avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Activitate kres

Activitate kres

Buna ziua,
1. Se poate vinde o cladire (dobandita prin cumparare) cu drept de superficie asupra terenului pe care este edificata?
2. In caz afirmativ, acest drept de superficie, se inscrie de catre notar in actul de vanzare-cumparare sau e un drept implicit, recunoscut de lege, care nu trebuie mentionat in act?
3. Se poate inscrie dreptul de superficie odata cu imobilul in cartea funciara pe numele cumparatorului?


Multumesc
@freelis, multumesc pentru raspuns
Cam asa sta treaba, au inceput deja cu presiunile. E clar.
@freelis, iti multumesc pentru raspuns, dar tot mi-e neclar ceva.

In cazul meu, daca angajatorul muta salariatul de teren in birou si ii pune in carca, suplimentar (pe langa activitatea de identificare clienti, contractare, collection), prin fisa postului, munca pe care o faceau alte doua persoane care, in prezent, au plecat din firma (activitati de birou, copii xerox pentru pregatire dosare rau platinici de trimis in instanta, introducere in baze de date, corespondenta, etc) se modifica sau nu felul si natura muncii in sensul prevazut de Codul muncii (ca locul prestarii muncii, clar se modifica)???

Aceste activitati suplimentare, desigur au legatura cu munca din fisa de posta actuala (cea a activitatii de teren) dar ea se realizeaza, dat fiind specificul activitatii si volumul ridicat de munca cu resursa umana suplimentara (cu studii medii) in sediu, pe care angajatorul refuza sa o mai angajeze. Deci, practic, oamenii care ne asigurau suportul pe partea de hartzogaraie din sediu, in prezent nu mai sunt (au plecat) iar angajatorul s-a gandit el sa ne mute pe noi in sediu, sa tinem legatura cu clientii pe telefon si sa le facem tot noi treaba celor doua colege care au plecat.

Ori, in situatia asta, contractul pe care noi l-am semnat initial, ca agenti de teren, nu mai e ok, pentru ca se adauga chestii suplimentare in fisa postului care trebuie renegociate.

Daca aceste atributii noi (de salariati cu studii medii) sunt clar identificabile in noua fisa a postului, insotita de act aditional, poate refuza angajatul semnarea actului aditional cu modificarea fiesei postului? E pasibil de sanctiune in acest caz?

multumesc
@freelis, nu ai un raspuns, te rog, la problema mea, ridicata mai sus?
Buna ziua,
Ma confrunt la locul de munca cu urmatoarea situatie: in prezent, desfasor o activitate de vanzari, incheiere de contracte si colectare de creante (facturi neincasate) pe teren, folosind autoturismul propriu, pentru care mi se deconteaza combustibilul.

Motivand chipurile lipsa de eficienta a activtatii de teren (ca nu se incaseaza suficient, ca nu se fac suficiente contracte) angajatorul vrea sa renunte la actiivtatea de teren si sa ma mute, cu caracter permanent (modificand contractul si fisa postului) intr-un birou, unde sa fac acelasi lucru pe care il fac pe teren (vanzari si colectari) dar strict prin telefon, mail (sa sun clientii, sa le propun oferte, sa-i amenint sa plateasca, etc), urmand sa adauge prin fisa postului si alte atributii care sa suplineasca lipsa de personal din birou (doua colege tocmai si-au dat demisia). Mentionez ca, la birou, datorita specificului activitatii, e o intensa activitate cu hartiile, corespondenta si baze de date, intocmiri de dosare de rau platinici pentru Juridic care in prezent nu are acoperire de personal (ar fi necesar un operator de baze de date, asistent manager, whatever, care sa se ocupe numai de asa ceva, iar ei nu vor sa angajeze)

Temerea mea este ca, modificand contractul si fisa postului angajatorul imi poate impune, prestarea suplimentara a unor astfel de activitati, pe langa activitatea curenta, ca sa nu mai aduca oameni.
Avand in vedere ca, din punct de vedere legal, in fisa postului se poate trece cam orice, ce ma sfatuiti sa fac? Ma gandesc sa-mi dau demisia si sa-mi caut altceva.
Speta este urmatoarea:

Se da un mic magazin de tip "butic", chiosc, de 12mp cu iesire la strada, construit, in urma cu 10-15 ani, cu titlu de "spatiu comercial" in curtea unei persoane fizice. In prezent firma nu mai functioneaza, a inchis magazinul, a pus lacatul pe usa. "Spatiul comercial" e insa, in continuare acolo. Din 2016 statul roman vrea sa impoziteze diferentiat cladirile dupa categoria de folosinta.

