avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Activitate Iryna28

Activitate Iryna28

Buna ziua!

Ma puteți ajuta cu o prevedere legala din care rezulta ca statele de plata pot fi păstrate electronic? Si nu e obligatoriu sa fie printate?

Multumesc anticipat!
Buna ziua! Angajatorul doreste sa aplice in luna septembrie 2020 reducerea programului de lucru al unor angajati conform OUG 132/2020 (numita si kurzarbeit romanesc). Angajatorul îndeplinește toate conditiile cerute de aceasta ordonanta. Angajatul nu va lucra 5 zile consecutive in prima saptamana din luna (0 ore lucrate), urmand ca in restul lunii sa lucreze normal (8 ore/zi, 8 ore*17 zile=136 ore).
Intrebare: cum se inregistraza in Revisal reducerea de program de lucru pentru aceasta situatie?
Multumesc
Dar dansul spune că i se plătește cazarea și masa. Diurna, în general, se acordă pentru acoperirea cheltuielilor cu masa. Deci, daca dansului i se plătește masa zilnica de către firma, mai are dreptul la diurnă?

Cornel Vasile a scris:

Salariatii care sunt delegați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație zilnică sau lunară de delegare ori de detașare nu primesc si tichete demasa pe durata delegatiei.

Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Buna seara!

Am o nelamurire. Daca salariul pentru o norma de 8 ore/ zi este 1300 lei, pentru norma de 4 ore/zi salariul va fi de 650 lei, nu?

Ce suma trebuie sa apara in contractul de munca si in Revisal? 1300 sau 650?

Se poate trece in CIM norma de 4 ore/zi si ca "salariul de 1300 lei este corespunzator pentru norma intreaga urmand ca angajatul respectiv sa fie platit corespunzator normei lui"?

Multumesc anticipat!
Buna ziua,

Sunt o mamica aflata in concediu de cresterea copilului pana la 1 an (de fapt 11 luni) si in luna aprilie imi voi relua activitatea la locul de munca.
Cu ceva timp in urma cred ca exista in legislatie o prevedere prin care mamicile care isi reluau activitatea si care alaptau aveau dreptul la reducerea programului de lucru cu 2 ore/zi. (eu ma intorc la munca dar voi continua sa alaptez).
1. Mai exista in legislatie aceasta prevedere??
2. Daca da, care e actul normativ in care apare???
3. Daca exista acest act normativ si angajatorul nu are specificat in CCM faptul ca mamicile care isi reiau activitatea si alapteaza in continuare au dreptul la reducerea programului cu 2 ore/zi, eu pot beneficia de acest drept pe baza actului normativ in care este specificat acesta?

Multumesc pentru lamuriri!
Buna ziua,
Am o intrebare:
Se mai indexeaza indemnizatia de maternitate dupa 90 de zile? Daca da, cu ce procent?
Nu am reusit sa aflu daca legea care spunea acest lucru (acum cativa ani) mai este in vigoare.

Daca se indexeaza va rog sa-mi spuneti si baza legala .

Multumesc!
Buna ziua,
am o intrebare legata de nr de zile ce intra in calculul mediei zilnice.
Pe luna dec (unde sunt 20 zile lucratoare) mi s-a spus ca sa iau in considerare 21 de zile (inclusiv ziua de 26 dec) pentru ca este liber platit.

este corect?
Multumesc!
Multumesc pt raspuns.

Tot legat de acest caz: cate tichete ar trebui sa primeasca respectivul? cum ar fi corect? 20 sau 21?

buna ziua,

Am o intrebare: intr-o luna in care sunt 21 de zile lucratoare, deci 168 ore lucratoare, se pot plati 165 de ore?

Intreb pentru ca intr-o zi un angajat a lucrat 5 ore si a plecat cu 3 ore mai devreme de terminarea programului.

In declaratia 112 nu trebuie sa fie trecute "zile" ?
Multumesc frumos!
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire. In Codul Muncii se spune ca numarul orelor lucrate pe saptamana nu poate fi mai mare de 48 ore inclusiv orele suplimentare. Insa prin exceptie se pot depasi cele 48 de ore pe saptamana cu conditia ca media orelor calculate pe o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Prin urmare vi se pare corect ca un om sa faca 40 de ore suplimentare intr-o luna,urmand ca in urmatoarea sa faca de ex. 24 ore? Ce inseamna mai exact "prin exceptie" ?

Multumesc anticipat!