Buna seara. Cum putem afla cine figureaza proprietar pe terenul si casa bunicilor, in conditiile in care nu gasim nici un act de proprietate si cunoastem doar adresa? Stim doar ca la primarie se plateste impozit pe teren si casa, iar identificarea se face cu numarul strazii.
Am incurcat putin alineatele...e vorba de Cod Fiscal - Art 25, alin 3 literele a, b si c.
1. Daca ajutorul pentru casatoria angajatului este prevazut in CCM la nivel de unitate la masuri de protectie a angajatilor, putem considera cheltuiala ca fiind sociala si sa o incadram la chelt sociale deductibile limitat?
2. Ajutorul de nastere - vezi raspuns portal contabilitate!
3. Unde sunt clarificate tipurile de alte cheltuieli sociale conform CCM? Ce fel de cheltuieli sociale in afara celor mentionate expres in Codul Fiscal la Art 25 alin 2, lit a si b poate face angajatorul pentru proprii angajati, astfel incat sa fie incadrate in categoria "alte cheltuieli sociale" de la lit c?. Sunt acestea reglementare expres in vreun alt act normativ?
4. Conf CCM la nivel de unitate, la capitolul de masuri de protectie a angajatilor, societatea a cuprins acordarea catre acestia a unui ajutor de sustinere a copiilor incadrati intr o unitate de invatamant de stat sau privata. Putem incadra acest ajutor la Art.25 alin a/b ca reprezentand cheltuiala pentru "ajutorarea copiilor din scoli"?
Buna ziua.
Am rugamintea sa imi spuneti daca pentru o institutie publica, cesionarea creantelor pe care o societate comerciala le are fata de aceasta la o banca comerciala, reprezinta credit furnizor, echivalent cu o datorie publica.
Daca da, va rog sa imi dati si cadrul legislativ.
Multumesc.
Buna ziua.
Am rugamintea sa imi spuneti daca Avizul de insotire a marfii este suficient sa insoteasca marfa pe timpul transportului, daca nu se emite inca factura, si daca preluarea in proprietate a marfii livrate se poate face doar pe baza lui. Am vazut cazuri in care, pe langa Aviz de insotire a marfii, se intocmeste si Proces verbal de predare-primire a marfii. Din punct de vedere juridic, acest Proces-verbal de predare primire poate sa aiba valoare mai mare?
Multumesc.
Buna ziua.
Ati putea sa imi spuneti daca o Scrisoare de garantie bancara emisa in favoarea unui furnizor se inregistreaza si in contabilitate? Sau e suficient sa o evidentiem in conturi din clasa 8*?
Multumesc.
Buna ziua.
Trebuie sa emitem o factura catre o firma din Belgia, reprezentand refacturare cheltuieli de cazare, diurna, taxi, rovigneta, pe care delegatul nostru le-a facut in Grecia si Slovenia.
Intrebarea mea este daca facture trebuie emisa cu TVA si daca da, ce cota de TVA?
Multumesc mult.
Buna ziua.
Am rugamintea sa imi spuneti ce se intampla cand o societate comerciala are un singur contabil si trebuie sa semneze "dispozitia de plata catre casierie"?
E in regula sa semneze aceeasi persoana pe dispozitia de plata si la "casier", si "la compartiment financiar-contabil" si la "viza de control financiar-preventiv".
Multumesc.