Cum poate omul respectiv (fost patron) sa schimbe oficial (deci si in evidentele directiei de taxe si impozite locale) destinatia, categoria de folosinta a constructiei, din "spatiu comercial" in cladire de locuit sau "magazie" sau "anexa", pentru a nu plati un impozit majorat?
Se poate tine cont de precedentul de la sectorul 6 numai in masura in care se refera la principii generale de drept, care au fost incalcate, nu la chestiuni punctuale. Oricum, e foarte posibil sa se aplice si in celelalte sectoare. Ridicarea masinilor si plata acelor taxe aberante este abuz clar din partea unor imputerniciti privati ai autoritatilor locale. Sunt si alte solutii, cred. Eu nu cred ca in Germania sau in alta tara "cu apa calda", te trezesti fara masina si o cauti la marginea orasului... Iti iei amenda, ti-o blocheaza... sunt si alte solutii.

Din cate stiu, in statele civilizate (nu e cazul Romaniei) s-au amenajat foarte multe locuri de parcare platite - parchezi ca omul, bagi niste fise intr-un automat si obtii un tichet de parcare, legal, civilizat. Veniturile din automatele de parcare sunt de 10 ori mai mari decat cele incasate de "tzeparii de la ridicari" de la noi si se duc direct in bugetul Primariei nu in conturile unor firme private.

Răspuns la discuția Galben intermintent ! RUTIERA
@DinuX

Imi pare rau dar esti in eroare. Chiar daca sageata aia de dreapta era galben intermitent in loc de verde (ca s-o fi decolorat intre timp) ea nu avea ce sa caute sub semaforul de deasupra intersectiei - singurul care poate arata inainte si la stanga (acest semafor nu are ce sa caute pe partea dreapta). In aceste conditii, omul aflat pe banda din dreapta, trebuia sa circule conform cu semaforul pe intermitent. Daca acesta nu a functionat nu inseamna ca omul avea rosu, pentru ca omul nu era pe benzile centrale la care se refereau semafoarele pe rosu, ci ca se aplica tabla (indicatorul) din intersectie aflat pe partea dreapta de mers ( mai mult ca sigur omul avea cedeaza si trecere de pietoni) si trebuia sa dea prioritate, clar.

E un abuz din partea Politiei care stie foarte bine ca semafoarele alea care ar trebui sa mearga, nu merg.

Mergeti si voi in intersectie Pantelimon cu bd. Chisinau (la Delfinului), cum vii dinspre Iancului si vrei sa faci la dreapta. Acolo e un semafor care nu merge mai niciodata pe verde intermitent, montat exact sub semaforul de colt care arata rosu. Ce ar trebui sa faca tot cardul de masini, care vrea sa faca dreapta, daca semaforul ala pe intermitent nu merge? Sa stea ca fraierii in intersectie? Nu e si asa aglomerat ca naiba? Pana acum nu am vazut vreo masina de la Rutiera sa vaneze semaforul ala - pentru simplul motiv ca-i duce si pe ei capul, macar atat.
Răspuns la discuția Galben intermintent ! RUTIERA
Eu n-am mai pomenit pana acum ca semaforul din mijlocul intersectiei (inainte si stanga) sa functioneze iar cel de dreapta sa fie pe galben intermitent (asa inteleg din prima postare). De regula sunt puse ori toate pe galben intermitent, ori sunt oprite toate, caz in care se respecta semnificatia indicatoarelor.

Daca totusi vorbim de nefunctionare semaforului cu sageata verde intermitent (la dreapta), trebuia procedat cu respectarea semificatiilor "tablelor", respectiv cedeaza trecerea in intersesctie, inainte de a face la dreapta, inclusiv pentru pietonii angajati in traversare (adica fix acelasi lucru ca si cand vedele intermitent ar fi functionat corect). Deci amenda ca "ati trecut pe rosu" este tembela pentru ca indicatorul rosu nu se referea la situatia dvs. de trafic (dvs. ati facut la dreapta, iar indicatorul acela aflat pe rosu, se referea la alta directie de mers). Contestati amenda, aratand clar ca ati respectat semnificatia indicatorului (tabla) in contextul dvs. de trafic, in conditille nefunctionarii semaforului de verde intermitent pe directia dvs. de mers.

Incercati sa faceti hartii pe o valoare cat mai apropiata de valoarea de piata. Aceasta ar trebui sa fie mai mare sau egala cu valoarea neamortizata. De vandut il vindeti la valoarea de piata +TVA. De scos din evidente il scoateti exact cu cifrele pe care le aveti acolo. Veniturile din vanzarea masinii ar trebui sa compenseze cheltuielile cu valoarea neamortizata trecuta pe cheltuieli +celelalte cheltuieli de vanzare (radiere, etc.) astfel incat sa nu iesiti in pierdere.