Buna ziua! Va rog daca puteti sa-mi spuneti de ce in momentul cand esti oprit in trafic in UE si ai comis o infractiune esti obligat sa platesti amenda pe loc. Conform carui regulament european? Va multumesc !
Buna ziua! Avem un contract de munca pentru un sofer de camion in care este specificat faptul ca va incasa diurna externa nu mai mica de 35 euro si nu mai mare de 85. In primele trei luni a incasat sub conceptul de diurna externa, sume cuprinse intre 16 euro/zi si 26 euro/zi. Firma, a ajuns dupa 3 luni de zile sa-l plateasca cu 38,40 euro/zi. In urma unei sesizari facute catre ITM am primit urmatorul raspuns "Diurna acordata in primele luni de activitate (sub cunatumul negociat in contract) a fost recuperata in urmatoarele luni". Intrebarea mea : este legala o astfel de practica ???
Va multumesc pentru raspuns !! Acest ONG ma ajuta sub forma gratuita , inclusiv cu reprezentare in instanta ( mai exact , platesc ei avocat ), daca semnez un contract de mandat , sau o imputernicire ...nici asa nu se poate stabili domiciliul procesual unde isi are ONG-ul sediul...?? Stiu ca daca era vb de Sindicat, nu era problema daca eram sindicalist.( la acest ONG am calitatea de membru cotizant)....procesul isi avea locul unde isi are sediul Sindicatul...de ce nu si in cazul ONG-ului?? Chiar nu exisista nici o forma ?? ONG-ul ma ajuta,dar nu-si permit sa plateasca avocatului drumuri unde am eu resedinta..
Buna ziua ! Daca fac parte dintr-un ONG care militeaza pentru drepturile soferilor si vor sa ma ajute intr-un proces cu firma angajatoare dar ei nu sunt din acelasi oras cu mine, se poate deschide procesul in orasul unde au sediul??? Eu sunt din Oradea firma din Timisoara...si ONG-ul din Brasov....mentionez ca am adeziune la acel ONG. Va multumesc !
Buna ziua din nou |!! Am fost angajat la o firma de transporturi din Romania ,eu lucrand pentru ei in U.E. . La jumatatea lunii Martie ,am incheiat contractul de munca cu ei , de forma amiabila , eu gasindu-mi un servici mai bine platit si in conditii de munca net mai bune. Plata mi se efectua prin virament bancar. Vorbind cu administratorul firmei acesta mi-a comunicat ca nu-mi va mai plati salariul si diurna pe luna lui Martie , decat daca ma duc la sediul firmei....el stiind ca in momentul de fata lucrez in afara granitelor tarii.Este legal ceea ce face...?? Ce ar trebui sa fac in continuare?? Va multumesc
Buna ziua. Am si eu o nelamuriere. In cazul in care un salariat cu CIM incheiat in Romania, din transporturi, cu functia de sofer, lucreaza in afara tarii, in Uniunea Europeana, iar la CIM el nu are un act aditional in ceea ce priveste diurna, angajatorul nu este obligat sa-i plateasca nici un ban sub concept de diurna???? Sau mai exact, plata diurnei pentru detasarea in strainatate ,in acest caz, este obligatorie? Daca da, in baza carei legi? Va multumesc.
Citez "2.5. Regulamentul Roma I
Pentru toate cazurile în care conducatorul auto profesionist îsi desfasoara
activitatea, fie în sau din aria care este de locul sau de munca obisnuit, sau în afara tarii unde este locul sau de munca obisnuit, dar fara a îndeplini conditiile de detasare, el va fi acoperit de prevederile Regulamentului Roma I (Regulamentul (CE) nr 593/2008). Contractul sau individual de munca va fi guvernate de legea tarii în care sau din care îsi desfasoara munca în mod obisnuit în timpul executarii contractului sau."
Intrebarile mele catre dvs sunt urmatoarele: 1. Care sunt conditiile de detasare? 2. Un sofer daca lucreaza in Comunitatea Europeana si nu face transporturi catre Romania si are garaj intr-o tara din Uniunea Europeana,poate sa ceara aplicarea regulamentului Roma1?
Va mulțumesc amândurora pentru răspunsurile prompte și detaliate ,în final ce am înțeles eu?? :)) Ca în acest moment, data fiind situația mea financiara , trebuie sa atașez un memoriu și procedurile vor continua. Am înțeles bine?? Va mulțumesc .