avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1834 soluții astăzi
Forum Activitate Cornelia.Elena

Activitate Cornelia.Elena

Multumesc!
Buna ziua,

In cazul in care trebuie platita o pensie de intretinere de la data introducerii actiunii, se calculeaza pe luna respectiva intreaga sau pe numarul de zile de cand s-a introdus actiunea si pana la sfarsitul lunii.
Concret: pensia alimentara a fost stabilita in suma de 500 lei pe luna, de la data actiunii (15 iunie 2018). Se calculeaza luna iunie intreaga sau jumatate?

Va multumesc
Discuție Uzucapiune?
In anul 1978, doua persoane (sot si sotie) cumpara, prin ICVL, in rate, o locuinta cu doua camere, in Bucuresti. In anul 1987, cele doua persoane divorteaza, dar nu fac partaj pe locuinta, care nu era inca achitata. In anul 1991, fosta sotie decedeaza si nu deschide nimeni succesiune dupa defuncta, pana in prezent.
In anul 1992, titularul de contract, ramas in viata, achita integral locuinta, dar nu este proprietar de drept decat pe ½ din apartament. Ce poate face in prezent pentru a deveni proprietar legal al intregii locuinte? Are sanse intr-un proces de uzucapiune?
Va multumesc.
Am formulat o contestatie la executarea silita a unui contract de credit prin care am solicitat anularea tuturor actelor de executare, precum si a titlului executoriu, respectiv contractul de credit.
Printre altele, am mentionat depasirea cheltuielilor de executare, calcularea gresita a penalitatilor si a dobanzilor, precum si clauze contractuale abuzive. De asemenea, am precizat si ca semnatura mea nu se regaseste pe fiecare pagina a contractului de credit.
La primul termen de judecata, partea adversa nu s-a prezentat, depunand o cerere de amanare in vederea incercarii unei reconcilieri. A doua zi, am primit prin posta o invitatie la mediere avand ca obiect conflictul care constituie obiectul dosarului, mediere care va avea loc la sediul partii parate (banca).
Ce consecinte juridice are acceptarea sau refuzul meu de a participa la aceasta sedinta ?
Se pot folosi de acest lucru in instanta in favoarea lor ?
Daca merg la mediere am mai multe sanse sa se inceteze executarea silita decat in justitie ?
Răspuns la discuția succesiune - partaj
In sfarsit, am intrat in posesia hotararii judecatoresti data de instanta in cazul prezentat mai sus, dupa mai mult de patru luni de la pronuntare.
Pentru a fi de folos si altor persoane, care se pot confrunta cu o situatie asemanatoare, am sa redau mai jos modul in care a fost solutionata aceasta actiune introdusa:
- pentru stabilirea calitatii de mostenitori a celor doua parti, dupa decesul ambilor parinti, si
- pentru partajarea masei succesorale.

1. La primul termen de judecata, instanta a constatat neindeplinirea procedurii prealabile privind succesiunea si a solicitat depunerea incheierii notariale privind verificarea deschiderii succesiunii, precum si justificarea valorii taxei de timbru achitate, printr-o o adeverinta de la notariat care sa mentioneze valoarea bunurilor care urmeaza a fi partajate

2. Pana la urmatorul termen acordat, am indeplinit cerintele instantei, respectiv am depus incheierea notariala si precizarea modului in care am estimat valoarea bunurilor la care am timbrat, insotite de copii dupa listele de expertize.
Avand in vedere ca existau premisele ajungerii la o intelegere privind partajarea, am decis sa apelam la ajutorul unui mediator, careia ii multumesc pe aceasta cale, o doamna extraordinara, cunoscuta foarte bine pe acest forum, care ne-a ajutat foarte repede sa rezolvam conflictul si sa incheiem un acord de mediere.

3. La al doilea termen, am instiintat instanta ca am apelat la mediator si am prezentat acordul de mediere incheiat, impreuna cu celelalte documente (proces verbal, contract de mediere). Instanta a luat act de acest lucru, a intrebat partile daca acel acord reprezinta vointa lor si a ramas in pronuntare. Tot la acest termen (ultimul) am depus cerere de restituie a taxei de timbru, in baza art. 63, alin. 2 din Legea nr. 192/2006.

Instanta a amanat de doua ori pronuntarea, dar in final a admis cererea, constatand intervenit intre parti acordul de mediere, consfiintand invoiala partilor astfel cum a fost cuprinsa in acordul de mediere, precum si restituirea taxei judiciare de timbru.

Per total, costurile acestei actiuni au fost de aproximativ 1000 lei (costuri notariale pentru procura si procedura prealabila, mediator, legalizari, consultanta), fara a lua in calcul taxa judiciara de timbru, care va fi restituita.

