avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Activitate Izabella Rădoi

Activitate Izabella Rădoi

Răspuns la discuția Amenda Primarie
Bună ziua,

Da, există un termen de prescripție a executării sancțiunii contravenționale care este de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor în care a luat naștere dreptul de creanță (adică anul următor celuia în care ați fost amendat).
În mod normal, dacă ați fost amendat în aprilie 2013, din 1 ianuarie 2014 a început să curgă termenul de 5 ani care s-a împlinit în 1 ianuarie 2019.
Atenție! Pentru ca prescripția să opereze nu este suficient să treacă timpul, există cazuri care suspendă sau întrerup acest termen de prescripție. De exemplu, dacă faceți o plată parțială sau vă recunoașteți datoria, întrerupeți termenul de prescripție care începe din nou să curgă de la acel moment. Un alt exemplu ar fi acela că s-a început deja executarea silită înainte de împlinirea termenului. Dacă nu este incident niciun caz de suspendare sau prescripție astfel cum acestea sunt prevăzute în art. 2532 și 2537 din Codul civil, atunci executarea amenzii s-a prescris.
Împotriva executării silite puteți formula, în termen de 15 zile, contestație la executare și să invocați acest motiv al prescripției executării sancțiunii contravenționale. Dacă notificarea dumneavoastră este o somație și/sau vedeți sintagma de dosar execuțional undeva, puteți să formulați contestația la executare (miercuri, 6 noiembrie, fiind ultima zi când o puteți înregistra).

av. Izabella Rădoi
Baroul Cluj
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Din păcate, dacă este așa cum relatați, dovezile pe care le aveți dumneavoastră și doriți să le depuneți la dosarul cauzei nu fac altceva decât să îl ajute pe contravenient să dovedească prescripția aplicării sancțiunii contravenționale.
Pe de altă parte, indiferent de demers (și cu atât mai puțin având în vedere acest proces care are ca obiect anularea procesului-verbal de contravenție), dumneavoastră (cel puțin din ce informații ați dat) nu justificați niciun interes propriu (nu arătați în ce fel vă vatămă și ce drepturi vă sunt încălcate prin construcția edificată). Chiar dacă ar fi să reclamați un interes public încălcat, acesta trebuie să fie dublat și de un interes privat pe care îl justificați.
Cu alte cuvinte, în domeniul civil/contravențional nu vă va putea accepta vreo instanță calitatea de parte într-un proces și, prin urmare, nu poate ține cont de documentele pe care le depuneți la dosar. În situația descrisă mai sus, așa cum vă arătam, mai mult ați ajuta contravenientul cu depunerea acelor documente chiar în cazul în care ar fi acceptate în vreun fel.
Art. 33 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții stabilește faptul că pot fi desființate pe cale administrativă, fără sesizarea instanței judecătorești construcțiile edificate fără autorizație de construire amplasate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului/județelor/municipiilor/orașelor/comunelor. Acesta ar fi trebuit să fie demersul legal al autorităților locale în situația în care terenul pe care s-a edificat construcția este, într-adevăr, în domeniul public sau privat al unității administrativ-teritoriale.
Prin urmare, un demers efectiv de a se ajunge la luarea unor măsuri cu privire la acea situație (sancționarea celor implicați, de exemplu, pentru infracțiuni de serviciu sau de corupție dacă este cazul) s-ar putea dovedi unul de natură penală, pentru că pe cale civilă pare că lipsește interesul dumneavoastră procesual (din informațiile pe care le-ați prezentat).

Av. Izabella Rădoi
Baroul Cluj
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu doriți să formulați cale de atac împotriva încheierii prin care vi s-a respins cererea de suspendare a executării silite și dacă mai sunteți în termenul de 15 zile de la comunicarea încheierii, ați putea să încercați să faceți o cerere de completare a hotărârii (în baza art. 444 din Codul de procedură civilă) și să vă referiți la art. 1064 alin. (4) din Codul de procedură, arătând că instanța a omis să se pronunțe asupra unei chestiuni cu privire la care era obligată să se pronunțe din oficiu, conform prevederilor legale.
Răspuns la discuția Autorizatie de constructie
Ceea ce doriți să faceți se numește extinderea construcției și aveți nevoie de autorizație de construire. Condițiile pe care trebuie să le respectați le puteți afla solicitând de la Primărie un certificat de urbanism.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu l-ați însușit dumneavoastră, nu vă faceți vinovat de vreo infracțiune. Chiar dacă ați fost prezent când s-a găsit, nu l-ați păstrat dumneavoastră fără să-l predați. Cel care găsește un bun trebuie să-l predea autorităților în 10 zile. Pentru însușirea bunului găsit (infracțiune) și pentru înșelăciune (infracțiune) pot fi acuzați prietenii dumneavoastră. Dacă nu ați încurajat în niciun fel acțiunile acestora, nu puteți fi acuzat de săvârșirea vreunei infracțiuni, cu atât mai mult cu cât ați refuzat să intrați în magazin cu aceștia. Dacă nici nu ați beneficiat de ceea ce s-a cumpărat de către prieteni, atunci chiar nu aveți motive de îngrijorare. Ați putea fi chemat, eventual, să depuneți mărturie dacă se va depune plângere penală și dacă vă identifică pe înregistrări din exteriorul magazinului (dacă există și se vor păstra).
Faptele se urmăresc dacă autoritățile vor lua cunoștință de ceea ce s-a întâmplat. Având în vedere suma mică de 80 de lei, s-ar putea ca persoana păgubită să nu sesizeze autoritățile. Oricum, faptele prietenilor dumneavoastră sunt grave din punct de vedere penal, chiar dacă valoarea este relativ mică.
Este foarte bine că i-ați îndemnat să restituie cardul respectiv și să nu îl folosească și pe viitor trebuie să nu oferiți niciun ajutor acestora, să nu luați bunuri cumpărate de ei, să nu le ascundeți, să spuneți adevărul despre ceea ce știți în cazul în care veți fi întrebat de organele penale.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Conform prevederilor legale (art. 60 pct. 2 din Codul fiscal; art. 2 din Titlul IV, Cap. I, Secț. 1 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, precum și a Ordinului pe care dumneavoastră l-ați menționat), beneficiați de scutirea impozitului de venit.
1. Refuzul cu motivarea că nu urmați cursurile unei instituții de învățământ superior acreditata de profil tehnic nu sunt întemeiate pentru că: legislația (Ordinul comun menționat) nu impune acest lucru, ci se referă strict la o instituție de învățământ superior acreditata, indiferent de profil. Unde legiuitorul nu distinge, nici cel care aplică legea nu are voie să distingă, pentru că prin aceasta adaugă la lege și, implicit, încalcă prevederile legale. Nicio reglementare internă a angajatorului nu este legală dacă aceasta restrânge drepturile prevăzute prin acte normative emise de către legiuitor sau de prin acte normative administrative, cum este Ordinul în cauză.
2. În ceea ce privește sintagma „constituie responsabilitatea angajatorului”, aceasta a fost greșit interpretată de către angajtorul dumneavoastră. Nu este vorba că pe răspunderea sa se face încadrarea, ci această responsabilitate înseamnă că angajatorul are obligația să vă încadreze în lista de ocupații specifice în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venituri.

