o sa intre in concediu prenatal. As dori sa stiu daca societatea poate sa ii inceteze de drept contractul in data de 31.08.2013 sau nu ii permite legea. Noi am vrea sa ii mai prelungim o luna contractul ca in momentul in care naste sa fie asigurata si apoi sa ii incetam contractul de drept. Este legal acest lucru?
As dori sa stiu cum trebuie procedat in situatia in care externalizezi partea de resurse umane dintr-o firma.
1.Se face un proces verbal de predare-primire?
2. Trebuie anuntat la itm faptul ca se ocupa o firma specializata de partea de resurse umane?
Urmeaza sa angajam in societate un cetatean din Columbia si unul din Argentina, amandoi au permis de sedere pe timp indelungat intrucat sunt casatoriti cu romance.
As dori sa stiu care sunt obligatiile angajatorului intr-o asemenea situatie. Trebuie transmise notificari catre ITM sau Biroul de Imigrari? Ce trebuie facuta in aceasta situatie pe langa incheierea contractului individual de munca?
Am o salaraiata insarcinata care in luna iunie a prezentat un concediu medical la servici (ea fiind insarcinata in luna a VIII a de sarcina in iunie) cu codul de indemnizatie 08 sarcina si lauzie. Problema este ca i s-a prelucrat concediul medical in mod normal, contractul nu i-a fost suspendat. Ce se intampla in aceasta situatie? mentionez ca luna aceasta (iulie), ea ne-a adus pe data de 06.07.2012 un alt concediu medical valabil in perioada 01-31.07.2012 cu acelasi cod de indemnizatie 08 si nu stim cum sa procedam in acest moment. Trebuie sa-i suspendam contractul conform art 50 din codul muncii? De asemenea, mentionez ca angajata are un contract pe perioada determinata ce urmeaza a inceta de drept in data de 31.08.2012. Intrebarea este: trebuie sa ii suspendam contractul acum? Trebuia sa il suspendam din iunie? Care sunt masurile ce se impun a fi luate la ora actuala? Este prima angajata insarcinata in aceasta firma si avem nevoie de ajutor sa rezolvam aceasta problema legala.
As dori sa stiu daca modelul contractului individual de munca din 01.05.2011 este acelasi cu cel din 14.06.2011. Cel din 14.06.2011 are toate modificarile stipulate dar nu stiu daca toate aceste modificari erau prevazute inca de la 01.05.2011. Ideea este ca am vazut contracte diferite la societati diferite si nu stiu daca am procedat corect. Am vazut contracte de la inceputul lui iunie unde deja era schimbata sintagma "permis de munca", era introdus alineatul F1 cu criteriile de performanta, fusese eliminata partea cu fractiunea de norma de minim 2 ore, etc. Intrebarea mea este daca aceste modificari trebuiau sa apara de la 01.05.2011. Mentionez ca modificarile cu schimbarea preavizului, cu obligatiile si drepturile angajatorului le-am stipulat dar nu si celelalte. Sau mai bine spus cum arata un contract la 01.05.2011 si cum arata contractul la 14.06.2011. Sunt diferite? Stiu ca exista un nou ordin ce a fost publicat in Monitorul oficial pe 14.06.2011.
Va rog a-mi preciza daca criteriile de performanta trebuie sa le scriu exact in contract sau pot sa le pun doar in fisa postului care e parte integranta a contractului de munca?