Deoarece nu a raspuns nimeni, va las aici raspunsul primit din alta parte, si care are logica:
Bună ziua,
In conformitate cu legislația actuală in vigoare, reprezentanții legali ai minorilor cu handicap (indiferent de grad) nu beneficiază de scutire de la plata impozitului după veniturile realizate din salarii sau asimilate salariilor.
Beneficiarii acestor scutiri sunt doar persoanele afectate, ceea ce nu este aplicabil in cazul Dvs, fiind vorba despre un minor, care nu realizează venituri.
In acest sens am atasat prezentului email Codul fiscal actualizat la zi (a se vedea art. 60) și Legea nr. 448/2006.
Va scriu aici: caz concret 2023 - varstnic cu certificat dizabilitati grad 1 si pensie, rezident in camin privat, primeste in continuare atat indemnizatia de handicap, cat si pensia la care are dreptul, dupa atatia ani de munca.
Scutire impozit salariu parinte copil autist cu certificat de dizabilitati pana la 18 ani.
Buna ziua,
Sunt parinte singur, am 3 copii, cel de 11 ani are certificat de dizabilitati - in 22/08/23 am obtinut pana la 18 ani.
Pot beneficia de scutire de impozit pe salariu? Pana acum nu am depus la firma la care lucrez de foarte mult timp, niciun document in acest sens: certificatul de dizabilitati ori alte documente medicale. Multumesc frumos pentru raspuns concret.
Buna dimineata, intr-adevar, a fost un inceput bun. Am fost astazi la Casa de Pensii. Am primit o adeverinta cu stagiul de cotizare, si doamnele de acolo au avut amabiliatea si sa-mi explice cu ce trebuie sa vin pentru pensie de urmas.
Va multumesc.
Buna ziua.
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema.
Sotul meu, cetatean strain, cu carte de rezidenta temporara din 2006 ( un an) , apoi in 2007 cu drept de sedere pe 5 ani -expira in 2012). Sotul a decedat in luna octombrie a anului trecut,intr-un accident rutier , in timpul serviciului ( sofer taxi). Dupa cum stiti, permisul de rezidenta nu se acorda de ORI decat ca urmare a platii asigurarilor sociale pentru persoana respectiva cu pe o perioada de 5 ani anterior datei depunerii cererii de eliberare permis rezidenta , ceea ce sotul meu a si facut pentru fiecare dintre permise.
In toti acesti ani, sotul meu a lucrat la diferite firme, nu intotdeauna cu contract de munca, insa din ce mi-a mai povestit el de-a lungul odiseei cu permisele de rezidenta, unele i-au platit asigurarile sociale.
Ma gasesc in situatia in care am 3 copii mici sub 7 ani, si nu stiu incotro sa ma indrept pentru a afla situatia platilor sociale pentru sotul meu, multe dintre firmele unde sotul meu a lucrat nici nu stiu cum se numesc si unde se afla.
Mentionez ca inainte de accident, incepusem demersurile pentru permisul de rezidenta permanenta, si apucase sa plateasca la Casa de Sanatate niste asigurari - nu stiu exact ce, nu am gasit hartia.
Ultima firma la care a lucrat (cea de taxi), nu a dat nici un semn pana acum, sunt in demersuri pentru a afla unde exact lucra (se pare ca este o firma mica, care inchiriase masini la o alta firma, masinile fiind in final colantate la o firma mare de taxi din Bucuresti). Banuiala mea este ca ori nu avea contract de munca, ori era intocmit pentru 2 ore pe zi ( desi lucra minim 12h).
Am nevoie de situatia platilor sociale ale sotului meu pentru a incerca sa depun actele pentru pensie de urmas.
Mentionez ca dovada platilor sociale pe 5 ani in avans, catre CNAS si alte institutii, a fost de fiecare data depusa in original la ORI.
Va rog din suflet sa ma ajutati, moartea sotului meu a fost un mare soc pentru mine si copii, am platit atatia bani statului roman pentru servicii de care sotul meu nu a beneficiat, si acum suntem in situatia de a trai doar din salariul meu. Va multumesc in avans.
Buna dimineata,
Imi cer scuze ca va deranjez, ati reusit sa rezolvati ceva?Si eu sunt in CIC, sotul fiind in aceeasi situatie......Ati reusit sa-l luati coasigurat?Multumesc frumos!!
Buna dimineata,
Sunt casatorita cu un cetatean strain, cartea de rezidenta membru de familie cetatean strain expira in iulie 2012 (a fost pe 5 ani). Am fost la Oficiul Straini Bucuresti din Iorga, ne-au dat o lista cu actele, din care marea pb mi se pare DOVADA ASIGURARII SOCIALE. nu stiu incotro sa ne indreptam, deoarece in 2007 cand am depus actele pt rezidenta de 5 ani, sotul a fost angajat, iar ca dovada a asigurarii sociale am depus direct la Oficiul pt Straini ,OP-ul de la firma unde lucra.
Intre timp, din 2008 pana in prezent, sotul a lucrat doar 4 luni in perioada septembrie 2010 - decembrie 2010 cu contract de munca, insa nu stim daca firma respectiva a platit asigurarile de sanatate, si nici nu este dispusa sa dea aceste informatii.
Nu stim ce drepturi avem, unde sa ne adresam ca sa obtinem aceasta dovada de asigurari sociale, iar de la CASMB nu stiu ce informatii am avea dreptul sa cerem inainte ca ei sa ne faca calculul de plata (am inteles ca ar fi vb de fff multi bani).
Eu momentan sunt in concediu ingrijire copil pentru inca 1 an si 3 luni. Va rog din suflet sa ne ajutati cu urmatoarele informatii:
- ce drepturi/sanse avem de a obtine o situatie a platilor sotului meu la asigurarile de sanatate in toti acesti ani (au ei, oare, o baza de date cu aceste informatii ? Pt ca ne-am adresat lor, si ne-am prins urechile in declaratiile notariale pe care le cer referitor la veniturile impozabile ale sotului, ceea ce ma face sa cred ca EI NU STIU REAL SITUATIA, SAU NU AU DATE , si se bazeaza pe aceste declaratii notariale date de straini, ca sa ia cat mai multi bani, profitand de necunoasterea legii de catre acesti "clienti". De asemenea, eu fiind in CIC, as putea sa-l iau coasigurat pe sot, a.i sa scutim o parte din acesti bani?Va multumesc din suflet, in 2005 , cand am depus actele pentru prima carte de rezidenta,am platit 3000RON ( pe 5 ani inainte????!!!) desi sotul abia era in Romania de 2 luni, eram casatoriti, iar eu eram angajata, deci cred ca as fi putut sa-l iau coasigurat. Nu doresc sa ni se mai intample acest lucru, nu avem acesti bani, iar acesti oameni au profitat.Multumesc din suflet pt un raspuns urgent!
Buna dimineata,
Lucrati in acest moment sau sunteti in CIC?
Si continua cu o luna dupa implinirea celor 2 anisori ai bebelusului dvs.