Buna ziua. As dori sa stiu care este procedura in cazul in care un parinte a decedat, a lasat testament notarial prin care specifica faptul ca lasa toate bunurile mobile si imobile unuia dintre copii, iar ceilalti 2 copii dintr-o casatorie anterioara refuza sa dea declaratie prin care fie accepta fie renunta la cota parte care le revine? Ce se poate face in acest caz? Copilul in favoarea caruia s-a facut testamentul ar dori sa vanda o parte din bunurile imobile, insa nu poate in absenta acestor declaratii. Trebuie asteptat un termen de 1 an dupa care poate face certificatul de mostenitor intrucat fratii nu si-au exprimat dorinta de acceptare sau refuz a mostenirii?
Buna seara. Poate intrebarea mea o sa va para ciudata, insa as vrea sa stiu cum as putea intra in posesia unei poze cu bunicul meu. El este decedat din 1943, si nu am decat foarte putine date despre el. De fapt, stiu doar cum se numea, luna si anul cand a murit, localitatea unde s-a nascut si a trait si numele parintilor sai. Ma gandisem sa solicit informatii la arhiva din judet (nu mi-au raspuns la cerere), insa nici de acolo nu pot obtine o fotografie.
Va rog sa nu imi spuneti sa caut pe la rude, ca am cautat deja.
Buna seara. As dori sa stiu daca pot solicita exhumarea bunicului meu. Tatal meu, desi nu are dovezi certe, ci doar ceea ce i-au spus alti oameni atunci cand tata avea vreo 10 ani, este convins ca tatal sau a fost ucis de catre un vecin, prin aplicarea unei lovituri de baros in cap. Daca as reusi exhumarea bunicului, mort in urma cu 74 de ani, in urma verificarii medicului legist, cu siguranta as putea afla adevarul. Puteti, va rog, sa imi spuneti procedura prin care as putea obtine acordul privind exhumarea? Si ce costuri ar presupune? Multumesc.
Buna ziua,
Mama mea beneficiaza de pensie de invaliditate in valoare de 116 lei, la care se adauga diferenta de pana la 400 lei (pensia minima). Asadar, indemnizatia sociala + pensia = 400 lei. Azi a primit si certificatul de handicap grad mediu (grad III = 39 lei). As vrea sa va intreb daca in acest caz indemnizatia sociala pe care o primeste in prezent se va anula sau o sa continue sa o primeasca alaturi de pensie, plus magnifica suma de 39 lei, indemnizatia de handicap.
Va multumesc.
Buna ziua,
Sunt PFA (traducator) si as dori sa stiu daca pot sa ma angajez cu contract la mine. Suna bizar, insa as vrea sa stiu daca exista aceasta posibilitate. De asemenea, daca fac un contract de comodat pentru apartamentul pe care il detin, si unde imi desfasor si activitatea, cat anume pot deconta din cheltuieli (intretinere, curent, internet etc.)?
Si, inca ceva, daca apartamentul este cumparat prin credit bancar, pot sa scad dobanzile aferente creditului? Cat la %?
Multumesc.
Buna seara,
Am revenit la serviciu acum doua zile din CIC, iar angajatorul mi-a dat sa semnez actul aditional la contractul de munca, insa se pare ca voi primi acelasi salariu pe care l-am avut inainte de concediu, desi celelalte colege angajate pe acelasi post au un salariu mai mare.
Nu ar fi fost normal sa beneficiez si eu de toate modificarile survenite la salariu, chiar daca in aceasta perioada am fost in concediu? Este legal ceea ce a afacut angajatorul? Exista vreo lege care sa specifice ca angajatelor revenite din CIC nu li se aplica modificarile de salariu intervenite in toata aceasta perioada?
Multumesc si astept un raspuns cat mai repede, daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns in acest sens.
Buna ziua,
Stiu ca s-a mai discutat pe aceasta tema, insa nu sunt pe deplin lamurita. Ceea ce nu am inteles este daca aceasta indemnizatie de concediu se acorda separat de salariu. Mai precis, sa presupunem ca am un salariu brut de 2800 lei, iar luna aceasta am planificate 3 zile concediu de odihna.
Stiu cum se calculeaza, insa aceasta indemnizatie se acorda in plus fata de salariul de baza? De ex., eu voi primi acel salariu brut de 2800 lei (din care se vor scadea impozitele) + indemnizatia de concediu, sau voi primi doar salariul aferent zilelor efectiv lucrate + banii de concediu calculati ca medie a veniturilor salariale din ultimele 3 luni?
Pentru ca in cazul meu, asa cum mi-a calculat firma angajatoare, nu este nicio diferenta intre lunile efectiv lucrate si luna in care plec in concediu de odihna.
Eu ar trebui sa revin la serviciu pe data de 6 iulie (joi), insa voi reveni luni. Deci, inainte de expirarea concediului.
Am intrebat deja la serviciu daca as putea beneficia de aceste tichete. Astept raspunsul. Se pare ca sunt prima persoana care solicita asa ceva.
Vom vedea.
Intr-adevar, lucreaza si deci obtine un venit din salariu, ca orice alt angajat, insa daca nu a beneficiat de aceasta facilitate si revine la serviciu chiar si cu cateva zile inainte de expirarea concediului, la fel ca si in cazul stimulentului, poate sa solicite acordarea de tichete de cresa.
Sincer, mi se pare absurd ca aceste tichete sa se acorde doar persoanelor care nu beneficiaza de CCC. Acest lucru ar insemna ca parintii sa isi dea copiii la cresa fie la o luna de la nastere, fie la 3 luni (in functie de concediul de maternitate), ceea ce foarte rar se intampla.
Va inteleg punctul de vedere, va multumesc pentru raspunsuri, probabil aveti dreptate in ce priveste textul de lege, insa eu continuu sa cred ca legea poate fi interpretata si in maniera prezentata de mine mai sus.
De altfel si dvs. ati precizat ca aceste tichete se pot acorda si angajatilor care revin la serviciu inainte de expirarea CCC.
Se considera probabil ca puteti sa obtineti un venit din salariu din care sa acoperiti costul cresei.
Acest venit se obtine si in cazul in care nu beneficiezi de CCC si mergi la serviciu. Deci nu se justifica.
Eu as interpreta altfel textul de lege: nu pot solicita tichete de cresa persoanele care se afla in CCC (deoarece, cum e si firesc, stau acasa pentru a se ocupa de ingrijirea copilului), insa odata reintoarse la serviciu le pot solicita pana cand copilul implineste varsta de 3 ani si poate fi dat la gradinita.
Deci, nu le poti solicita atat timp cat esti in CCC, insa le poti solicita ulterior.