Dumneavoastra trebuie sa incheiati pentru autovehiculul inmatriculat in SUA o ”asigurare de frontiera” care este o polita de raspundere civila auto pentru autovehiculele care nu sunt inmatriculate in UE si nu au asigurare de raspundere civila auto.Sunt mai multe societati de asigurare in Romania care incheie astfel de polite.(ASTRA,Uniqa, Omniasig, etc)
In conditiile in care autovehiculul care v-a lovit nu era asigurat va puteti adresa Fondului de protectie al victimelor strazii pentru despagubire.
Daca autovehiculul avea asigurare de raspundere civila valabila atunci trebuie sa va adresati corespondentului in Romania al societatii emitente a asigurari de raspundere civila.
Ceea ce nu inteleg este faptul ca reprezentantul societatii de asigurari a considerat ca erati parcat neregulamentar si ca va incadrat la cazul 4.2 din procedura privind stabilirea raspunderii si regimul probator, Societatea de asigurari nu are competenta legala de a stabili culpa in cazul unui accident, acest drept fiind al organelor de politie. In conformitate cu prevederile art. 5 din ordinul CSA 21/2008”Completarea si semnarea formularului Constatare amiabila de accident nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna”. In conditiile aplicarii cazului 4.2 asiguratorul va trebui sa faca dovada legala ca ati parcat neregulamentar.
Codul RAF este unic si nu depinde de societatea pentru care intermediati polite de asigurare. Ordinul CSA privind intermediarii in asigurari persoane fizice sau juridica precizeaza doar ca nu aveti voie sa intermediati aceeasi clasa de asigurari pentru doua societati distincte. In consecinta daca doriti sa schimbati societatea va trebui sa depuneti la aceasta o cerere de reziliere a contractului de intermediere si dupa aceea sa incheiati un alt contract de intermediere cu o alta societate.
Incercati sa va adresati BaFin - comisia de supraveghere a pietei financiare din Germania. In mod normal informatiile privind politele emise se arhiveaza (chiar si electronic) pe o perioada mai mare de 5 ani. In masura in care le veti oferii datele minime necesare privind asigurarea veti primi un raspuns din partea lor.
In cazul in care nu aveti asigurare CASCO va puteti adresa pentru despagubire Fondului pentru protectia victimelor strazii unde se va proceda la constatatrea si despagubirea daunei. Dupa plata daunei catre dumneavoastra valoarea acesteia se va recupera de catre FPVS de la vinovatul de accident.
In conformitate cu Art. 26. — (1) din ordinul CSA nr. 5/2010 ”Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba”.Asiguratorul va inaintat o oferta de despagubire calculata conform unor criterii interne, pe care nu sunteti obligat sa o acceptati. In mod normal in acest moment ar trebui sa le raspundeti in scris care sunt solicitarile dumneavoastra probate cu acte de reparatie (deviz,factura) si sa solicitati plata acelei sume.
Faptul ca v-ati adresat CSA nu inseamna ca problema dumneavoastra se va rezolva. CSA-ul nu face altceva decat sa ceara o copie a dosarului si un punct de vedere al societatii referitor la dosarul in cauza, pentru ca CSA-ul nu are putere de decizie pe aceste dosare. Raspunsul primit de la Carpatica il va inainta catre dumneavoastra insotit de o adresa. Este adevarat in acelasi timp ca de multe ori apelandu-se la aceasta modaliate se urgenteaza plata dosarului.
Consider ca in acest moment trebuie sa purtati o corespondenta cu Carpatica in sensul celor aratate anterior.
In vederea despagubirilor pentru accidente de autovehicule al carui vinovat este din alta tara decat tara unde s-a intamplat accidentul trebuiesc respectate prevederile acordului Consiliului Birourilor privind cartea verde. In cazul dumneavoastra se aplica legislatia privind circulatia din Romania in stabilirea culpei. De regula va puteti adresa corespondentului in Romania al societatii de asigurare ce a emis cartea verde pentru instrumentarea dosarului si plata daunei. In cadrul instrumentarii se pot face demersuri prin care sa se solicite si punctul de vedere al persoanei vinovate dar acest fapt nu schimba culpa in evenimentul pe care-l relatati(atata vreme cat nu s-a contestat si anulat procesul verbal incheiat de politie) . Dosarul se poate finaliza in circa 30 de zile din momentul in care depuneti ultimul document solicitat de catre corespondentul in romania al societatii care a emis cartea verde.
Atata vreme cat nu exista o interdictie in acest sens autovehiculele pot fi parcate pe drumul public. Vecinul dumneavoastra poate avea culpa doar daca a incalcat o prevedere a codului rutier privind parcarea. Nu cunosc detalii privind locul accidentului si in aceste conditii nu pot sa ma pronunt asupra culpei. Daca ati fi incheiat un constat amiabil prroblema s-ar fi rezolvat la societatea de asigurari.
In conformitate cu prevederile art. 5 din Ordinul CSA 21/2008 ”Completarea si semnarea formularului Constatare amiabila de accident nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna”
In aceste conditii daca sunt indeplinite conditiile pentru despagubire se vor platii toate daunele care rezulta din eveniment chiar daca acestea nu au fost constatate la deschiderea dosarului de dauna.(avarii suplimentare pot fi constatate cu ocazia demontarii autovehiculului pentru reparatie)