Prin urmare, motivele pe care angajatorul dumneavoastră vi le-a oferit sunt neîntemeiate, nu își găsesc fundamentul în prevederile legale aplicabile la acest moment.
Ceea ce puteți face, este să formulați în scris o cerere din nou către societatea la care lucrați și să solicitați să se facă demersurile pentru ca dumneavoastră să fiți scutit de impozitul pe venit, așa cum acest drept vă este recunoscut prin lege. Arătați că prevederile legale pe care le-am indicat în paranteză vă fundamentează cererea și că legea nu impune condiția ca instituția de învățământ superior acreditată ale cărei cursuri le frecventați să fie una de profil tehnic, în schimb impune obligația angajatorului (art. 3 alin. (3) din Ordinul comun nr. 1168/2017/3024/2018/492/2018/3337/2017) să vă încadreze în scopul beneficierii de scutirea la plata impozitului pe venit. Puteți să menționați, eventual și faptul că în cazul în care nu înțeleg să procedeze conform prevederilor legale, veți fi nevoit să vă adresați instanțelor de judecată, deși nu doriți acest lucru pentru că aveți încredere că vor înțelege exact îndatoririle cu care legea îi însărcinează și drepturile pe care vi le conferă dumneavoastră.
Formulați această cerere în format fizic (2 exemplare) și înregistrați-o la secretariat, solicitând un număr de înregistrare și pe exemplarul care vă va rămâne.
Dacă nu veți primi un răspuns favorabil, puteți să formulați o cerere la instanța de judecată.
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imediat după înregistrarea plângerii contravenționale (contestația la care vă referiți) veți cunoaște numărul de dosar, îl completați pe loc pe cererea de certificat de grefă și o înregistrați și pe aceasta.
Da, vă dă posibilitatea să obțineți cetățenia, însă sunt condiții suplimentare față de de căsătorie: trebuie să locuiți cu permis de ședere 3 ani anterior solicitării, să nu aveți antecedente penale, să dovediți că aveți unde locui și vă puteți întreține, să promovați examenul de cunoștințe de bază ale Constituției în limba maghiară. Prin urmare, este necesar să cunoașteți limba maghiară cel puțin la un nivel la care să puteți promova acel examen.
Răspuns la discuția introducere recurs?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revin cu o precizare: dacă în hotărâre nu aveți cuprins un termen în care pârâta este obligată să soluționeze, aceasta are termen 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii (adică data la care s-a scurs termenul de formulare a căii de atac, dacă niciuna dintre părți nu formulează cale de atac sau după ce se pronunță hotărârea în recurs în cazul în care s-a formulat în cauză cale de atac). Dacă nu se execută hotărârea, se poate urma procedura prevăzută de art. 24 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ prin care vor fi aplicate amenzi conducătorului autorității publice sau persoanei obligate (20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere).
Eventual, dacă știți că nu se grăbesc să vă răspundă, puteți să formulați o cerere după rămânerea definitivă a hotărârii, în care să arătați că veți recurge la solicitarea aplicării amenzii pe zi de întârziere, conform art. 24 din Legea contenciosului administrativ și poate așa le dați un imbold și nu va mai fi nevoie să parcurgeți o nouă procedură la instanță.
Răspuns la discuția introducere recurs?
Recurs trebuie să formulați numai în cazul în care sunteți nemulțumită de soluția instanței. Dacă ați solicitat să impună instanța un termen și s-a omis acest lucru, atunci trebuie să solicitați completarea hotărârii, dar dacă nu ați solicitat un termen anume, obligația pârâtei să soluționeze cererea dumneavoastră este instantanee, odată ce hotărârea instanței rămâne definitivă. Din punctul meu de vedere, dacă vi s-a admis cererea, nu mai aveți interes să formulați recurs. Dacă se va formula recurs de către pârâtă, atunci urmează să formulați întâmpinare. Repet, doar dacă vi s-a admis acțiunea așa cum ați formulat-o. Dacă există diferențe între ceea ce ați cerut și ceea ce vi s-a dat, atunci aveți interes să formulați cale de atac.