avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters196490

Activitate ContSters196490

Asiguratorul calculeaza despagubirea pornind de la valoarea mentionata in contractul de vanzare cumparare. Ma intreb ... daca valoarea din contract era 1 mil Euro, se facea despagubirea in baza acestei sume? Desigur ca nu. In Ordinul CSA art.52,53 se specifica exact modul de calcul.
Buna ziua,
Urmare a unui accident rutier s-a deschis dosar de dauna RCA pentru autoturismul pagubit. Evaluarea reparatiei depaseste valoarea autoturismului la data accidentului (conf. coeficientului de uzura aplicat la valoarea de nou a autoturismului din cataloagele de specialitate), asfel ajungand la dauna totala.
Proprietarul acestuia a achizitionat autoturismul de la PF prin contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata. Asiguratorul , ulterior evaluarii pagubei, solicita o declaratie de la PF care i-a vandut autoturismul pagubitului, in care se fie mentionat pretul de achizitie.
Asiguratorul poate lua drept referinta pretul de vanzare a autoturismului in cazul despagubirii pentru dauna totala ?

Va multumesc.
Legea a fost trimisa spre promulgare in data de 21 Decembrie, pana in data de astazi nu a fost promulgata. Presedintele are la dispozitie un termen de 20 de zile pentru promulgare sau poate cere reexaminarea legii de catre Parlament sau Curtea Constitutionala, astfel se reia toata procedura legislativa.
Legea publicata in Monitorul Oficial intra in vigoare la 3 zile de la publicare sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei. Pentru punerea in aplicare a legii este necesara metodologia de aplicare, care va fi elaborata dupa 15 zile de la publicarea legii in MO (conf. art. 14).

[ link extern ]


Răspuns la discuția Taxa de poluare 2012

Legea a fost trimisa spre promulgare in data de 21 Decembrie, pana in data de astazi nu a fost promulgata. Presedintele are la dispozitie un termen de 20 de zile pentru promulgare sau poate cere reexaminarea legii de catre Parlament sau Curtea Constitutionala, astfel se reia toata procedura legislativa.
Legea publicata in Monitorul Oficial intra in vigoare la 3 zile de la publicare sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei. Pentru punerea in aplicare a legii este necesara metodologia de aplicare, care va fi elaborata dupa 15 zile de la publicarea legii in MO.
Răspuns la discuția noua taxa auto 2012
1.In cazul in care legea este publicata in 2 ian (1 Ianuarie cade Duminica) intra in vigoare
conform procedurii dupa 3 zile (adica in 6 Ianuarie) sau exista varianta in care este mentionat expres in MO data intrarii in vigoare.

2. In proiectul de lege la art.12 se mentioneaza ca in 30 de zile de la data publicarii in MO se va elabora metodologia de aplicare a legii. Se poate pretinde achitarea taxei nefiind elaborata metodologia ?
Buna ziua,

Am un autoturism care are prima inmatriculare in Romania in anul 2002, vreau sa o vand...
Avand in vedere ca - Legea "privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule" aprobata de Senat de Camera Deputatilor, avand ca data de publicare in Monitorul Oficial 1 Ianuarie 2012 - cumparatorul masinii ar trebui sa platesca o taxa de 1600 de euro din senin.
In art. 12 al prezentei Legi este mentionat "În termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României Ministerul Mediului şi Pădurilor împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Transporturilor şi
Infrastructurii vor elabora norme metodologice de aplicare a prezentei legi, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului.
Asadar daca cumparatorul inmatriculeaza masina sa zicem in 10 Ianuarie 2012, nefiind elaborata metodologia de aplicare a legii, cum se face plata taxei (adica se mai plateste?), sau se i poate cere, daca metodologia va prevede, plata taxei ulterior ?
Din cate stiu o Lege publicata in Monitor intra in vigoare la 3 zile de la publicare, asta in cazul in care nu este mentionat expres in Lege data intrarii in vigoare.

Va rog opinii.


Buna ziua

Fiind implicat intr-un accident auto ca parte pagubita am completat constatul amiabil cu soferul vinovat (acesta recunoscandu-si vinovatia). Problema apare la intocmirea actelor de despagubire. Soferul vinovat a cumparat autoturismul de la un individ care la randul lui a cumparat autoturismul de la un alt individ iar masina nu a fost transcrisa, in acte ramanand primul proprietar.
Soferul care a cauzat accidentul a intocmit polita RCA pe numele primului proprietar. Asiguratorul l-a chemat pe primul proprietar sa dea o declaratie cum ca nu este de acord cu despagubirea intrucat i s-ar majora conform clasei malus urmatoarea prima de RCA.
Cum se poate proceda in cazul de fata pentru a-mi putea repara autoturismul (dauna ridicandu-se undeva la 7-8000 euro).

Buna ziua,

As dori sa va intreb referitor la titlul de CULPA COMUNA - care se stabileste de catre organele de politie sau asiguratori:

1. care este procedura de despagubire din moment ce se imparte culpa intr-un accident rutier ?
2. in cazul in care se face contestatie la procesul verbal (in care se stabileste culpa comuna de catre agentul de politie), trebuie facuta o mentiune in plangere de a se emite un alt proces verbal sau se exprima instanta cu privire la vinovatie ?

Va multumesc, cu respect.

Buna ziua,

Intr-un accident ce a rezultat cu avarierea autoturismului la pragul de dauna totala (asiguratorul CASCO considera dauna totala in cazul meu - daca "reconditionarea pieselor depaseste 90% din sa) - devizul de reparatie depaseste chiar si suma asigurata. Problema apare la despagubire intrucat Insp. de daune zonal imi stabileste valoarea epavei la 30% (desi eu stiam ca 25% este in cazul in care masina este praf si pulbere - facand referire la ord.5/2010 CSA). Insp. de daune imi raspunde cum ca resp. Ordin acopera doar normele pentru asig. de raspunderea civila.
Fiind vorba de o asigurare CASCO :"raporturile dintre asigurat şi asigurător, precum şi drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi se stabilesc prin contractul de asigurare". In conditiile de asigurare a contractului apare doar urmatorul punct referitor la stabilirea despagubirilor: "la momentul producerii riscului asigurat din care se scade valoarea la aceeasi data a eventualelor resturi ce se mai pot intrebuinta sau valorifica, fara a putea depasi suma asigurata".
Care este criteriul sau temeiul juridic care stabileste valoarea epavei ?

Va multumesc pentru raspunsul punctul.
In cazul acesta, pentru a inchiea raportul juridic, daca se completeaza Constatul Amiabil in care apare recunoasterea vinovatiei a partii care a provocat accidentul, exista posibilitatea de deschide dosarul de dauna ? (accidentul avand loc cu un an in urma). In norma care reglementeaza Constatul Amiabil nu se stipuleaza validitatea/nulitatea acestuia legat de termenul depunerii de la data accidentului.