De actualitate, ca suntem pe 1 sep 2024, Legea 360/2023:
Daca (sigur!) dreptul si quantumul pensiei au fost stabilite din "pix" prin niste legi votate de parlament/guvern, acum cu noua lege 360/2023, la fel de constitutionala ca si celelalte, prin care se stabilesc drepturi crescute e logic ca valoarea proprietatii mele a fost diminuata (sa zicem ca am creditat statul) de la pensionare pana la aceasta data, intrebare:
Am dreptul sa solicit in instanta (cu sanse, bineinteles) diferenta cu care am fost pagubit de la pensionare pana in prezent?
La un raspuns afirmativ, se naste o noua oportunitate pentru avocati sa ne reprezinte in aceasta speta.
Fiecare virgula trebuie demonstrata in fata judecatorului, e adevarat dar doar pe o singura speta, insa la 1000 de clienti interesati ca mine, poate fi o afacere frumusica!
La 85% din pensionari le-au crescut pensiile! (conform propagandei...)
Poate fi un motor spre profesionalism a celor care se inghesuie prin parlament/guvern.(Marele castig colectiv!)
Chiar sa strangem noi cureaua la infinit (deces) ca sa hranim atatia incompetenti?
... Poate e prematur demersul: vor proroga si legea asta... ca prea schioapata
Se poate obtine un buletin de calcul pentru o persoana decedata?
Eventual o cerere de "pensionare" in folosul urmasului?
La momentul decesului persoana era in activitate.
Buna ziua
Referitor la noua lege a pensiilor 360/2023
1) In cazul in care mi se stabileste un nou cuantum, mai mare, am posibilitatea, cu sanse legale, sa obtin diferenta dintre cuantumul stabilit la pensionare (2009) si cel stabilit in acest act normativ? fiind prejudiciat patrimonial si dovedit prin ultima evaluare.
Pe acest principiu se bazeaza si protejarea pensiilor "speciale" !
2) Este constitutional ca o lege sa NU fie unitara pentru toti pensionarii? Pensionarii "speciali" se supun altor legi? De ce?
Multumesc, Stefan Cara, e-mail: carastefan@yahoo.com
Buna ziua
Am doua cetatenii, romana/canadiana cu rezidenta fiscala in Canada (pentru moment)
Am o pensie din Romania pe care o primesc intr-o banca din Romania si care trebuie declarata in Canada.
Este impozitabila in Canada?
Canada motiveaza impozitarea ca nu am hartii oficiale cu provenienta acestor bani (am extrasele de cont ale bancii si decizia initiala de pensionare din Romania), Imi lipsesc taloanele lunare de pensie.
Exista vreun document care sa ateste din partea Casei de pensii provenienta si cuantumul acestor venituri?
Multumesc, Stefan
Sunt pensionat pt. limita de varsta la 55 de ani. Sotia, inainte de deces, indeplinea conditiile de pensionare, insa timpul nu asteapta...
De la casa de pensii mi s-a spus sa solicit pensia de urmas la implinirea varstei de 65. E corect? Stie cineva sa ma indrume? Multumesc
Tatal natural si legal, proprietar al unui apartament se recasatoreste, la decesul sau fiica nu are pretentii de mostenire. La decesul sotiei (mamei vitrege) poate solicita mostenirea apartamentului? in ce interval de timp? Multumesc
Vreau sa vand in Belgia, un automobil inscris pe firma in Ro. Cum se calculeaza TVA-ul si impozitul? cum intocmesc factura, dupa regulile din Ro sau din Belgia
Multumesc
La vanzarea in rate a unui apartament, clauza prin care se transfera proprietatea o data cu ultima rata platita, este legala? Contractul poate fi anulat din motive de neplata, vandalizare, neachitarea la timp a utilitatilor?
Multumesc
Cum ar putea sa vanda o persoana fizica un imobil dupa modelul contractului de leasing si sa beneficieze de aceleasi asigurari ca in cazul leasingului(fara sa devina contract cu clauzele abuzive, deci atacabil, sa aiba putere de titlu executoriu etc.)?
Contextul ar fi: dat fiind preturile mici ale apartamentelor sa nu mai trebuiasca impartit efortul financiar al locatarului/utilizatorului intre banci si locator, costurile imprumutului respectiv sa poata fi negociat intre parti.