Ca o concluzie, pot spune totul s-a rezolvat favorabil, intr-un timp relativ scurt si cu costuri reduse, avand in vedere ca la notar, daca nu ar fi existat neintelegeri, s-ar fi dezbatut doua succesiuni, din care una cu termen depasit (s-ar fi platit impozit pentru aceasta), iar pentru iesirea din indiviziune, ar fi fost nevoie de cadastru si intabularea bunurilor, care necesita timp si bani, plus de inca un onorariu notarial.
Am facut contestatie la executarea silita si am depus actunea la instanta de domiciliu. La primul termen, instanta a invocat din oficiu exceptia de necompetenta.
Ce se intampla in acest caz ?
Instanta sesizata in mod gresit declina competenta catre instanta competenta ? In aces caz, voi fi citata pentru termenul stabilit de catre instanta competenta ?
Sau trebuie sa formulez personal alta actiune la instanta competenta ?
Daca am platit taxa judiciara de timbru in aceasta instanta, mai trebuie sa timbrez si la instanta competenta ?

Va multumesc
Răspuns la discuția succesiune - partaj
Multumesc.
Multumesc.
In anul 2008 am contractat un credit la o banca, ale carui rate nu am putut sa le platesc incepand din iunie 2009. Am incercat sa negociez cu banca, in vederea unei reesalonari, dar nu am avut succes, desi am demonstrat cu inscrisuri ca nu cu rea vointa ma sustrag platilor.
Mi s-a comunicat verbal ca voi fi executata silit. Ceea ce s-a si intamplat.
Acum cateva zile am primit de la un birou executor judecatoresc o comunicare privind infiintarea propririi asupra conturilor mele.
Aceasta comunicare este insotita de actele care au stat la baza infiintarii propririi, si anume:
- contractul de credit,
- proces verbal onorariu, incheiat la data de 16.02.2011,
- proces verbal cheltuieli executare, incheiat la data de 16.02.2011,
- incheiere de incuvintare executare silita - 29.07.2010 - jud. S3
- incheiere de incuvintare executare silita - 17.11.2010 - jud. S1

Mentionez ca in aceasta comunicare (adresa) data pronuntarii primei incheieri de incuvintare executare silita este gresita, in sensul ca pe comunicare scrie 27.07.2010, iar in incheiere este 29.07.2010.

Cele doua instante de judecata se afla, una pe raza adresei biroului executoriului, iar cealalta pe raza adresei bancii creditoare. In continutul incheierilor se mentioneaza
"Incuvinteaza executarea silita........datorate debitoarei de tertii popriti cu sediul in sectorul 3 (respectiv sector 1)". Ce inseamna tertii popriti ?
Vreau sa va intreb de ce a fost nevoie de doua incheieri, emise de judecatorii diferite, pentru acelasi credit si bazate pe aceeasi cerere (1046 din 2009) a biroului executorului judecatoresc ?
Unde ar trebui sa contest aceasta executare ? La ambele instante (sector 1 si 3) ?
Trebuie sa platesc o cautiune ? Ce sanse de reusita am daca fac contestatie la executare ?

Va multumesc
In luna noiembrie 2010 am introdus o actiune de partaj judiciar in cazul unei mosteniri.
Actiunea a fost formulata pe doua capete de cerere - stabilirea calitatii de mostenitori si partajul.
Am timbrat la valoarea indicata verbal de un notar, pe baza listelor de evaluare din anul 2010.

La termenul din ianuarie, instanta a hotarat ca nu a fost indeplinita procedura preliminara (conform noilor prevederi din 25 noiembrie 2010 privind mica reforma in justitie) si acorda un termen pentru a se depune o incheiere notariala privind aceasta procedura.
De asemenea, a fost solicitata o dovada a stabilirii valorii bunurilor care urmeaza a fi partajate. Mai precis, judecatorul s-a exprimat "o adeverinta de la notariat care sa mentioneze valoarea bunurilor". Am solicitat aceasta adeverinta la mai multe cabinete notariale si mi s-a spus ca nu elibereaza asa ceva, ca doar daca deschid succesiunea mi se evalueaza masa succesorala.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Avand in vedere ca dosarul a fost depus in anul 2010, evaluarea bunurilor poate sa se faca pe baza listelor de evaluare din 2010 sau trebuie sa ma raportez la anul 2011 ? Concret, pot depune la dosar copii dupa listele cadru de expertize valabile in 2010 ? S-au trebuie sa platesc un evaluator autorizat care sa evalueze bunurile acum in 2011?
2. In cazul in care depun pana la al doilea termen actele solicitate de instanta, ce anume ar mai putea solicita judecatorul ?
3. Daca reusesc sa ma inteleg cu celalalt mostenitor pana la al doilea termen si depunem un contract de tranzactie, procesul se poate termina la acest termen ? Si pot solicita restituirea unei parti din cei 3% reprezentand taxa de timbru ?

Va multumesc,