Un SRL-D are angajati din decembrie 2011. Cand s-a depus 010 a trebuit bifat ca platitor si pentru contributiile de asigurari sociale si pentru accidente de munca datorate de angajator cu toate ca SRL-D este scutita prin lege de aceste obligatii.
Am depus in ianuarie D 112 si selectand scutirile, cele doua creante nu au aparut pe declaratie, nici macar cu zero.
Am primit de la Finante o notificare prin care mi se comunica ca nu am declarat obligatiile pentru cele doua contributii.
La ghiseu mi s-a spus sa verific ce am salvat, sa fac o rectificativa si sa apara cu zero.
Am facut rectificativa, am selectat motivul scutirii si declaratia se salveaza tot fara cele doua contributii.
Speta ar fi aceasta: in 2006 s-a contractat un credit de nevoi personale pe o durata de 10 ani (suma aprox.18000 lei, cred). Ultima plata s-a facut in iunie 2008. De atunci nu s-a primit personal, cu confirmare de primire, nici o instiintare, somatie, nici un telefon, nu exista inca formulat titlu executoriu. In data de 10.08.2011 s-a primit la sediul firmei unde este angajat titularul creditului o adresa de infiintare poprire, facuta de o firma de recuperari, fara baza sentinta sau titlu executoriu. Este prescrisa aceasta datorie? Este legala o astfel de adresa sau se doreste efectuarea unei plati pentru reintrare in termen? Ce se mai poate intampla? Mentionez, in plus, ca persoana in cauza a contractat imprumutul pentru altcineva si nu a stiut ca nu s-au mai platit ratele. Va multumesc.
Eu am o nelamurire: din cate stiu ordonanta in baza careia sunt infiintate SRL-D, prevede obligativitatea angajarii a minim doi salariati. Ma insel, cumva?
Lamuriti-ma, va rog, pentru sediu profesional este necesar certificatul de la Fisc sau ajunge contractul de inchiriere, comodat etc?
La adresa unde vreau sa-mi stabilesc sediul profesional are punct de lucru un SRL. Cu acest SRL doresc sa inchei un contract de comodat sau de subinchiriere pentru una din incaperile pe care le detine.
Obiectul litigiului ar fi neindeplinirea atributiilor ce le revin celor de la ITM. Mentionez ca la firma respectiva sunt in prezent cel putin trei persoane care stiu ca lucreaza legal, ca au semnat un contract de munca, numai ca acele contracte nu sunt inregistrate. Acesta este doar un aspect la care cei de la ITM "inchid ochii". Mi se pare normal ca celor de la ITM sa li se impuna sa-si faca datoria iar cei care nu au facut acest lucru sa fie sanctionati disciplinar, inclusiv sa li se desfaca contractul de munca.
Cunosc un caz concret: o persoana a lucrat la o firma timp de 4 luni, dupa care a fost concediata abuziv. In tot acest timp, a stiut ca lucreaza legal, semnand un contract de munca. Dupa ce a fost concediata a aflat ca nu i-a fost inregistrat contractul de munca. A depus sesizare la ITM, insotita de documente certe care atesta faptul ca a lucrat la acea firma, dar din cauza ca intre cei de la ITM si firma respectiva exista o relatie mai mult decat cordiala, nu a primit o solutionare favorabila, de asemenea firma nu a fost amendata. In aceasta situatie pot fi dati in judecata cei de la ITM?
Mai cunoasteti asemenea cazuri, cum s-au solutionat?
Multumesc.
Daca va referiti la cei 10000 euro pe care ii acorda statul tinerilor intreprinzatori, trebuie sa participati si Dvs.cu cel putin 50% (minim 10000 euro), in functie de proiect. Banii pot fi din surse proprii sau prin accesarea unui credit garantat in proportie de 80% de catre FNGCIMM, prin banca partenera in proiect. Problema este ca, din cate stiu eu, nu se poate accesa acest program pentru proiecte in agricultura. Sunt activitati agricole pentru care categoric nu se poate aplica. Pentru mai multe informatii accesati www.aippimm.ro, cautati ghidul solicitantului si raspunsurile la cele mai frecvente intrebari pentru a va lamuri. Sper ca v-am fost de folos.